Maryam Hassouni wint prijs voor agenderen grensoverschrijdend gedrag
Actrice en schrijfster Maryam Hassouni heeft de Issue Award 2023 in de wacht gesleept; Ze ontving de award vooral vanwege haar uitgebrachte boek ‘Wat de fak’, met daarin haar persoonlijk relaas rondom grensoverschrijdend gedrag in de televisiewereld.
“Ik ben erg dankbaar voor het winnen van de Issue Award en hoop zo een stem te geven aan alle slachtoffers van seksisme, racisme of grensoverschrijdend gedrag in de televisie-industrie en alle andere industrieën”, laat Hassouni weten in een reactie op het winnen van de prijs.
Tijdens de jaarlijkse Issue Awards zet communicatieadviesbureau Issuemakers organisaties en personen in het zonnetje die op een opvallende, effectieve manier een onderwerp maatschappelijk en politiek hebben weten te agenderen.
De uiteindelijke winnares Maryam Hassouni behoorde samen met Mirjam Kaijer (voorzitter van Stichting Voice of Women) en jongerenorganisatie JOB MBO tot de drie finalisten.
Veel mensen zullen Hassouni mogelijk nog kennen als het personage Dunya in de TV-jeugdserie Dunya en Desie (vanaf 2002). Wat volgde was een lange loopbaan, waarin Hassouni te zien was in binnen- en buitenlandse TV- en filmproducties, evenals op het toneel. Ook schreef ze meerdere boeken, waaronder het kinderboek ‘Hoekjes van Geluk’, en was ze politiek actief (Partij voor de Dieren).
Anno 2023 is Hassouni nu de winnaar van de Issue Award 2023. Aanleiding voor haar nominatie vormde haar uitgebrachte boek ‘Wat de fak’. Daarin onthult Hassouni het racisme en seksisme dat ze gedurende haar loopbaan in de televisiewereld heeft ervaren.
Issue grensoverschrijdend gedrag op de kaart
Hassouni doet in haar boek openhartig haar verhaal, maar legt – zonder namen te noemen – de focus vooral op de problematiek binnen het hele systeem Daarmee weet ze het thema op de kaart te zetten, vooral met het doel positieve veranderingen en hervormingen teweeg te brengen.
“De manier waarop Maryam Hassouni haar issue agendeerde, onderscheidde zich door haar drive, de integere aanpak en het persoonlijke risico dat ze loopt door met haar verhaal naar buiten te stappen. Ze doet dit op eigen houtje, zonder bescherming, zonder dat ze er persoonlijk beter op wordt of in het kader van een televisieprogramma dat gericht is op het agenderen van issues”, laat Maria van der Heijden, directeur van MVO-Nederland en voorzitter van de jury, weten.
Hassouni laat tot slot weten: “Het boek dat ik schreef is geen wraakroman. Het is een getuigenis over een seksistisch, racistisch systeem. Het gaat niet over de daders, maar wel over de slachtoffers. Ik wilde hen uit de anonimiteit halen en hun waardigheid teruggeven.”