Wie wint de Issue Award? Eva Pérez, Jason Bhugwandass of Marnix Geus?

28 januari 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Issuemakers heeft de finalisten voor de 2022-editie van zijn jaarlijkse Issue Award bekendgemaakt. Het betreft Eva Pérez, Jason Bhugwandass en Marnix Geus. Over enkele dagen zal bekend worden wie van hen de prijs voor het realiseren van de meeste maatschappelijke impact in ontvangst mag nemen.

Al meer dan tien jaar organiseert Issuemakers, een communicatieadviesbureau dat zich inzet voor organisaties die maatschappelijke impact hebben of willen maken, zijn jaarlijkse Issue Awards. De verkiezing zet organisaties en personen in het zonnetje die op een opvallende, effectieve manier een onderwerp maatschappelijk en politiek hebben weten te agenderen

Inmiddels heeft de vakjury drie professionals genomineerd voor de finaleronde: Eva Pérez, Jason Bhugwandass en Marnix Geus. Op dinsdag 1 februari, tijdens de online Issuelezing ‘Kolonisatie van de Toekomst’, zal de winnaar bekendgemaakt worden. De jury wordt geleid door Mieke Ansems, Directeur Communicatie en Marketing bij VNO-NCW en MKB-Nederland 

Eva Pérez, Jason Bhugwandass en Marnix Geus

Eva Pérez, advocate van beroep, is genomineerd voor haar maatschappelijke inzet tijdens de veelbesproken toeslagenaffaire van de afgelopen jaren. Het betrof de jarenlange onterechte fraudeverdenkingen vanuit de Belastingdienst ten aanzien van de kinderopvangtoeslagen en de strenge terugvorderingen door de Belastingdienst bij fouten.

Pérez bracht de problematiek destijds aan het licht. De ervaren advocate won een rechtszaak bij de Raad van State en benaderde politicus Pieter Omtzigt nadat onderhandelingen met de Belastingdienst waren stukgelopen. Omtzigt stelde daarop Kamervragen over het onderwerp, waarna de zaak begon te rollen. Dit leidde vervolgens tot massale media-aandacht en er kwam er steeds meer informatie naar buiten over de affaire

“Eva heeft met haar werk niet alleen de fouten van de overheid blootgesteld, zij bracht de slachtoffers van de affaire met hun hele verhaal en leed in beeld. De affaire ging hierdoor niet simpelweg om cijfers, maar om echte mensen”, aldus de jury van de Issue Awards.

Jason Bhugwandass heeft de aanhoudende problemen in de jeugdzorg van de afgelopen jaren op de maatschappelijke agenda weten te zetten, en dan vooral de problemen binnen de gesloten jeugdzorg. Bhugwandass pleit voor een hervorming van deze vorm van jeugdzorg, die hij vergelijkt met een gevangenis.

Maasja Ooms maakte samen met Bhugwandass de documentaire ‘Jason’, waarin hij gevolgd wordt in zijn worsteling met de effecten van zijn tijd in de gesloten jeugdzorg en zijn strijd om de gesloten jeugdzorg af te schaffen. “Jason’s openheid en kwetsbaarheid die hij in zijn activisme en documentaire vertoont geven een stem aan jongeren die in dezelfde situatie hebben gezeten en hebben deze issue op de kaart gezet”, aldus het oordeel van de jury.

Marnix Geus is genomineerd omdat hij zich door middel van verschillende initiatieven sterk maakt voor de ruim 35.000 daklozen in ons land die ’s winters ieder jaar in de vrieskou op straat moeten slapen. Het begon ooit met zijn spontane idee om een dakloze op straat te helpen door een hotelkamer voor hem te boeken.

Vervolgens vroeg hij via social media aandacht voor dit maatschappelijke vraagstuk en wist hij €30.000 in te zamelen, waarmee meer daklozen op de langere termijn geholpen konden worden. Ook startte hij het initiatief ‘Give me 5’, waarin deelnemende hotels vijf hotelkamers beschikbaar stellen om daklozen in de wintermaanden van straat te halen. “Marnix heeft laten zien dat een individueel persoon een groot verschil kan maken en anderen kan mobiliseren”, stelt de jury.

De vakjury van de Issue Award bestaat naast Mieke Ansems uit Dionne Abdoelhafiezkhan (IZI Solutions), Lea Bouwmeester (BeBright), Jurjen van den Bergh (DeGoedeZaak), Maria van der Heijden (MVO-Nederland), Dagmar Oudshoorn (Amnesty International Nederland) en Guido Rijnja (Rijksvoorlichtingsdienst).

Vorig jaar werden de organisatoren van het Black Lives Matter-protest op de Dam in Amsterdam verkozen tot de meest effectieve issuemaker.