Het Fizzinity Platform kweekt verbinding binnen teams: nu én na de crisis

20 januari 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Direct na het uitbreken van de coronacrisis ontwikkelde InContext de online game Fizzinity om ondanks alle belemmeringen van het op afstand werken de verbinding binnen teams te versterken. Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en is de game door veel organisaties omarmd én biedt het teambuildingspel meer toepassingen. Consultancy.nl sprak met Daan Bak, die samen met de game-ontwikkelaars van InContext aan de wieg stond van Fizzinity.

Een crisis brengt altijd onverwachte gevolgen met zich mee. Toen iedereen plotseling thuis moest gaan werken aan het begin van de pandemie stonden weinigen daar om te springen, maar al gauw begonnen we massaal de diverse voordelen van thuiswerken in te zien. Nu we langer thuiswerken, ontstaan echter steeds meer bijwerkingen.

“Wij zien de afgelopen tijd dat mensen door het online werken op afstand van elkaar komen te staan, letterlijk en figuurlijk”, vertelt Daan. “Meer op afstand en vooral meer individueel. Dit is voor de samenhang en gezamenlijke focus van teams en bedrijven niet goed.”

Het Fizzinity Platform kweekt verbinding binnen teams: nu én na de crisis

Deze onthechting staat haaks op waar InContext zich hard voor maakt: samenwerking, resultaat en verbinding. “Bij InContext geloven wij dat verbinding met en tussen medewerkers, binnen teams en tussen medewerkers en de organisatie de sleutel is tot succes. Deze verbinding stimuleert innovatie, inspireert en bevordert co-creatie en leidt daarmee tot sterkere resultaten. Van medewerkers individueel, van het team en daarmee van de gehele organisatie”, legt Daan uit.

Nieuwe verhalen creëren

Vanuit dit geloof ontwikkelde InContext Fizzinity, een platform speciaal ontwikkeld voor teambuilding. “Met leuke vragen, dilemma’s en opdrachten leren teamleden elkaar beter kennen terwijl iedereen samen veel plezier heeft. Dat creëert onderling nieuwe verhalen waardoor iedereen elkaar daarna makkelijker benadert en opzoekt.”

“Fizzinity is een veelzijdig serious gaming-platform waarin je op allerlei manieren mensen met elkaar kunt verbinden. Of het nu onderdeel is van een onboardingprogramma, of als kick-off van een nieuwe projectgroep wordt ingezet. Daarnaast kunnen wij vragen en opdrachten organisatiespecifiek maken. Fizzinity verbindt daarmee teams met elkaar en met de organisatie als geheel.”

Teambuilding, onboarding én events

Sinds de lancering is het spel al gespeeld door vele aansprekende organisaties als PostNL, KPMG, PwC, ING, Rabobank, ABN Amro, Ahold Delhaize, ProRail en de gemeente Amsterdam. Ondertussen is InContext hard blijven werken aan de doorontwikkeling van Fizzinity. “De kracht van het spel blijft het vasthouden, stimuleren en verdiepen van de onderlinge samenwerking, maar de toepassingen en mogelijkheden zijn aanzienlijk uitgebreid”, vertelt Daan.

“Samenwerken wordt niet alleen leuker, maar ook veel effectiever.”

Op basis van de vragen en wensen van klanten heeft InContext nieuwe spelvarianten ontwikkeld: “Fizzinity voor teambuilding, Fizzinity voor onboarding en Fizzinity voor events. Ten opzichte van de eerste versie hebben we dus specifieke productgroepen ontwikkeld. Daarnaast ontwikkelen wij themaversies van Fizzinity, zoals de Kerst - en Nieuwjaarseditie.”

Keer op keer blijven spelen

Waar Fizzinity oorspronkelijk een online game was, kan het nu zowel virtueel als face-to-face worden gespeeld. Daan: “Dit maakt dat Fizzinity voor veel organisaties een eenvoudig in te zetten tool waarmee medewerkers hun voordeel kunnen doen, ongeacht de situatie nu of in de toekomst.”

Bovendien is het Fizzinity Platform “enorm gebruiksvriendelijk en interactief waardoor organisaties Fizzinity eenvoudig kunnen inzetten en zelf faciliteren”, geeft hij aan. “We hebben vorig jaar vele honderden Fizzinity-sessies georganiseerd. Dit maakt dat we inmiddels ook volledige end-to-end events co-organiseren en faciliteren met opdrachtgevers.”

“Fizzinity ontvangt echt ‘raving reviews’ van klanten”, vertelt Daan enthousiast. “Er zijn organisaties en teams die het keer op keer blijven spelen omdat het zo leuk is en wij steeds nieuwe toepassingen bieden.”

“Na het spelen voelt iedereen zich meer met elkaar verbonden, energieker en ontspannen. En dat levert direct een goede sfeer op afdelingen op. Wij horen van klanten terug dat collega’s elkaar vaker opzoeken, sneller overleggen en ook meer gezamenlijk optrekken. Samenwerken wordt daarmee niet alleen leuker, maar ook veel effectiever.”