Merinde van de Ven versterkt InContext Consultancy Group

04 oktober 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Merinde van de Ven startte deze zomer als consultant bij InContext Consultancy Group. Ze vertelt over haar overstap (ze werkte hiervoor voor Valcon), de ervaringen die ze meeneemt naar haar nieuwe werkgever en haar nieuwe rol. “Ik heb heel veel zin om samen met collega’s klanten te gaan helpen op het gebied van transformatie, organisatiecultuur en leiderschap.”

Voorafgaande aan haar loopbaan rondde Merinde van de Ven twee masters af aan de Rijksuniversiteit Groningen, in Marketing Management en Change Management. Aan het einde van haar studie doorliep ze een marketingstage bij Ahold, waar op dat moment een grote IT-verandering plaatsvond.

Het was deze ervaring die Merinde overtuigde om de stap naar consultancy te maken: “De dynamiek die deze verandering teweegbracht vond ik toen zo interessant dat ik heb besloten het adviesvak in te gaan.”

Merinde van de Ven, Consultant, InContext Consultancy Group

Ze ging aan de slag als business consultant bij Valcon, waar ze vervolgens doorgroeide naar een seniorrol. “Hier heb ik veel geleerd op het gebied van change management, hoe een goed plan van aanpak te schrijven en deze uit te voeren in een omgeving waar ook tijdens het proces vaak veel veranderingen optreden”, blikt Merinde terug.

Haar rol bij Valcon was “zeer divers”, vertelt ze. “Zo heb ik veel mooie projecten gedaan voor grote bedrijven op het gebied van IT-implementaties, innovatieversnelling, procesverbetering en reorganisaties. Wat ik vooral meeneem is mijn ervaring met veranderingen en hoe dit te vertalen naar de verschillende niveaus binnen de organisatie.”

Gedurende haar tijd bij het bureau werkte ze binnen vele verschillende sectoren, “waardoor ik snel de context van het werk kan begrijpen of hier zelfs onderdeel van ben geweest”.

Verschillende veranderbehoeften

Vanuit eerder implementatietrajecten ervoer ze dat niet iedereen binnen een verandering dezelfde behoeften heeft: “De kunst is daarom om communicatie en tools in te zetten die passen bij de verschillende medewerkers met als doel hen zo goed mogelijk te motiveren en te begeleiden.”

Een tool die zich hiervoor uitstekend leent is volgens Merinde serious gaming. “Daardoor kan men in een veilige omgeving leren en experimenteren.” 

Ze vertelt hoe in haar eerdere projecten onderwerpen als cultuurverandering, leiderschap en teamvorming vaak minder aandacht kregen, vooral omdat het lastiger is te bepalen waar mensen op dit gebied behoefte aan hebben: “En dat terwijl ik dit persoonlijk, en ik hoop velen met mij, een belangrijk aspect van een succesvolle verandering vind.”

De mens centraal

Haar overstap naar InContext Consultancy Group bleek dan ook een logische keuze. “Dat bij InContext het menselijke aspect en de groei van de medewerker centraal staat, gaf voor mij de doorslag. Ik word hier uitgedaagd om veel verschillende projecten tegelijk te doen en leer tijdens deze trajecten veel over mijzelf en hoe mensen het beste te begeleiden.”

“Ik heb altijd al interesse gehad in het menselijk aspect van organisaties en de behoefte om het gedrag van mensen te begrijpen én te leren over hoe je dit positief kan beïnvloeden”, legt ze uit.

Bij InContext werkt Merinde binnen een “hecht team waar plezier een belangrijke drijfveer is en de motivatie hoog is om samen met de klant het verschil te maken. Je wordt hierbij gestimuleerd om het beste uit jezelf te halen en creatief te zijn om zo telkens weer nieuwe duurzame maatwerkoplossingen te realiseren.”

Als kersverse consultant bij InContext richt Merinde zich op thema’s als organisatieverandering en leiderschaps- en teamontwikkeling. “Ik heb heel veel zin om samen met collega’s klanten te gaan helpen op deze gebieden. Dat doen we onder andere met serious gaming, waar ik op mijn eerste dag gelijk kennis mee heb gemaakt tijdens het Serious Gaming Event.”

Inmiddels alweer vier maanden werkzaam bij het adviesbureau uit Baarn, voelt Merinde zich in elk geval uitstekend thuis bij haar nieuwe werkgever. “Waar ik binnen de consultancy vooral veel energie van krijg is de afwisseling en de snelheid waarmee je resultaten kan bereiken. Daarnaast help ik graag anderen om hun werk beter of leuker te maken en het beste uit henzelf te halen”.

Snel resultaten bereiken

Nog maar kort in haar nieuwe rol heeft Merinde dit in de praktijk reeds mogen ervaren en kan ze terugkijken op geslaagde eerste opdrachten. Samen met drie collega’s werkte ze onder andere aan een optimalisatietraject van HR-processen.

Ook heeft ze binnen een zorginstelling de samenwerking, cultuur en systemen geanalyseerd en dit vertaald naar een plan van aanpak, dat ze samen met de organisatie gaat implementeren. Verder heeft ze tijdens diverse ontwikkeltrajecten workshops begeleid met onderwerpen als teamontwikkeling, (situationeel) leiderschap en gesprekstechnieken met acteurs. Waar relevant werd dit ondersteund door businesssimulaties als LinkXs, TeamUp en Fizzinity.