Met Fit@Work blijven de werknemers van First Consulting gezond

24 september 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Een uitdagende baan als consultant vraagt veel van mensen. First Consulting realiseert zich dit maar al te goed en hecht veel waarde aan de gezondheid van haar medewerkers. Met een organisatie-breed vitaliteitsprogramma ‘Fit@Work’ zorgt het bureau ervoor dat medewerkers zich gezond voelen en vooral ook gezond blijven, zowel fysiek als mentaal.

“Een gezonde medewerker is een medewerker die zich mentaal en fysiek fit voelt. Deze mentale en fysieke gezondheid moet niet alleen voor de medewerker zelf prioriteit zijn, maar ook voor de organisatie. Een fitte medewerker draagt immers bij aan een fitte organisatie”, zegt Michelle Groenendijk, Talent Manager bij First Consulting.

“De medewerker zelf heeft hierin een belangrijke rol, door bijvoorbeeld het aangeven van grenzen, gezond te leven en een goede werk/privé balans te hanteren. Maar ook de werkgever speelt hier een grote rol in.”

Met Fit@Work blijven de werknemers van First Consulting gezond

Fit@Work programma

“Tijdens de Corona-tijd merkten we dat we elkaar minder konden zien en dat we het samen ondernemen van leuke activiteiten misten”, zegt Groenendijk. “Dit gemis hebben we omgezet in actie.”

Fit@Work werd geboren. “Dit programma bevat een aantal pilaren waarin dóór en vóór collega’s activiteiten worden georganiseerd, eerst nog online, maar steeds meer offline naarmate de Corona situatie dit toeliet.”

De pilaren bestaan uit sportieve, ontspannende en voedinggerelateerde activiteiten, aangevuld met een coachingsprogramma. Collega’s kunnen met ideeën bij het Fit@Work team aankloppen en vervolgens hun activiteit inschrijven op een daarvoor zelf ontwikkelde online pagina. Zo werden online yoga, HIIT en aerobics lessen gegeven en kon men later in het jaar deelnemen aan skaten, padellen, wielrennen, hockey en voetbal.

In het kader van voeding kan niet alleen gedacht worden aan workshops over gezond eten (van groente fermenteren tot het maken van een vegan lunch), ook werd een heuse bakwedstrijd opgezet. HeelHollandBakt werd omgedoopt tot HeelFirstBakt, een meerdaagse competitie waar deelnemers prachtige baksels presenteerde aan een jury van collega’s.

Qua ontspanning organiseren medewerkers zelf online spelletjes en is First.FM opgezet; een live radio-uitzending door, met en voor medewerkers.

Om ook te ondersteunen in de mentale gezondheid van de medewerkers is een optioneel coachingsprogramma opgezet. “Medewerkers die tegen bepaalde vraagstukken aanlopen in hun leven kunnen een aanvraag voor coaching indienen, en dit vervolgens in een aantal sessies aanpakken met een coach. De pool van coaches bestaat uit medewerkers van First Consulting zelf die hiervoor trainingen hebben gevolgd”, legt Groenendijk uit.

Healthweek

Aanvullend op het doorlopende Fit@Work programma, werd deze maand de Healthweek georganiseerd. Dit is een jaarlijks terugkerend evenement waar een week lang gefocust wordt op de fysieke en mentale gezondheid van alle medewerkers. Zo wordt bewustzijn voor een gezonde levensstijl onder de aandacht gebracht en wordt hierin gefaciliteerd door activiteiten te organiseren in de grotere steden.

Voor de Healthweek 2021 hadden circa 120 collega’s van First Consulting zich aangemeld om deel te nemen aan verschillende sportactiviteiten, zoals archery tag, kajakken, suppen en mini-golfen. De week eindigde met drie grote activiteiten in drie verschillende plaatsen in Nederland, zoals bijvoorbeeld een racketlon toernooi.

Groenendijk: “Gezien het vele thuiswerken is dit jaar de mentale gezondheid van medewerkers extra van belang. De Healthweek start daarom met een meditatie sessie en gedurende de week worden er meerdere trainingen over mentale gezondheid georganiseerd. Hierin wordt aan medewerkers geleerd hoe ze hun eigen energie kunnen managen, leren zij signalen van ongezonde werkstress bij zichzelf én collega’s herkennen, en leren zij over hoe hun dagelijkse gewoontes aangepast kunnen worden om meer energie te hebben.”

Een ander punt dat die week extra aandacht kreeg is voeding en slaapkwaliteit. Tijdens de training kregen medewerkers praktische tips over voeding en hoe dit hun prestaties beïnvloed, wordt het belang van slaap uitgelegd en krijgen ze tips hoe ze slaap kunnen beïnvloeden.

“Gezondheid is een belangrijk onderdeel van de cultuur van First Consulting. Ondanks dat een gezonde levensstijl begint bij de medewerker zelf, voelen we ons hier deels verantwoordelijk voor. Daarom faciliteren en investeren we in het creëren van bewustzijn en actief houden van onze medewerkers. Vanzelfsprekend kijken we continu naar hoe we dit in de toekomst verder kunnen vormgegeven.”