10 adviesbureaus dragen bij aan Diversity Day 2021

04 oktober 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Morgen vindt voor de derde keer Diversity Day plaats. Met het evenement wordt aandacht gevraagd voor meer diversiteit, in het bijzonder op de werkvloer. Dit jaar leveren tien adviesorganisaties een bijdrage aan het event, met PwC en Deloitte bovendien als twee van de co-organiserende partners.

Het succes van Diversity Day hangt af van de uiteenlopende bedrijven die aan de dag deelnemen. Dit jaar doen meer dan 200 organisaties mee, afkomstig uit een breed spectrum aan sectoren. Ieder bedrijf kiest voor het organiseren van een eigen activiteit, waarmee ze samen een stap in de goede richting willen zetten: een maatschappij waarin ieders unieke talenten gewaardeerd en benut worden.

Gedurende het event – een initiatief van de Sociaal-Economische Raad (SER) in samenwerking met tien partners – zullen de bedrijven vooral de meerwaarde van diversiteit en inclusie op de werkvloer aantonen. De deelnemende bedrijven verzorgen bijvoorbeeld interactieve webinars, podcasts en interviews of delen hun best practices.

10 adviesbureaus dragen bij aan Diversity Day 2021

Onder meer vooraanstaande merken zullen deze editie van Diversity Day hun opwachting maken, waaronder Bol.com, KNVB, Nationale Nederlandsen, DSM, Eneco, HEMA en NS, evenals tal van ministeries, gemeenten, financiële instellingen, onderwijsinstellingen, musea, IT-dienstverleners en andere organisaties.

Adviesbureaus

Ook de adviesbranche is dit jaar rijkelijk vertegenwoordigd tijdens Diversity Day. Zo dragen van de Big Four-accountants- en adviesorganisaties Deloitte en PwC (beide co-organiserende partnerorganisaties) bij aan het event.

PwC organiseert bijvoorbeeld twee activiteiten: het Buddy Up!-initiative evenals een kinderboekenactie. Ook zal het bureau zijn expansion toolkit onder de aandacht brengen, die momenteel wordt ontwikkeld door een van PwC’s netwerken gericht op het stimuleren van diversiteit en een inclusievere organisatie. Het doel van deze toolkit is om de best practices, gebaseerd op ervaring te delen en organisaties te helpen om zelf zulke netwerken binnen hun eigen firma op te zetten.

“Het succes van onze organisatie staat of valt met de kwaliteit én de diversiteit van onze mensen. Verrassende inzichten en innovatieve en onconventionele oplossingen voor onze klanten komen voort uit een samenspel van zienswijzen, culturen, kennis en ervaringen. Bij PwC willen we die verschillen erkennen en waarderen. Daarom is diversiteit een van onze strategische speerpunten”, schrijft PwC op zijn website.

Deloitte geeft op zijn beurt aan: “Inclusie en Diversiteit betekent dat medewerkers zichzelf kunnen zijn, zonder angst voor bewuste of onbewuste uitsluiting. Het betekent respect hebben voor anderen die anders denken. Het betekent dat we een cultuur hebben die niet alleen deze verschillen erkent, maar omarmt, respecteert en de toegevoegde waarde ziet van deze verschillen…Deloitte biedt een inclusieve werkomgeving waarin plaats is voor verschillen. Al deze verschillende collega’s vertegenwoordigen vele dimensies van diversiteit.”

Diversiteit omarmen

Voor alle deelnemende (advies)organisaties geldt dat zij veel waarde hechten aan het omarmen en verankeren van diversiteit binnen hun bedrijfsvoering en cultuur. Naast het streven naar een reële afspiegeling van de maatschappij kent meer diversiteit (en inclusie) ook een positieve business case, zo blijkt uit onderzoek van McKinsey & Company.

Naast PwC en Deloitte zijn twee andere grote spelers op de deelnemerslijst Accenture en Capgemini Invent. Eerstgenoemde deed twee jaar geleden – toen in het kader van Internationale Vrouwendag 2019 – onderzoek naar de positieve effecten van meer diversiteit en inclusie binnen organisaties.

“Een gelijkwaardige bedrijfscultuur is een krachtige aanjager van innovatie en groei. Een gelijkheidscultuur is effectiever dan alleen diversiteit, maar er gaapt een aanzienlijke kloof tussen management en medewerkers”, zo schrijft Accenture.

En ook Capgemini Invent, de consultingtak van ICT-reus Capgemini, stelt een inclusieve werkcultuur te stimuleren. “Want iedereen is anders. En gelukkig maar! Wij geloven namelijk dat juist de dingen die ons van elkaar onderscheiden een bron van innovatie en creativiteit zijn. We zien diversiteit en inclusie niet alleen als een belangrijke voorwaarde om onze mensen te laten groeien en te verbinden, maar ook als strategisch voordeel en een continue kans om mooie projecten te realiseren voor onze klanten…”

Andere adviesorganisaties die hun opwachting maken tijdens Diversity Day 2021 zijn DS Strategie & Advies, Kirkman Company, Leeuwendaal, Ocullus Consultancy, SheConsult en Sia Partners.

Naast organisator SER en de genoemde partners Deloitte en PwC wordt Diversity Day mede mogelijk gemaakt door ABN Amro, Aegon, Gemeente Amsterdam, KPN, Rabobank, Randstad, Schiphol en VSBfonds.