Zakelijke dienstverlening actiefste sector in mkb-overnamemarkt

06 september 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd

In de eerste helft van 2021 zijn meer dan 680 transacties gesloten in het mkb-segment, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Zakelijke dienstverlening was met flinke voorsprong het meest actieve segment.

Waar in de hoogtijdagen van de coronacrisis de meeste deals in het mkb-segment (bedrijven met een omzet tot €30 miljoen) werden gesloten in de IT-markt, draaide overnameadviseurs in de eerste helft van dit jaar vooral overuren met het sluiten van aan- en verkooptransacties in de zakelijke dienstverlening.

Zakelijke dienstverlening is een sector die onderverdeeld kan worden in tal van deelgebieden, waaronder accountancy, advocatuur, architectuur, communicatie, en niet te vergeten consultants. Volgens de nieuwste Overname Barometer van Brookz werden in het eerste halfjaar van 2021 meer dan 120 deals gesloten door zakelijke dienstverleners of investeerders die actief zijn in de branche.

Transacties in H1-2021 per sector

Volgens de database van Consultancy.nl werden tussen januari en juni van dit jaar tussen de 35 en 40 deals gesloten in de Nederlandse consultancymarkt. Hieronder vielen aansprekende deals zoals die tussen BlinkLane en VKA, Viqtor Davis en First Consulting, PwC en Focus Orange, en O&i management consultants en Bvolve.

Ook werden tal van partijen ingelijfd door internationale spelers. Denk aan R&G Global Consultants, dat werd overgenomen door het Franse/Britse Argon & Co; Sustainalize, dat zich aansloot bij marktleider ERM; Quint, dat zich aansloot bij een Zwitsers-Duitse consultinggroep; en Metri, dat zich aansloot bij het onderzoeksinstituut IDC.

Daarnaast waren serial kopers vrij actief in de eerste helft van 2021. Cohedron zette zijn buy-and-build strategie voort met een aantal overnames en werd zelf ook ingelijfd door het Belgische House of HR, Conclusion sloot twee overnames en rondde één verkoop af, en het van oorsprong Nederlandse Xebia deed diverse overnames, waaronder in het buitenland.

Volgens het rapport van Brookz, dat zich baseert op de inzichten van dealmakers van meer dan 250 fusie & overname-advieskantoren actief in het mkb-segment, lag de gemiddelde EBITDA-multiple van deals in de zakelijke dienstverlening op bijna 5. Hiermee zijn bedrijven in de sector duurder dan partijen in de automotive- of horecasectoren, maar relatief gezien goedkoper dan spelers in de IT, agrifood of e-commerce.

Gemiddelde EBITDA multiple per sector

Vooruitkijkend verwachten de ondervraagde overnameadviseurs dat de markt voor bedrijfsaankopen en -verkopen ook in het resterende halfjaar sterk zal blijven presteren. Een meerderheid van alle adviseurs (60%) denkt dat de overnamemarkt in de tweede helft van 2021 verder zal blijven aantrekken of op zijn minst stabiel blijft (37%). Slecht 3% van alle adviseurs denkt dat de markt verslechtert.

Vorige week kwam een ander rapport over de M&A-markt (van Grant Thornton) met een vergelijkbare bevinding en prognose. En volgens Bain & Company spelen vooral investeerders een aanjagende rol. Zij zijn bezig met een inhaalslag na een kalm 2020, waardoor 2021 voor hen “het drukste jaar ooit zal worden”, aldus de strategieconsultants.