Bain: 2021 wordt drukste jaar ooit voor private equity-sector

27 juli 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd

De wereldwijde private equity-sector is bezig aan een ongekend herstel. Terugverend van de initiële schrik van de coronapandemie, zou 2021 volgens een rapport van Bain & Company zelfs kunnen uitgroeien tot het beste jaar ooit. 

Die bevindingen staan in schril contrast met de verwachtingen een jaar terug. Toen kon niemand bevroeden dat de private equity-sector zich zo snel zou herpakken, maar nu we halverwege 2021 zijn kijken private equity-investeerders meer dan tevreden terug op de resultaten van het afgelopen halfjaar. 

Wereldwijd heeft de private equity-markt in de eerste zes maanden van dit jaar voor in totaal zo’n $539 miljard aan dealwaarde weten te genereren. Ter vergelijking: dat enorme bedrag staat zo goed als gelijk aan de jaarlijkse gemiddelde dealwaarde die vanaf 2016 is gerealiseerd ($543 miljard) en ligt slechts $6 miljard onder de totale dealwaarde die in 2019 werd genoteerd. 

Global buyout deal value

Als het ongekende huidige tempo zich voortzet, zou de markt eind dit jaar – en voor het eerst in de geschiedenis – mogelijk de grens van $1 miljard kunnen doorbreken. Ter vergelijking: het vorige record stond op een totale dealwaarde van $804 miljard in 2006, een van de laatste topjaren alvorens de financiële crisis uitbrak in 2008.

Uit de analyse van Bain & Company komt verder naar voren dat de dealomvang, en niet het aantal deals, de belangrijkste reden vormt voor de hogere dealwaarde dit jaar. De gemiddelde waarde van een gesloten deal kwam in de eerste zes maanden uit op $1,1 miljard, maar liefst 48% hoger dan de $718 miljoen van een jaar eerder.

Vanuit een sectorperspectief bekeken was de technologiebranche goed voor de meeste gesloten deals. Niet geheel verrassend, aangezien de pandemie de opkomende digitalisering in vrijwel iedere markt heeft versneld. Een op de drie deals in het afgelopen halfjaar betrof een techbedrijf, waarbij in het bijzonder het softwaredomein populair bleek.
Any way you look at it, the private equity industry is supersizing

En dat is volgens de onderzoekers nog maar het topje van de ijsberg. Zo zijn er veel tech-gedreven deals in andere sectoren – zoals fintech en zorg-IT – die vaak niet eens worden meegerekend binnen de traditionele techindustrie. 

Volgens Hugh MacArthur, een partner binnen Bain & Company’s Private Equity-praktijk, komt er voorlopig nog geen einde aan de hausse in techdeals. “Techbedrijven groeien hard, en snelle groei levert hoge exit-multiples op.”

$1,2 biljoen aan funding

Ondanks de enorme berg aan ‘dry powder’ waar investeerders nog altijd op zitten – geld dat ligt te wachten om geïnvesteerd te kunnen worden – zullen private equity-investeerders naar verwachting dit jaar een recordbedrag aan funding kunnen aantrekken: naar schatting meer dan $1,2 biljoen. Ook dat zou een nieuw record betekenen. 

Global private capital raised, by fund type

Meer dan de helft van het kapitaal dat in het eerste half jaar van 2021 is opgehaald vloeide naar enkele megafondsen. Om precies te zijn: negen megafondsen (fondsen van onder meer EQT, KKR, CD&R en Bain Capital) hebben in deze periode elk meer dan $5 miljard aan kapitaal aangetrokken. 

Vooruitkijkend, verwacht Bain & Company dat het momentum van het afgelopen halfjaar ook in de komende periode en zelfs tot ver in 2022 kan worden voortgezet. “Een sterk monetair beleid, een groeiende economie, de stijgende aandelenmarkten en het beschikbare kapitaal wijzen erop dat de markt niet zal afzwakken maar juist verder zal groeien.”