8 charts over de private equity-wereld: deals, exits en meer
Wereldwijd strategy consultancykantoor Bain & Company heeft zijn ‘Global Private Equity Report’ voor 2021 gepubliceerd – het jaarlijkse onderzoek naar trends in het wereldwijde landschap van private equity-deals. Acht grafieken vatten de belangrijkste bevindingen van het rapport samen.
De totale wereldwijde waarde van overnamedeals kwam in 2020 uit op $592 miljard, een stijging van 8% ten opzichte van de cijfers in 2019 en 7% hoger dan het vijfjaarsgemiddelde van $555 miljard. Covid-19 heeft een aanzienlijke negatieve invloed gehad op het aantal wereldwijde deals. Zo daalde het totale aantal buy-outs met 24%, van 4.100 in 2019 naar ongeveer 3.100 in 2020.
Binnen de technologiesector vonden in 2020 de meeste private equity-investeringen plaats (goed voor 29% van het totale aantal wereldwijde overnamedeals – 32% wanneer ook fintech-deals worden meegenomen). Verschillende subsectoren vielen daarbij op, waaronder het financial services-segment. Deze sector kon ondanks de teruglopende economie op veel belangstelling rekenen uit de private equity-hoek.
Buyouts vormen in de branche nog altijd de grootste categorie binnen het beheerd vermogen, maar hun aandeel is wel aan het afnemen. Buy-outfondsen waren in 2020 goed voor 41% van de wereldwijde private equity-deals, tegenover 62% in 2010.
Al bijna tien jaar zitten investeerders inmiddels op bergen aan ‘dry powder’ en dit jaar hebben deze bergen een recordniveau van $2,9 biljoen bereikt. Volgens Bain & Company zijn er echter maar weinig aanwijzingen dat buy-outfondsen onder druk staan om dit geld te investeren. “Het is een probleem, maar geen reden tot ongerustheid”, schrijven de auteurs van het rapport.
Exits
Het aantal exits is het afgelopen jaar achtergebleven in vergelijking met 2019, maar als gevolg van een grotere dealomvang kwam de wereldwijde exitwaarde in 2020 alsnog uit op $427 miljard. Dit ligt in lijn met 2019 en volgt ook het vijfjaarsgemiddelde.
Strategische kopers vormden afgelopen jaar het grootste exitkanaal. ‘Sponsor-to-sponsor’-deals wisten goed stand te houden en beursintroducties zagen hun waarde met 121% stijgen naar $81 miljard, terwijl ook de aandelenmarkten hun koersen omhoog zagen schieten.
Bedrijven leunden ook zwaar op gedeeltelijke exits, aangezien investeerders liever een belang in aantrekkelijke activa wilden behouden dan in de zeer concurrerende dealmarkt op zoek te moeten gaan naar nieuwe prospects.
Fundraising
De wereldwijde markt voor fondsenwerving kwam uit op een waarde van $989 miljard, een daling ten opzichte van het recordniveau van 2019 – dat toen uitkwam op $1,09 biljoen. De marktwaarde valt daarmee onder de top-3 hoogst gerealiseerde waarden ooit. En als de SPAC’s (Special Purpose Acquisition Company) worden meegenomen – goed voor $83 miljard – zou het zelfs de op één na hoogste waarde ooit betekenen.
Het afgelopen jaar lag het aantal fondsendeals weliswaar lager, maar kenden de deals die gesloten werden veelal een hoge waarde. Gemiddeld genomen wisten fondsen – die op zoek waren naar activa met een waarde van $5 miljard of meer – binnen zes maanden een deal te sluiten, waarbij ze 18% meer waarde wisten te realiseren dan vooraf als doel gesteld. Daarentegen hadden kleinere fondsen gemiddeld 14 maanden nodig om deals te sluiten.
Vooruitzichten voor 2021
“Nu het aantal deals in 2020 lager ligt dan eerdere niveaus, verwachten we dat veel van de opgekropte vraag naar de markt zal terugkeren. Voeg daar de recordniveaus aan ‘dry powder’ en de huidige sterke markten aan toe, en 2021 belooft een enorm druk jaar te gaan worden”, blikt Hugh MacArthur, Global Head van Bains Private Equity-praktijk, alvast vooruit.