Nederlanders terughoudend met LinkedIn inzetten voor sales
LinkedIn is voor bedrijven een steeds belangrijker verkoopkanaal. Maar dat levert ze tegelijkertijd een dilemma op: in hoeverre kunnen organisaties van medewerkers verwachten dat deze hun persoonlijke LinkedIn-pagina inzetten voor verkoopdoeleinden?
Uit onderzoek van leadgenerator ProSpex blijkt dat 16% van de Nederlandse professionals (die in loondienst werken) via LinkedIn deals binnenhaalt. Onder medewerkers tot veertig jaar oud is digitaal netwerken het populairst: ruim 20% van deze professionals haalt via het zakelijke sociale platform nieuwe opdrachten binnen voor het bedrijf waar ze werken.
Daarnaast geeft meer dan 30% van de professionals aan in de toekomst bereid te zijn om haar of zijn eigen LinkedIn in te zetten om deals binnen te slepen. Dat betekent echter dat de meeste Nederlanders (de overige bijna 70%) zich hier nog wat ongemakkelijk bij voelen.
Volgens Maxim Spek, oprichter van ProSpex, is dat nergens voor nodig. “Digitaal netwerken is niet anders dan fysiek netwerken. Op een netwerkborrel geef je ook niet alleen je businesscard aan bekenden. Als online op een integere manier handelt en het contact met de beste bedoelingen aanpakt, dan zal je zien dat anderen jouw pogingen zeer waarderen.”
Generatiekloof
Dat zestigplussers – in vergelijking met dertigers – gemiddeld genomen anders denken over het inzetten van hun persoonlijke LinkedIn-profiel voor zakelijke doeleinden is niet verrassend. Dertigers zijn immers van kinds af aan opgegroeid met internet, terwijl zestigplussers pas op veel latere leeftijd vertrouwd zijn geraakt met de online omgeving.
Niet voor niets zit de meerderheid van de zestigplussers dan ook niet te wachten op connectieverzoeken van vreemden op LinkedIn, terwijl twee derde van de medewerkers tot veertig jaar oud daar wel voor open staat. “Dat zeer veel jonge mensen bereid zijn om via LinkedIn nieuwe klussen binnen te halen, laat zien dat Nederland klaar is voor digitaal netwerken”, stelt Spek.
En bij dat digitale netwerken kan een beetje branie geen kwaad, aldus de oprichter van ProSpex. “Al moet je wel uitkijken dat je niet de verkeerde verwachtingen schept. Als je twijfelt of je iets moet delen op LinkedIn, helpt het om altijd de informatiebehoefte van je doelgroep in het achterhoofd te houden. Dan zit je in ieder geval goed.”