7 tips voor een succesvolle LinkedIn advertentie | campagne
Zakenplatform LinkedIn is vandaag de dag niet meer weg te denken uit de advertentie- en recruitmentmix van bedrijven. Maar het opzetten van een succesvolle advertentie of campagne via LinkedIn is niet zomaar gedaan. Sander Baas, directeur van contentmarketingbureau Baas & Baas, deelt zeven tips om een LinkedIn ad in te richten en optimaal te laten presteren.
1. Doelstelling
Allereerst is het van groot belang duidelijke doelen voor jezelf op te stellen. Waarom wil jij mensen met jouw LinkedIn-advertentie bereiken? Wat is de reden daar nou eigenlijk achter? Wil je meer mensen bewust maken van jouw bedrijf of is jouw doel eerder om meer leads te genereren? Het zijn belangrijke vragen die je in overweging moet nemen, voordat je daadwerkelijk de advertentiecampagne start.
2. Bepaal je doelgroep
Dit is misschien wel – naast de doelstelling – de belangrijkste zaak die duidelijk moet zijn als je effectief wilt adverteren. Een klantprofiel opstellen is een must wil je jouw doelstelling behalen. Stel een dergelijk profiel dan ook op om een duidelijk beeld van jouw doelgroep te creëren.
De kern is daarbij: hoe gedetailleerder, hoe beter. Wees zo specifiek mogelijk bij het aangeven van de kenmerken van jouw doelgroep binnen LinkedIn. Zodoende ben je in staat om heel gericht relevante content aan de meest gewenste doelgroep aan te bieden. Tip is, wanneer je de doelgroep hebt kunnen omschrijven binnen het platform, om deze op te slaan. Op die manier kun je je hier vaker op beroepen.
3. Content
Verder naar de advertentie zelf: de content. De content is belangrijk. Door de juiste content te plaatsen en je advertenties daarop af te stemmen, kun jij mogelijk de juiste mensen interesseren voor je merk. Er zijn een aantal contentzaken die belangrijk zijn om de prestaties te kunnen verhogen:
Copy
Allereerst is het belangrijk je publiek persoonlijk aan te spreken. Het opbouwen van een vertrouwde relatie is belangrijk. Door persoonlijke aspecten in de advertentie te tonen kan een dergelijke relatie sneller opgebouwd worden.
Tevens is het van belang je publiek ‘custom content’ aan te bieden. Dit houdt in dat de content die jij biedt niet algemeen van aard moet zijn, maar echt toegespitst is op de doelgroep die jij voor ogen hebt. Het combineren van deze twee factoren zorgt ervoor dat zij zich belangrijk en gezien voelen door jou.
Tot slot nog een belangrijke boodschap: ‘keep it short and sweet’. Je boodschap zo duidelijk als mogelijk maken in zo min mogelijk woorden, dat is waar je naar moet streven. Waarom? Misschien merk je dat zelf al als je sociale media gebruikt: alles gaat in hoog tempo 24/7 het internet over. De tijd die jij dus als adverteerder op LinkedIn hebt, is dus de tijd die je optimaal moet benutten om de aandacht van je potentiële klant te grijpen.
Middels het gebruik van een titel kun je de aandacht van je publiek trekken. De ‘headline’ mag maximaal 25 karakters bevatten. Uit ervaring blijkt dat woorden als ‘gratis’, ‘opgelet’, ‘bonus’ en ‘bespaar’ het altijd goed doen.
Call-to-action
Hoe je het ook wendt of keert, de meeste LinkedIn-gebruikers komen niet op LinkedIn om daar vervolgens allerlei advertenties te bekijken. Wees dan ook meer bescheiden in je advertenties om je doelgroep over de streep te trekken in plaats van hen schreeuwerig toe te spreken.
Hoe je dat doet? In ieder geval middels call-to-actions. Je kent ze vast wel: de opvallende buttons in een advertentie – vaak rechts onderin – en met een klein aantal woorden die aanzetten tot het doen van een bepaalde actie. Wees in de call-to-actions op LinkedIn duidelijk en niet te agressief. Spreek dus meer in termen van ‘Laat mij meer zien’, ‘Stuur me … informatie’, ‘Ontdek hier meer’ in plaats van ‘Bekijk’, ‘Koop nu!’, ‘Klik direct voor …’ of ‘Direct bestellen’.
Beeldmateriaal
Kwaliteit, dat is waar je op moet letten bij het selecteren van beeldmateriaal voor je LinkedIn-advertentie. Om een zo professioneel mogelijke indruk achter te laten op je publiek is het van belang dat je beeldmateriaal met een hoge resolutie gebruikt. Dit beeld kan bestaan uit zowel foto’s als video’s.
Mocht je de keuze hebben, dan raden wij aan gebruik te maken van video’s. Korte en snelle inhoud is key. Dit levert namelijk de meeste betrokkenheid en exposure op in vergelijking met andere inhoud. Waarom? Algoritmes geven de voorkeur aan video’s boven andere content en dat betekent dat jouw video ad hoogstwaarschijnlijk door meer mensen gezien zal worden.
Let er bij het uploaden van beeldmateriaal op dat dit voldoet aan het juiste formaat. Mocht jouw beeldmateriaal niet het goede formaat hebben, ga dan niet simpelweg het bestaande materiaal verkleinen of vergroten. Dit kan namelijk de verhoudingen verstoren, hetgeen niet ten goede zal komen aan de kwaliteit van het beeld.
4. LinkedIn bedrijfspagina
Wil je dat mensen je merk vertrouwen en daadwerkelijk de actie gaan uitvoeren die jij voor ogen hebt? Zorg er dan voor dat je LinkedIn-bedrijfspagina op orde is. Op het moment dat men nieuwsgierig is of het toch niet helemaal vertrouwt, gaan ze op onderzoek uit. Het bekijken van een LinkedIn-bedrijfspagina valt daar vaak ook onder, aangezien ze zich toch reeds op LinkedIn bevinden.
Profielfoto
Gebruik een professionele profielfoto van hoogwaardige kwaliteit. Je wilt immers niet de indruk wekken dat je een slordig bedrijf bent dat geen waarde hecht aan professionaliteit. Zorg ervoor dat je een profielfoto (meestal logo) van je bedrijf hebt die 300 px x 300 px heeft, zodat deze goed in het lijstje past.
Omslagfoto
Een omslagfoto moet betrekking hebben op je bedrijf of de branche waarin je zit. Het is een soort uitbreiding van je eigen profielfoto. LinkedIn raadt aan dat je een omslagfoto uploadt van 1536 px x 768 px. De minimale vereiste is 1192 px x 220 px..
Overzichtspagina
De overzichtspagina bestaat uit allerlei informatie over jouw bedrijf die bezoekers kunnen bekijken en lezen. Vul deze pagina goed en met veel duidelijke info aan (met unieke info – niet slechts info gekopieerd en geplakt van je website). Besteed hierbij ook de aandacht aan trefwoorden. De juiste trefwoorden kunnen je namelijk helpen je paginabeschrijving te optimaliseren. Daarmee vergroot je de kans om ontdekt te worden door degenen die actief op zoek zijn naar een bedrijf in jouw branche.
Connecties & berichten
Breid je connecties zoveel mogelijk uit. Er geldt immers de regel: hoe meer connecties, hoe betrouwbaarder je overkomt. Hetzelfde geldt voor het plaatsen van berichten. Indien je dit regelmatig en consistent doet dan word je door je publiek eerder als geloofwaardig gezien dan bedrijven die dat niet doen.
5. Bestemmingspagina
De meeste keren wil je dat jouw publiek naar een bepaalde externe pagina wordt verwezen op het moment dat zij op jouw advertentie drukken. Let er hierbij op dat je de juiste bestemmingspagina toevoegt en dat de inhoud van deze bestemmingspagina naadloos aansluit op de advertentie die de gebruiker gezien heeft. Ook moet de gebruiksvriendelijkheid en snelheid van de pagina in orde zijn, wil je ervoor zorgen dat de gebruiker ook op deze pagina nog enige tijd blijft en mogelijk een conversie doet.
6. Plaatsing
Uit een onderzoek van LinkedIn blijkt dat LinkedIn voornamelijk overdag via desktopapparaten wordt bezocht. Daarentegen wordt LinkedIn tussen 17.00 uur en 20.00 uur het meeste via smartphones en tablets bezocht. Pas je advertentie-instellingen hier dan ook op aan om de beste resultaten te genereren.
7. Testen, testen en nog eens testen
Uiteindelijk blijft het altijd gokken, uitproberen en aanpassen. Voor elk(e) bedrijf/branche blijken de resultaten namelijk anders te zijn. Het is dus goed om constant te blijven testen om te komen tot verbeterde resultaten. Hoe je dit doet? Maak een aantal advertenties voor een product of dienst en laat deze verschillen op één enkele variabele.
Je kan bijvoorbeeld de titel, afbeelding, content of biedingen aanpassen. Zorg er enkel voor dat je ze één voor één aangepast, want anders weet je niet welke factor de sleutel is tot succes! Uiteindelijk blijkt hieruit welke advertentie het best heeft gewerkt. Deze houd je en breid je vervolgens uit met nieuwe aspecten die je dan ook weer test tegenover andere advertenties.
Belangrijk is om in ieder geval aan elke advertentie een unieke tracking code toe te voegen. Op die manier kun je precies zien wat het resultaat van de advertentie is. Ga daarnaast verstandig om met je advertentiebudget. Investeer alleen in de campagnes die het goed doen en optimaliseer of verwijder advertenties/campagnes die niet goed presteren. Hou daarbij in je achterhoofd dat advertenties de tijd nodig hebben om hun werk te doen. Gun advertentiecampagnes dan ook deze tijd.
Kortom…
Om op te vallen met je LinkedIn ad moet je je aandacht verleggen naar zeven zaken die een grote invloed hebben op de prestaties van je advertenties. Te denken valt aan de doelstelling van je campagne, de doelgroep die je wil bereiken, de content die je wil delen, je LinkedIn-bedrijfspagina, de bestemmingspagina, de plaatsing en het blijven testen van advertenties. Indien deze zaken op orde zijn, zal jij beter in staat zijn de gewenste resultaten te behalen.