Helft bevolking heeft LinkedIn en Facebook profiel

03 maart 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Bijna de helft van de Nederlandse internetgebruikers heeft tegenwoordig naast een Facebookprofiel (74%) ook een LinkedIn-profiel. Het gebruik van de twee social media platformen verschilt echter – veel mensen geven aan Facebook minder te gaan gebruiken dit jaar, LinkedIn groeit waarschijnlijk verder.

Onlangs enquêteerde marktonderzoeksbureau Multiscope bijna 9.000 consumenten over hun social media gebruik*. In het onderzoek werd onder andere gekeken naar de hoeveelheid profielen van de vijf grootste social media netwerken – Facebook, Youtube, Twitter, LinkedIn en Instagram – het aantal actieve uren per dag en de bekendheid.

In totaal zegt 92% van de ondervraagden ten minste één social media profiel te hebben. Uit het onderzoek komt naar voren dat Facebook nog steeds het meest gebruikte en bekendste social media network is, maar ook LinkedIn laat grote ledenaantallen zien.

Social Media bekendheid, profiel en activiteit

Aantal profielen

74% van de ondervraagden zegt een Facebook-profiel te hebben, 3% meer dan in de peiling van vorig jaar. Carrièrenetwerk LinkedIn staat met 45% op de tweede plaats qua aantal profielen. Bij de rest van de top vijf social media liggen de ledenaantallen aanzienlijk lager – Youtube (29%), Twitter (27%) en Instagram (11%).

Youtube is na Facebook het bekendste netwerk (84% kent het netwerk) en circa de helft van de gebruikers is regelmatig actief. Twitter en LinkedIn zijn beide ongeveer even bekend, maar LinkedIn wordt veel actiever gebruikt en heeft aanzienlijk meer leden. Instagram scoort op alle drie de categorieën het laagst.

Aantal uren per week

Twitter en Youtube komen maar net boven de 2 uur per week uit en LinkedIn en Instagram net boven de 1. Facebook loopt ver voorop qua aantal actieve uren met 5,7 uur per week.

Social Media gebruik

Opvallend is wel dat Facebookgebruikers vorig jaar nog gemiddeld 6 uur per week actief waren. 13% van de deelnemers aan het onderzoek zei minder gebruik te zullen gaan maken van het sociale netwerk in 2015.

Actief gebruik van de sociale media sites blijkt erg laag. 60% van de consumenten zegt zelden of nooit berichten te plaatsen. Slechts 14% zegt actief te posten op de verschillende sites. 32% vindt social media dan ook weinig meer dan aangenaam tijdverdrijf via het kijken van foto’s, video’s en lezen van berichten van anderen.

* De consumentenpanel is volgens Multiscope "representatief voor de hele internetbevolking".