Sociale media-app TikTok razend populair onder de jeugd

23 december 2019 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Jongeren raken de laatste jaren steeds meer in de ban van TikTok. In Nederland kent de sociale media-app momenteel ruim 1 miljoen gebruikers, waarvan meer dan 80% minderjarig is. Dat blijkt uit een grootschalige studie van onderzoeksbureau Multiscope. 

TikTok is een sociale media-app, die voor het eerst werd uitgebracht in 2017, waarmee korte muziekvideo’s kunnen worden gemaakt en gedeeld. De filmpjes hebben doorgaans een lengte van 3 tot 15 seconden. Ook kunnen er met de app video’s in zogeheten ‘loops’ van maximaal 60 seconden worden gemaakt. De korte filmpjes kunnen eveneens van stickers en effecten worden voorzien. Populair op TikTok zijn dans-, zang- en playbackvideo’s. 

Voor het onderzoek over TikTok ondervroegen de professionals van Multiscope 1.911 Nederlanders. Daaruit komt onder meer naar voren dat maar liefst 830.000 gebruikers van TikTok in ons land tussen de zes en de achttien jaar oud zijn. Het aandeel van gebruikers dat jonger is dan twaalf jaar is volgens de onderzoekers het hoogst. Binnen die leeftijdsgroep gebruikt maar liefst 64% TikTok. Onder personen ouder dan achttien jaar gebruikt slechts 9% de sociale media-app. 

Sociale media-app TikTok razend populair onder de jeugd

Uit het onderzoek blijkt verder dat de gebruiksintensiteit van TikTok gemiddeld genomen 31 minuten per dag is. Volwassenen gebruiken de app met 13 minuten per dag stukken minder lang. Kinderen tussen de tien en de twaalf jaar spannen wat dat betreft de kroon: zij gebruiken TikTok 40 minuten per dag. Ouders lijken hun kinderen daarbij goed in de gaten te houden: maar liefst 97% zegt op de hoogte te zijn van het sociale mediagedrag van hun kinderen. 

Niche doelgroep

Hoewel ons land meer dan 1 miljoen TikTok-gebruikers telt, blijkt uit het onderzoek van Multiscope dat de app momenteel nog een lage naamsbekendheid heeft bij het grote publiek. Onder volwassenen heeft ongeveer een kwart (26%) weleens van TikTok gehoord, terwijl slechts 2% de app uit zichzelf noemt als gevraagd wordt naar welke sociale media-apps hij of zij kent.

“TikTok heeft met zijn jonge doelgroep een eigen segment voor zich gewonnen. Ruim de helft (54%) van de ondervraagden is van mening dat TikTok geen bedreiging gaat worden voor andere sociale media-apps. Snapchat (34%), Instagram (19%), Facebook (9%), WhatsApp (3%) en Pinterest (3%) worden het vaakst genoemd als sociale media-apps waarvoor TikTok een bedreiging zou kunnen zijn”, besluiten de onderzoekers van Multiscope.