Installatiebranche shopt talent steeds vaker via overnames

13 mei 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Bedrijven in de installatiebranche richten hun pijlen steeds vaker op overnames om zo het juiste talent aan boord te halen. Dat stelt Jerry van Leent, Manager bij Van Oers Corporate Finance.

De installatiebranche heeft zijn rol in de economie de afgelopen jaren flink zien toenemen. De energietransitie heeft de sector een enorme boost gegeven, want installateurs zijn bijvoorbeeld nodig om zonnepanelen op de daken van huizen te installeren. Circa een half jaar geleden dook ons land door de 1 miljoen-grens van het aantal zonnepanelen op Nederlandse daken.

Een ander voorbeeld: het plaatsen van laadpalen voor elektrische auto’s. Zowel gemeenten als particulieren schakelen op steeds grotere schaal de hulp in van installatiebedrijven om laadpalen te plaatsen voor hun Tesla of andere elektrische auto. Ter illustratie: tien jaar terug waren er in Nederland zo’n 400 laadpalen te bekennen, terwijl er tegenwoordig bijna 60.000 (semi-)openbare oplaadpunten te vinden zijn in Nederland, met dank aan de installatiebranche. (Lees ook: Nederland kampt met groeiend tekort aan openbare laadpalen

Installatiebranche shopt talent steeds vaker via overnames

Naast de energietransitie zijn er nog tal van aanjagers te noemen die de vraag naar installatiediensten stuwen, vertelt Jerry van Leent van M&A kantoor Van Oers Corporate Finance. De digitalisering in de industriële sector is zo’n voorbeeld (installateurs zorgen voor connectiviteit en op Internet of Things gebaseerde oplossingen), en omdat er simpelweg meer apparaten zijn is er ook meer vraag naar onderhoud van technische producten.

Dan zijn er ook trends die spelen aan de kant van de consument. Deze kiest steeds vaker voor het gemak van een onderhoudscontract voor installaties, of het nou apparaten zijn of de HR-ketel. En wat te denken van het aanhoudende woningbouwtekort. “Installatiebedrijven in de bouw kunnen het werk amper aan”, vertelt Van Leent.

Krapte op arbeidsmarkt

Toch lukt het lang niet alle installatiebedrijven om de groeiende vraag om te zetten in betere resultaten. De boosdoener? “Steeds vaker is dat talent. De krapte op de arbeidsmarkt is een rem op de groei en de mogelijkheden in de sector”, legt Van Leent uit, die al eerder waarschuwde voor het naderende tekort, maar dit nu ook nijpende vormen ziet aannemen.

“Voor 2021 is de verwachting dat het bestaande tekort nog verder zal toenemen, door het voortzetten van de trends van de afgelopen jaren in combinatie met de verwachte toename in de huizenbouw en de stijging in de transformatie van kantoorruimte naar woningen.”

Dit leidt tot een heuse recruitmentdrive in de sector. Grote installatiebedrijven (bijvoorbeeld Feenstra, BAM Techniek, Cofely, Engie Services of Instalcenter) zijn volop bezig met het werven van talent. En tegelijkertijd met het omscholen van talent, want de markt ontwikkelt zich snel. “Er is meer kennis nodig van de techniek, en de kwaliteitseisen op het gebied van veiligheid en milieu worden strenger”, licht Van Leent toe.

Voor velen gaat deze vorm van organische groei echter te langzaam. Daarbovenop komt dat er sprake is van talentschaarste in de markt. Van Leent: “Hierdoor verplaatst de focus van autonoom groeien naar groeien door middel van overnames.”

Aantrekken van talent prioriteit

Terwijl deals jarenlang vooral in het teken stonden van het uitbouwen van klantrelaties en het realiseren van synergieën in de bedrijfsvoering, staat het aantrekken van nieuwe medewerkers nu hoger dan ooit op de agenda van bestuurders in de branche.

Voorbeelden zijn er volop. Zo nam afgelopen maand het uit Emmen afkomstige De Groot Installatiegroep twee branchegenoten over – eL-Tec Elektrotechnologie en Van Gemert Installatiegroep. Eerder dit jaar werd Roks Installatietechniek overgenomen door Van den Buijs installaties. En eind vorig jaar waren er de overnames van Installatiebedrijf Stravers door Van Losser Installatiegroep en van Löwik Installatiegroep door Hoppenbrouwers Techniek.