Vier vragen aan Pieter Coenen over zijn start in de M&A-consultancy

15 juni 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd

In maart dit jaar trad Pieter Coenen als Analist in dienst bij mid-market M&A-adviseur Van Oers Corporate Finance. We stelden hem vier vragen over zijn keuze voor de M&A-consultancy en zijn eerste ervaringen.

Wat gaf de doorslag in je keuze voor Van Oers Corporate Finance?

De persoonlijke benadering van zowel klanten als personeel binnen de organisatie. Dit werd me duidelijk tijdens de sollicitatiegesprekken en heeft mij over de streep getrokken. Daarnaast kwam tijdens de sollicitatiegesprekken duidelijk naar voren dat je al vrij snel verantwoordelijkheden krijgt binnen een project en daardoor ook relatief snel interactie hebt met klanten en ondernemers.

Dat de klantenportefeuille bestaat uit mkb-bedrijven trok mij ook erg, omdat dat toch vaak een pragmatische werkwijze oplevert. 

Pieter Coenen, M&A Analist, Van Oers Corporate Finance

Wat trekt je aan de wereld van fusies en overnames?

Het ontleden van een bedrijf, waardedrijvers van een bedrijf aanduiden en vervolgens de ondernemer in het gehele proces begeleiden. Deze interesse in fusies en overnames werd getriggerd tijdens mijn master Finance aan de Universiteit van Tilburg. Daarnaast zijn er verschillende drijfveren voor overnames en heb je altijd twee partijen die tegenover elkaar staan. 

Iedere overname is anders en dit levert dan ook een andere dynamiek op binnen het proces. Deze dynamiek gaat vaak gepaard met bevlogenheid van de ondernemer en het team. 

Waarmee heb je je beziggehouden in je eerste drie maanden?

Vooral het waarderen van verschillende ondernemingen om goed te begrijpen wat een onderneming drijft en hoe bepaalde bedrijfswaarden tot stand komen. Dit heb ik eerst voor beklonken deals gedaan en vervolgens ben ik met nieuwe projecten mee gaan draaien.

Nu de overnamemarkt weer is aangetrokken ga ik ook steeds vaker mee naar afspraken met klanten en dat maakt het waarderingswerk leuker omdat je veel beter een idee hebt bij het bedrijf. Het begint dan meer te leven.

Tot slot, hoe helpt Van Oers Corporate Finance je bij je professionele en vakinhoudelijke ontwikkeling?

Door directe betrokkenheid bij projecten leer je dagelijks veel van ervaren collega’s. Ik denk dat ‘learning on the job’ ook de beste methode is om ervaring op te doen en te groeien in competenties. Door betrokkenheid tijdens het gehele proces ervaar je ook alle aspecten die bij een deal komen kijken. Dit varieert van het waarderen van een bedrijf tot het onderhandelen.