Van Oers Corporate Finance voegt due diligence toe aan M&A-diensten

24 mei 2023 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Van Oers Corporate Finance is al jaren een gevestigde naam in de begeleiding van fusies en overnames. Met de lancering van een officiële due diligence-propositie verdiept het kantoor zijn expertise rond deze cruciale stap in het overnameproces.

Sinds de oprichting in 1998 is Van Oers Corporate Finance uitgegroeid tot één van Nederlands bekendste overnameadviseurs voor het grotere mkb- en middensegment. Opererend op het snijvlak van strategie en finance, helpt het team ondernemers met het (ver)kopen van hun bedrijf, waardebepaling, financieringsadvies en herstructurering.

En sinds kort dus ook met due diligence. Of tenminste – dat deed het kantoor al wel langer, maar het profileerde zich nog niet heel nadrukkelijk op dit expertisegebied, legt directeur Alexander den Boer uit. “We voerden al due diligence-opdrachten uit, maar zagen nu de kans om dit te bundelen met onze corporate finance-propositie en actiever in de markt te zetten.”

Bert Bastiaansen en Alexander den Boer, Van Oers Corporate Finance

Daarbij leefde intern ook de wens om het team uit te breiden met een “nieuwe specialist en teamcaptain”, legt Den Boer uit. “Iemand die ook met veel energie de commerciële kant een boost kan geven.”

Die teamcaptain werd afgelopen najaar gevonden in Bert Bastiaansen. Hij kwam over van de Transaction Services-praktijk van KPMG. “Ik ben vanuit de schoolbanken gestart binnen KPMG, waar ik voor vele mooie nationale en internationale klanten heb gewerkt.”

“Gaandeweg ontdekte ik dat ik een passie heb voor het mkb-segment – dicht bij de ondernemer, waar je nog echt een verschil kan maken. Dit, samen met een ondernemend karakter, heeft mij bij Van Oers gebracht, waar ondernemend zijn en hiervoor de ruimte krijgen in het DNA van de gehele organisatie zit.”

Bij Van Oers is Bastiaansen gestart als manager due diligence. “Het is onze ambitie om Van Oers een gerenommeerde due diligence-partner te maken voor mid-markettransacties en ter ondersteuning van buy-and-build-strategieën”, vertelt hij.

Weten wat je koopt

Due diligence is een belangrijk onderdeel van elk dealtraject. Kortgezegd komt het simpelweg neer op het inspecteren van de marktwaar: je wil natuurlijk wel weten wat je koopt. Vergelijk het met het van alle kanten bekijken van een appel op de markt, om te zien of hij geen beurse plekken heeft.

Bij een bedrijf is dit inspectieproces natuurlijk oneindig veel complexer. Het kent vele dimensies. Het bekendst is de financiële due diligence, ook wel bekend als het boekenonderzoek. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld ook nog de juridische, fiscale en IT-due diligence. Zo kan ieder aspect van een bedrijf worden doorgelicht op mogelijke risico’s.

“Due diligence moet voor antwoorden en bevestiging zorgen, niet een last zijn voor de ondernemer.”

Het proces beperkt zich overigens zeker niet tot het overgenomen bedrijf. Ook wanneer een bedrijf jouw onderneming wil kopen, wil je zeker weten dat de koper is wie hij zegt te zijn. Soms is er bijvoorbeeld sprake van een aandelentransactie, zodat de koopsom afhankelijk is van de (financiële) gezondheid van de koper. Maar ook als je volledig uitstapt, is het wel zo fijn om te weten dat de onderneming die je jarenlang hebt opgebouwd in goede handen is.

Geïntegreerd en pragmatisch

Bastiaansen legt uit dat Van Oers met zijn bestaande team al uitstekend was gepositioneerd om due diligence-processen te verzorgen. “De combinatie van verschillende disciplines binnen het team – zoals financieel, fiscaal en juridisch, maar ook IT, met daarnaast een professionele accountantsorganisatie – maakt ons een onderscheidende partner voor due diligence-opdrachten binnen het mkb.”

Daarbij hanteert Van Oers een “geïntegreerde en pragmatische aanpak”, legt Bastiaansen uit. “We zorgen voor een gecombineerde rapportage waarin de bevindingen van de verschillende disciplines integraal worden gepresenteerd. Daarnaast heeft de ondernemer altijd één vast aanspreekpunt. Due diligence moet voor antwoorden en bevestiging zorgen, niet een last zijn voor de ondernemer.”

“Deze aanpak is onder de mid-marketkantoren uniek”, geeft hij aan. “En ik ben ervan overtuigd dat we hiermee het ideale pakket bieden om de klant te ontzorgen.”

Het balletje rolt

Deze boodschap hebben Bastiaansen en zijn collega’s de afgelopen maanden volop uitgedragen in vele gesprekken met private equity-partijen en bevriende corporate finance-kantoren. En met succes, vertelt hij. “Het balletje begint te rollen, en de uitstekende kwaliteit die we leveren wordt door steeds meer partijen opgemerkt.”

Met zijn eerste halfjaar achter de rug kan Bastiaansen dan ook terugblikken op een “vliegende start” voor de due diligence-propositie. “We hebben al een aantal mooie opdrachten mogen uitvoeren, voor Nederlandse en internationale opdrachtgevers. We merken dat onze persoonlijke en pragmatische aanpak, waarbij we snel schakelen, erg door onze klanten wordt gewaardeerd.”

Dankzij het succes heeft Bastiaansen ook al twee nieuwe collega’s mogen verwelkomen binnen zijn team. “En we blijven op zoek naar extra versterking.”