Gelijkspel wint: de kracht van diversiteit en inclusief leiderschap

10 maart 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Leonie van Mierlo, innovatiestrateeg bij Fronteer, lanceerde deze maand een nieuw boek. In ‘Gelijkspel wint’ legt ze uit hoe diversiteit en inclusief leiderschap bedrijfsprestaties kunnen verbeteren.

“Uit onze dagelijkse praktijk weten we dat innovatie enkel en alleen tot stand kan komen door diverse perspectieven bij elkaar te brengen. Veel organisaties zijn homogeen van samenstelling. Dat is niet meer van deze tijd en moet je willen veranderen”, aldus Van Mierlo, die sinds 2015 werkzaam is bij creatief strategieadviesbureau Fronteer.

Co-creatie

In ‘Gelijkspel wint’ biedt Van Mierlo, eveneens auteur van de roman ‘Uit verwachting’, professionals handvatten voor de vaak zo lastig gevonden transformatie naar een diverse en inclusieve organisatie. Een fundamentele rol is daarbij weggelegd voor ‘co-creatie’, een vorm van samenwerking waarbij alle deelnemers aan een project invloed hebben op het proces en het uiteindelijke resultaat. 

Leonie van Mierlo - Auteur van Gelijkspel wint

Voor haar nieuwe boek koos Van Mierlo eveneens voor deze samenwerkingsvorm. Zo interviewde ze meer dan zestig mannelijke en vrouwelijke Nederlandse leiders en experts, zoals Sigrid Kaag (minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), Rahma el Mouden (zakenvrouw) en Hans de Jong (president Philips Benelux).

Op basis van die gesprekken schetst Van Mierlo een beeld van het nieuwe leiderschap dat nodig is om een inclusieve en diverse organisatie op te bouwen. 

Systematische veranderingen

Een kernidee van ‘Gelijkspel wint’ is dat organisaties niet vanzelf divers en inclusief worden. Volgens Van Mierlo moet dat probleem niet bij vrouwen en andere ondervertegenwoordigde groepen worden neergelegd. In plaats daarvan pleit de schrijfster voor het aanpakken van de grondslag van het probleem: het systeem.

Een meerderheid van het parlement schaarde zich onlangs achter het gedachtegoed dat van Van Mierlo uitdraagt, door een uitgebreid pakket aan maatregelen in te voeren. Denk hierbij onder meer aan een verplicht vrouwenquotum voor grote bedrijven. Volgens deze nieuwe wet moet voortaan minstens een derde van de commissarissen van beursgenoteerde bedrijven vrouw zijn.

Trots

Vanuit Fronteer kan Van Mierlo rekenen op tal van complimenten, zoals van oprichter James Veenhoff. “Ons bedrijf is een gedreven club, die haar talenten en energie wil inzetten om positieve impact te helpen maken. We zijn apetrots dat Leonie zich zo heeft gefocust op diversiteit. Iedereen wil het wel maar vroeg zich af: hoe dan? Daar is nu een antwoord op.”