Hein van Es: 'De strategie van het Songfestival komt tot leven'

20 mei 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Op dinsdag trapte de 2021-editie van het Eurovision Songfestival af – met meer dan 200 miljoen kijkers ’s werelds grootste muziekevenement. Adviesbureau Fronteer was nauw betrokken bij de voorbereiding. Een gesprek met Fronteer-partner Hein van Es over de samenwerking, de bijzondere groep van de Magic 100 en de reis richting de finale. 

Hein, in 2019 hebben Fronteer en het Eurovision Songfestival samengewerkt. Wat hebben jullie gedaan?

Toen Duncan won, was Nederland al begonnen met de voorbereidingen. Als de overwinning er zou komen moest alles binnen een jaar al zijn opgetuigd. We zijn toen benaderd door het Songfestival-team met de volgende vragen: Wat wordt onze creatieve kapstok? En hoe zorgen we ervoor dat deze editie de leidraad gaat worden voor de komende jaren Eurovisie Songfestival? 

Bij Fronteer [een strategisch en creatief bureau] geloven we in het betrekken van verschillende perspectieven op een uitdaging, dus stelden wij voor om 100 uiteenlopende mensen uit te nodigen om hierover mee te denken. Dat is de Magic 100 geworden, een diverse groep met onder andere Emma Wortelboer, Alexander Klöpping, de minister van Gehandicapte Zaken Rick Brink en verschillende festivalorganisatoren  een mix van van zowel BN’ers, als niet BN’ers.

De strategie van het Songfestival komt tot leven

Met welk doel zijn jullie aan de slag gegaan?

In de sessies met de Magic 100 zijn we door alle facetten van het festival heengelopen. Sietse Bakker, de executive producer event van het Eurovisie Songfestival 2021, zei het volgende over de doelstelling: “We willen een Songfestival maken waarin Nederland zich herkent en dat Europa verrast.” 

“De manier waarop wilden we niet in een vergaderzaaltje in Hilversum bedenken, dus we zijn vanaf dag één na de winst van Duncan gaan luisteren. Dankzij co-creatieworkshops met de creatieve industrie en straatgesprekken met een diverse groep Nederlanders hebben we een thema ontwikkeld dat past bij Nederland en de tijd waarin we leven.”

In de sessies kwam duidelijk naar voren dat wij als Nederland open willen staan voor andere culturen; wij willen ook laten zien dat er veel mensen uit andere landen rondlopen in Nederland. Samenvattend: het moet een open, inventief, divers en authentiek evenement worden. 

Die grotere authenticiteit moest ook in het programma zichtbaar worden, het moet veel minder gescript zijn. Het stereotype van gescripte interviews, weinig spontaniteit en een vaste presentatie voelt heel gemaakt. Het is niet oprecht. Hier wilden we mee aan de slag.

De Magic 100 is een hele grote en diverse groep. Was het een andere co-creatiesfeer dan normaal?

De sessies met de Magic 100 hebben we met het hele bedrijf gedaan. We hebben er met zijn allen aan gewerkt, en dat waren hele leuke sessies. We streefden er met zijn allen naar om een nieuwe benchmark neer te zetten voor de komende jaren. Door met inventiviteit naar de basiselementen te kijken en de muziek weer op één te zetten hebben we een goede collectieve prestatie kunnen leveren.

Welke waarde brengt co-creatie aan internationale evenementen als deze?

Wat belangrijk is bij een project van dit formaat is dat er vanuit alle hoeken mensen worden betrokken. Een diverse groep mensen moet hierover meedenken, en door dat gesprek op een goede manier te faciliteren kan je tot iets unieks komen. 

Een goed voorbeeld hiervan is het concept “Backstage is the new frontstage”. Het Songfestival fascineert ook door te laten zien wat er achter de schermen gebeurt; er is veel meer dan alleen het podium. Zo zijn er de wachtruimtes, waar de delegaties voorgaande jaren gescripte interviewtjes doen. Waarom is dat niet een feestelijke bar, waar de verschillende landen elkaar kunnen ontmoeten? 

Waar kijk je zelf het meeste naar uit?

Ik kijk ernaar uit om de strategie tot leven te zien komen. Wij hebben samen de creatieve kapstok ontworpen, dus ik ben nieuwsgierig om te zien hoe dat realiteit is geworden in opbouw, outfits, muziek, artiesten. Dat we de verbinding gaan zien tussen de diversiteit aan elementen en mensen. Wij denken dat dit de kracht is van komende edities van het Eurovisie Songfestival: een koppeling van partijen die je anders nooit zou zien.