Burgerinitiatief ‘Doe mee met je AOW' haalt €2,2 miljoen op

03 juli 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Burgerinitiatief ‘Doe mee met je AOW’ heeft binnen enkele weken €2,2 miljoen opgehaald voor de culturele sector. Adviesbureau Fronteer ondersteunde de inzamelingsactie.

Op 20 mei 2020 riepen cultuurliefhebbers en 65-plussers Corine en Hein Muller uit Bussum andere AOW-gerechtigden op om hun vakantiegeld – geheel of gedeeltelijk – te doneren aan de noodlijdende culturele sector. “Cultuur is de ziel en het fundament van ons bestaan, juist ook in deze moeilijke tijden. Waarin niets meer vanzelfsprekend is of lijkt. Steun voor de benarde positie van kunst en cultuur is volgens ons dan ook hard nodig”, zegt het echtpaar tegen de NOS. 

Kort na de oproep liet het Prins Bernhard Cultuurfonds weten bereid te zijn om het initiatief mede te realiseren door de giften te innen, te oormerken en toe te kennen aan culturele initiatieven die door de coronacrisis wel wat steun konden gebruiken. De inzamelingsactie werd in slechts tien dagen online co-creatief tot stand gebracht onder begeleiding van strategiebureau Fronteer. 

Fronteer ondersteunt burgerinitiatief ‘Doe mee met je AOW'

“Toen Hein Muller me vertelde over zijn idee wist ik dat we snel moesten schakelen”, zegt Hein van Es, partner bij Fronteer. “Het AOW-vakantiegeld werd immers binnen twee weken gestort en dat was het juiste moment om van start te gaan. Door de coronacrisis was het onmogelijk om elkaar live te ontmoeten. Gelukkig hadden we al onze co-creatie methodieken net daarvoor omgezet naar online mogelijkheden voor brainstormen en samenwerken. Dat hebben we meteen kunnen gebruiken.”

Mensen konden tot 20 juni een geldbedrag schenken. In totaal doneerden AOW’ers €1,1 miljoen van hun AOW-vakantiegeld. Maar daar bleef het niet bij, liet minister van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap onlangs weten: zij zou het geldbedrag vanuit haar ministerie namelijk verdubbelen. “De opbrengst is overweldigend”, zegt Van Es. 

Ook Mathilde Stuyling de Lange, werkzaam bij het Prins Bernhard Cultuurfond als Adviseur Mecenaat, kijkt met een positief gevoel terug op de actie: “Wij hebben de samenwerking met Fronteer als zeer prettig ervaren. In een hele korte tijd hebben we veel in beweging kunnen brengen en dit had niet gekund zonder de enthousiaste en adequate aanpak van Fronteer.”

Hein Muller besluit: “Het was een geweldige actie die AOW’ers en jonge kunstmakers heeft verbonden. Voor herhaling vatbaar!”