Oprichters Fronteer geven stokje door aan nieuw leiderschapsteam
Fronteer heeft een nieuwe directie. Oprichters Martijn Pater en James Veenhoff hebben de leiding overgedragen aan Frédérique Moolenbeek, Claire Bloemendaal, Babke Hogenhuis en Leonie Koelmans. De vier nieuwe co-directeuren zijn allen afkomstig uit de eigen gelederen.
Het in Amsterdam-Noord gevestigde Fronteer werd in 2008 opgericht als alternatief voor de traditionele, zakelijke strategiekantoren binnen de adviesbranche. Martijn Pater en James Veenhoff wilden hoogwaardig strategisch advies koppelen aan kernwaarden als empathie, inclusie, positivisme en samenwerking.
Veertien jaar later is Fronteer uitgegroeid tot 20 medewerkers die – nog altijd trouw aan de oorspronkelijke idealen – klanten helpen bij het ontwikkelen van heldere strategieën, innovaties en groeiconcepten. Co-creatie en positieve maatschappelijke impact staan centraal in de aanpak van het bureau, dat sinds 2020 ook een gecertificeerde B Corp is.
Nu de twee oprichters een stapje terug doen (ze blijven volledig gefocust op Fronteer maar gaan zich meer richten op grote klanten en groei), is het kwartet van Frédérique Moolenbeek, Claire Bloemendaal, Babke Hogenhuis en Leonie Koelmans aangewezen als het nieuwe leiderschapsteam.
Frédérique Moolenbeek – sinds vijf jaar bij Fronteer – wil de komende jaren nog meer impact maken in de thema’s die de afgelopen jaren zijn uitgegroeid tot focusgebieden – “van innovatie in het onderwijs, het ontwikkelen van de toekomst van steden, het vormen van coalities voor het oplossen van complexe uitdagingen, tot het vergroten van onze impact voor ngo’s en het helpen van organisaties om zich in te zetten voor de Sustainable Development Goals.”
“In de komende jaren zullen we deze gebieden verder uitbouwen, terwijl er nieuwe gebieden kunnen ontstaan”, legt ze uit. “Het gemeenschappelijke element tussen deze gebieden zal altijd zijn: het creëren van bruikbare strategieën voor vooruitgang.”
Claire Bloemendaal – ruim zeven jaar bij Fronteer – benadrukt dat álle medewerkers mede vormgeven aan de toekomst van het holacratische bureau. “Holacratie is een organisatiestructuur die medewerkers veel autonomie geeft en ze aanmoedigt om initiatief te nemen op basis van hun eigen doel. Tenzij het schadelijk is of een stap terug voor Fronteer kun je het initiatief nemen zonder de goedkeuring van een manager.”
En dat leidt tot mooie ideeën: “We hebben de coolste teamevents: een maand geleden hebben we bordspellen ontworpen met een prijswinnende spellenontwerper; tijdens de lockdown kregen we verrassingsdozen en een Fronteer-kleurboek voor de kinderen. Allemaal georganiseerd door het team, zonder enige inmenging van leiding of collega’s.”
Babke Hogenhuis – ruim zes jaar bij Fronteer – wil door bedrijven te helpen innoveren en transformeren “structurele impact hebben op mensen en de planeet”, zo geeft ze aan. “Mijn persoonlijke ambitie is om onze ngo-praktijk te laten groeien, zodat we over 10 jaar (ik hoop eerder) de strategische innovatiepartner zijn geworden voor Europa’s leidende ngo’s!”
Daarnaast wijst ze erop dat Fronteer niet alleen klanten vooruit wil helpen, maar – zeker als B Corp – ook zichzelf voortdurend moet blijven verbeteren. “We zijn begonnen met kleine verbeteringen – we zijn overgestapt op een volledig vegetarische lunch, hebben een no-flight beleid ingevoerd en zijn begonnen met een intern diversiteits- en inclusie-assessment – maar we kunnen zeker meer doen.”
Leonie Koelmans – al twaalf jaar bij Fronteer – legt uit dat de grotere positieve impact die Fronteer samen met klanten wil realiseren onder meer tot stand moet komen door “van eenmalige projecten naar structurele programma’s te gaan”. Dat draagt voor Fronteer zelf bovendien bij aan “een stabielere organisatie die duurzaam kan groeien”.
“Door onze expertise in verschillende gebieden te versterken kunnen we nog meer impact maken en financiële zekerheid bieden aan ons team”, legt ze uit. “Om dit te realiseren is het onze ambitie om ons team te laten groeien naar een meer diverse groep van generalisten en specialisten: kennisexperts voor onze gebieden en bekwame specialisten die ons helpen om het volledige potentieel van onze projecten te bereiken.”
Vier vrouwen
Met de benoeming van een volledig vrouwelijke directie kan Fronteer worden gezien als pionier. Ondanks dat al decennia wordt gepleit voor meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven, gaat de vooruitgang nog altijd zo traag dat de vorige regering zich genoodzaakt zag tot de invoering van een verplicht quotum. Sinds 1 januari van dit jaar zijn beursgenoteerde bedrijven verplicht om minimaal een derde van hun raad van commissarissen te laten bestaan uit vrouwen.
Anders dan de overgrote meerderheid van de adviesbureaus bestond Fronteer al voornamelijk uit vrouwelijke medewerkers. Nu vier van hen samen de nieuwe directie vormen positioneert Fronteer zich op het gebied van inclusie nog nadrukkelijker aan de voorhoede van de adviesbranche, die vanuit de aard van het vak een voorbeeldfunctie vervult voor andere bedrijfstakken.