Fronteer bundelt onderwijsexpertise in Fronteer Education
Adviesbureau Fronteer heeft een nieuw label gelanceerd voor de onderwijsmarkt: Fronteer Education. Met het label wil het adviesbureau extra focus aanbrengen in zijn diverse projecten binnen het onderwijs, waarin co-creatie centraal staat.
Het Amsterdamse bureau is al bijna tien jaar actief in het onderwijswerkveld, waarbij het zich vooral richt op het beroepsonderwijs. In 2011 stond het bedrijf aan de basis van ‘s werelds eerste opleiding tot denim developer. Toentertijd revolutionair, want hoewel denim developer vandaag de dag een gewild beroep is, bestond het beroep in 2011 nog helemaal niet.
Samen met ROCvA en toonaangevende bedrijven in de branche, zoals G-Star, Levi’s en Hilfiger, ontwikkelde Fronteer de Jean School, een MBO4-opleiding tot denim developer. Hoewel het gaat om een publiek-privaat initiatief, wordt het driejarige denim-specifieke onderwijsprogramma door de staat gefinancierd en erkend. In co-creatie met de jeansbranche is de opleiding in de afgelopen jaren verder uitgebouwd en verrijkt. Ondertussen geniet de Jean School wereldwijde erkenning, zo staat de school op nummer 99 in een wereldwijde lijst van topmode-instituten.
Sindsdien was Fronteer betrokken bij de ontwikkeling van twaalf nieuwe beroepsopleidingen voor verschillende ROC’s, waarbij co-creatie in de driehoek onderwijs-branche-Fronteer centraal staat: “De co-creatie-methodiek is een uitstekende manier om toekomstgerichte opleidingen te ontwikkelen die aansluiten op het werkveld”, zegt Fronteer-oprichter James Veenhoff, die in het verleden ook aan de wieg stond van de Amsterdamse Fashion Week.
Zo droeg Fronteer bij aan de start van opleidingen als Urban Sports Trainer, een sportopleiding met de stad als gymzaal (ROCvA); de 010 E-Com Academy en de 010 Bar Academy; het opleiden van e-commerce-talent en bartalent voor de regio Rotterdam (Zadkine College Rotterdam); The Blue School, een opleiding tot winkelpersoneel met denimexpertise (ROC Mondriaan); en House of Events, een opleiding tot event producer (ROCvA).
Meest recentelijk sloeg Fronteer de handen ineen met grote spelers uit de financiële sector. Door digitalisering worden veel operationele banen in de sector weggeautomatiseerd, waardoor mbo-leerlingen steeds minder kans maken op een gepaste baan in de branche. Maar tegelijkertijd ontstaan nieuwe banen, vooral op het snijvlak van finance en digitalisering.
In co-creatie met ABN Amro, Adyen, Bunq, Bux, Payconiq, Igen, Holland Financial Business Group en Rabobank definieerden Fronteer en het ROCvA “het best mogelijke curriculum” en verkenden het potentieel van mbo-opgeleide studenten binnen de nieuwe financiële wereld. De uitkomst: een beroepsopleiding die aansluit bij de toekomstige banen in de financiële wereld.
De toekomst van het beroepsonderwijs
Volgens Veenhoff biedt co-creatie voor veel ROC’s een “inspirerende en intimiderende nieuwe dimensie” binnen hun werk, en is het de manier om in te spelen op het veranderende speelveld. “De wereld van werk verandert, dus het beroepsonderwijs moet ‘mee’. Waarbij het onderwijs de school uit moet, en de praktijk juist naar binnen moet”, geeft hij aan. “Hiermee deelt het bedrijfsleven de verantwoordelijkheid voor een steengoed mbo, en maakt het partnerships hoogwaardig, laagdrempelig en aansprekend. Co-creatie van onderwijs en het binden van partners zijn voortaan onmisbare vaardigheden voor succesvolle ROC’s.”
Met Fronteer Education wil het bureau nu gerichter zijn kennis en expertise in het segment tentoonspreiden. “We hopen in de komende jaren nog veel meer docenten, onderwijskundigen en collegedirecteuren te helpen om van co-creatie de tweede natuur te maken. Het is de toekomst van en voor het nieuwe beroepsonderwijs”, besluit Veenhoff.