Met ZIN blijven de oud-talenten van Bewegin zich samen ontwikkelen
Bewegin heeft ZIN gelanceerd: een netwerk voor oud-talenten van de organisatie die als missie heeft om talent te bevrijden. ZIN is samen met oud-talenten ontwikkeld, en helpt ze om na hun tijd bij Bewegin in contact te blijven, zichzelf te blijven ontwikkelen, een bijdrage te kunnen leveren aan de maatschappij en – niet onbelangrijk – samen lol te kunnen hebben.
Sinds de oprichting in 2016 helpt Bewegin organisaties én jonge talenten door ze aan elkaar te koppelen. De talenten helpen de organisaties relevant te blijven in het almaar veranderende bedrijfslandschap van de 21e eeuw, en werken zo tegelijkertijd aan hun eigen professionele en persoonlijke ontwikkeling. Na twee jaar stromen de talenten weer uit het programma.
Om te stimuleren dat ze de ontwikkeling die ze bij Bewegin in gang hebben gezet zo goed mogelijk doorzetten, is nu ZIN gelanceerd. “We hebben gemerkt dat talenten die uitstromen het lastig vinden om het continu ontwikkelen vast te houden”, vertelt Pieter Wolthuis, die zich na een jaar binnen het programma van Bewegin in 2020 aansloot bij het kernteam van de talentontwikkelaar.
“Daarom zijn we gestart met ZIN”, legt hij uit. “Er is een groeiende groep enthousiaste oud-talenten die graag betrokken blijven bij Bewegin en bij elkaar. Met ZIN ontstaat een omgeving waar oud-talenten blijven terugkeren om de sfeer en energie van Bewegin te voelen, en ook hun eigen ontwikkeling op gang te houden.”
Talent bevrijden
Wolthuis legt uit dat ZIN perfect aansluit op de doelstellingen van Bewegin: “We hebben een duidelijke missie: talent bevrijden. En naast de talenten in ons programma en onze opdrachtgevers, willen we ons netwerk uitbreiden en nog veel meer mensen inspireren. We willen echt een beweging vormen. Daarin is ZIN heel belangrijk.”
Geheel in lijn met de filosofie van Bewegin, hebben de oud-talenten uitgebreid meegedacht over waaraan het netwerk moet voldoen. Wolthuis: “Hieruit kwam naar voren dat ZIN een bijdrage moet leveren aan ontwikkeling maar ook een maatschappelijke bijdrage moet hebben. En natuurlijk is de funfactor van groot belang.”
Zo kwamen ze tot een activiteitenprogramma met onder meer kennissessies, trainingen en lezingen. “Uiteraard gevolgd door een gezellige borrel”, aldus Wolthuis. “Alles om elkaar te blijven ontmoeten, te leren van elkaar en lekker bij te praten.”
“Naast het activiteitenprogramma voorziet ZIN ook in intervisie”, legt hij uit. “De oud-talenten zetten dit zelf op. Mooi om te zien hoe groot het enthousiasme in de groep hierover is. Voor komend jaar is het de bedoeling dat we een interactief platform gaan ontwikkelen, zodat we elkaar nog beter weten te vinden.”
Voorhoede
De oud-talenten die samen het netwerk helpen opzetten hebben zich verenigd in de zogeheten ‘Voorhoede’. Eén van hen is Fabian Bangert.
“Als Voorhoede zorgen we ervoor dat de oud-talenten van Bewegin – ZIN dus – een platform en programma hebben om bij elkaar betrokken te blijven”, licht hij toe. “En dat is super waardevol. Niet alleen vanwege het netwerken en de inhoudelijke sessies die we doen, maar ook omdat je de fijne collega’s die je na het traineeship anders zou moeten missen nog geregeld blijft spreken. In deze opstartende fase zijn we dus zowel de kartrekkers als de lijm, een rol waarvan we weten dat er meer mensen staan te springen om het stokje van ons over te nemen dit jaar.”
“Zelfs al werken we niet meer onder dezelfde paraplu, er zijn voldoende ervaringen, problemen en casussen in ons alledaagse werk om met elkaar te blijven doornemen.”
In een van de eerste bijeenkomsten gaven de leden van de Voorhoede ook aan wat zij wilden zien terugkomen in het ZIN-netwerk. “Hier kwamen vier pijlers uit”, vertelt Bangert: “Ontwikkeling, FUN, maatschappelijke bijdrage en een interactief platform. Iedere sessie die we houden – zo’n zes à zeven per jaar – moet voldoen aan meerdere van deze pijlers. Zo combineren we bijvoorbeeld in februari een inspirerende keynote speaker, die ons op interactieve wijze gaat meenemen in high performance, je brein en corona, met een online borrel achteraf.”
Ook heeft de Voorhoede vaste intervisiegroepjes opgesteld. “Want zelfs al werken we niet meer onder dezelfde paraplu, er zijn voldoende ervaringen, problemen en casussen in ons alledaagse werk om met elkaar te blijven doornemen. Afgewisseld met nieuwsbrieven en een eigen platform waar we met elkaar in contact kunnen blijven is dit een vereniging waarin we elkaar hopelijk nog lang blijven treffen”, aldus Bangert.
Thuiskomen
Ook de andere oud-talenten reageren verheugd op het nieuwe netwerk. “Ik ben ontzettend blij dat ZIN is opgericht en ik actief kan deelnemen aan het alumninetwerk van Bewegin”, aldus Rianne de Vries, die recentelijk de overstap maakte van Bewegin naar zusterbedrijf innergo. “Ik heb veel meegemaakt met de talenten van Bewegin: mijn eerste stappen op de arbeidsmarkt, trainingen, intervisie, borrels en een wintersportvakantie.”
“Door ZIN blijf ik in contact met de andere talenten, halen we herinneringen op en werken we daarnaast ook verder aan onze toekomst”, legt ze uit. “Maar waar ik voornamelijk naar uitkijk zijn de borrels, waar ik iedereen weer op een informele manier kan spreken. Ik kan me voorstellen dat wanneer we elkaar na corona weer in het echt mogen zien het een beetje gaat voelen als thuiskomen. Bovendien ben ik supernieuwsgierig naar waar iedereen is gaan werken na Bewegin en waar iedereen over een aantal jaar zal staan.”
“Door ZIN blijf ik in contact met de andere talenten, halen we herinneringen op en werken we daarnaast ook verder aan onze toekomst.”
Zelfstandig adviseur Adriaan Mutsaers, die vorig jaar uitstroomde bij Bewegin, hoopt vooral “geprikkeld te raken” door de interactie met de andere oud-talenten. “ZIN is een groep met uiteenlopende mensen, het is altijd leuk om te horen wat er allemaal speelt bij hun werk. Ook verwacht ik dat er veel ruimte is om de hersenen te laten kraken, over dingen waar ik normaal niet mee bezig ben. Die variatie is zeer welkom.”
Voor Mutsaers is ZIN “ook wel thuiskomen”, zo legt hij uit. “Als zelfstandig ondernemer heb ik natuurlijk geen organisatie waar er vanzelfsprekend evenementen zijn die met werk te maken hebben, maar vooral ook leuk zijn. Dat ik dat bij ZIN kan vinden is voor mij een heel welkome uitbreiding op mijn werkende leven.”
Komen we nog op terug
Het moge duidelijk zijn dat er voldoende animo is voor ZIN. En zoals De Vries al aangeeft, zien de oud-talenten natuurlijk enorm uit naar het moment waarop ze eindelijk weer ‘live’ met z’n allen het glas kunnen heffen.
“Wellicht een open deur, maar ik kan niet wachten tot we weer fysiek samen kunnen komen”, geeft Mutsaers aan. “Daarin een combinatie vinden van een creatieve sessie + borrel (op het dakterras?) is helemaal hoe ik ZIN voor mij zie.”
“Weer eens fysiek elkaar kunnen spreken met een biertje is na al die maanden Zoomen echt wel iets om naar uit te kijken”, beaamt Bangert. “Maar het leukste vind ik nog wel dat ongeacht het thema van de sessies er iedere keer weer ruimte is voor ongein, ook online. Iedereen kent elkaar goed, dat houdt het ongedwongen en gezellig.”
Ondertussen gooit hij ook vast een balletje op voor grotere plannen in het volgende jaar: “Het is dit jaar even on hold gezet, maar mochten de heren van de organisatie meelezen, dan moeten we ervoor zorgen dat 2022 het jaar van het ZIN-gala of de wintersport wordt. Komen we nog op terug!”