Hoe gaat het met de jonge talenten van Bewegin?

09 juni 2020 Consultancy.nl

Net als de meeste andere beroepsgroepen, werken ook consultants in deze bijzondere tijd op afstand. Hoe vergaat het ze? Een gesprek met Jet van Leusden van Bewegin, die als talentmanager verantwoordelijk is voor de begeleiding en ontwikkelingen van tal van Bewegin trainees. 

Vertel, hoe gaat het met de talenten van Bewegin?

Haha, nou, dat verschilt natuurlijk per persoon. Sommigen vinden het best lastig, terwijl anderen juist goed gedijen in deze situatie. Maar over het algemeen heb ik echt veel bewondering voor de manier waarop ze met deze periode omgaan. Het is zwaar, maar tegelijkertijd is er veel aandacht voor het werk en de opdrachtgever, én vergeten ze ook zichzelf niet. Dat is mooi om te zien. 

Het is wel duidelijk dat iedereen de gezelligheid mist. Het vertrouwde van de groep. En dat snap ik heel goed. We hebben een geweldige club van jonge mensen die in hun tijd bij Bewegin veel lol met elkaar maken en ook veel steun aan elkaar hebben.

Tijdens terugkombijeenkomsten van Bewegin zie je ze echt letterlijk thuiskomen. Dan komen ze met de trein bij de opdrachtgever vandaan, wandelen ze binnen, gooien jas en tas in een hoek en storten zich in de groep. 

Jet van Leusden, Talentmanager bij Bewegin

Dat dit nu niet meer kan, dat missen ze. En dat merk je. Gelukkig beleven we ook deze tijd zoveel mogelijk samen. Er wordt ontzettend veel online georganiseerd. Van borrel tot work-out en van pubquiz tot spelletjescafé, elke vrijdagmiddag weer iets anders. Allemaal op afstand, en dus niet ideaal, maar je merkt hoeveel energie het iedereen geeft. Zo houden we het groepsgevoel met elkaar vast.

Is jouw rol als talentmanager nu anders dan normaal?

Bij Bewegin is intensief contact met elk talent altijd al erg belangrijk. Ook voor deze situatie had elk talent wekelijks contact met zijn of haar talentmanager. Dat is nu niet anders.

Hooguit zijn de gesprekken iets anders van aard, omdat je als talent in deze situatie nu eenmaal een stuk minder andere aanspreekpunten hebt. Iedereen is meer op zichzelf aangewezen en dan kun je jezelf letterlijk en figuurlijk wat sneller tegenkomen. Dat kan soms confronterend zijn.

Maar daarmee is onze rol niet veranderd. Als talentmanagers proberen we elk talent te ondersteunen op de manier die het beste bij hem of haar past. Bij ons hoeft niemand door een hoepeltje te springen. Dat is wat Bewegin tot Bewegin maakt en dat is gelijk gebleven. 

En voor de talenten, is er voor hen wel iets veranderd?

Nou, dat mag je wel zeggen. Dat alles zich nu op afstand afspeelt, is voor de talenten best heftig. De kracht van hun rol is veelal dat ze een impuls geven aan het team bij de opdrachtgever. Dat kan en gebeurt nog steeds, maar de middelen die ze daarvoor kunnen inzetten, zijn veel beperkter geworden. 

Inspelen op de dynamiek van de werkvloer, relaties opbouwen met collega’s van andere teams, al dat soort aspecten die helpen om verbetering op gang te brengen, daar is nu geen plek meer voor. Ook voor onze opdrachtgevers is het daardoor soms zoeken wat de rol van onze talenten in deze periode kan zijn.

Het mooie is wel dat we hier vaak heel goed uit komen. Dat merk je aan het enthousiasme dat loskomt in de driehoekgesprekken.

Wat zijn dat precies, die driehoekgesprekken?

Bewegin is geen klassiek traineeship, waarbij talenten worden opgeleid voor een bepaalde functie. We introduceren juist de rol van junior organisatieontwikkelaar. Vervolgens krijgt elk talent in samenspraak met de opdrachtgever een opdracht mee, met als gevolg dat ze werk doen waarmee ze hun eigen ontwikkeling én die van de opdrachtgever ondersteunen.

Dit is waarom we altijd werken vanuit ‘de driehoek’, een werkmodel waarin we de belangen van talent, opdrachtgever én Bewegin verbinden.

Transparantie speelt hierbij een belangrijke rol. En dus voeren we regelmatig zogeheten driehoekgesprekken, waarbij talent en opdrachtgever samen aanwezig zijn. Deze gesprekken zijn in deze tijd nóg belangrijker geworden, omdat er bij onze opdrachtgevers ook het nodige gebeurt. Des te mooier is het om te merken dat je elkaar kunt blijven helpen en versterken.

Het samen ontdekken van manieren om elkaar verder te brengen, dat blijft de basis. En dat levert ook in deze tijd bij iedereen veel enthousiasme op.

Welke les trek jij vanuit jouw rol als talentmanager uit deze periode?

Aandacht, aandacht, aandacht. Aandacht is goud waard. Aandacht voor jezelf en aandacht voor elkaar. Ik druk onze talenten op het hart dat het leveren van mooie prestaties belangrijk is, ook nu, maar dat ze vooral goed voor zichzelf moeten zorgen. 

En ik merk dat gesprekken waarin er écht aandacht is voor elkaar, of dat nu met talenten is of met opdrachtgevers of beide, steevast leiden tot hele mooie uitkomsten. 

Dit is een tijd waarin we allemaal meer dan anders op onszelf zijn aangewezen. De praktijk is daardoor ‘minder contact’. En dus zetten we vanuit Bewegin in op ‘meer contact’. Dat zit in de frequentie en in de inhoud van de gesprekken. Aandacht zorgt voor eerlijkheid. En vanuit die eerlijkheid kunnen we blijven werken aan onze gedeelde belangen.

Het liefst heb je dat het met iedereen altijd top gaat, maar de praktijk is nu eenmaal dat iemand het ook weleens wat zwaarder kan hebben. Ik vind het geweldig dat onze talenten dan kwetsbaar mogen zijn. Zeggen dat je het even lastig hebt, dat kan bij Bewegin. En dan bakken we geen zoete broodjes, dat doen we met niemand, maar we helpen elkaar er doorheen.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius - a company of RoyalHaskoningDHV AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Common Eye Conclusion Count & Cooper CPMview Critical Minds De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius it's public ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens Mount Consulting MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Student Consultant Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Velox Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup