Morgens betrokken bij OPEN: online delen van patiëntgegevens

16 juli 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Huisartsen willen steeds vaker en eenvoudiger medische gegevens met hun patiënten online delen. Dit moet natuurlijk veilig gebeuren. Het OPEN-programma, waaraan adviesbureau Morgens heeft meegewerkt, draagt hier aan bij.

“OPEN is een meerjarig subsidieprogramma dat samen met ruim 4.500 huisartsenpraktijken ervoor zorgt dat patiënten veilig online inzage kunnen krijgen in hun eigen dossier. In 57 regionale coalities wordt die uitdaging door het hele land opgepakt. Bij OPEN vinden we met elkaar gaandeweg een nieuwe, passende werkwijze voor alle betrokken partijen, zowel bij het Rijk als in de regio én in de huisartsenpraktijk. Fantastische uitdaging om al die coalities te mogen begeleiden”, zegt Martijn Schoormans, Consultant bij Morgens.

Adviesbureau Morgens is binnen OPEN zowel actief in het programmateam als binnen verschillende projecten. “Voor het programmateam is gewerkt aan de inrichting van het programmabureau en de werkwijze voor de regio’s. Voor het project scholing had Morgens een actieve rol bij het opstellen van de plannen. In de projecten regionale coalities en datamanagement voert Morgens de projectplannen ook uit”, vertelt Petra van Zeeland, partner bij het adviesbureau uit Leiden.Morgens betrokken bij OPEN: online delen van patiëntgegevens

Een succesvol initiatief

Inmiddels doen vrijwel alle huisartsen in Nederland uit de 57 regionale coalities mee aan het OPEN-programma, vertelt Van Zeeland: “Alle coalities hebben een subsidieaanvraag gedaan, scholing voor de huisartsen is ingericht, het datamanagement staat en het programma is klaar voor de volgende fase. Dit betekent dat regionale coalities de volgende stap kunnen gaan zetten en waardoor patiënten dit jaar al inzage zullen gaan krijgen in hun eigen dossier.”

Daarna volgt de koppeling naar de persoonlijke gezondheidsomgeving, legt Van Zeeland uit: “Hierdoor wordt het mogelijk om zelfmetingen te doen en die online in je dossier te zetten en te delen met de huisarts. Op die manier kan een patiënt steeds meer medische gegevens van verschillende zorgverleners op één plek online en veilig inzien. In 2022 moeten patiënten bij meer dan 95% van alle huisartsenpraktijken veilig online hun eigen dossier kunnen inzien. Voor OPEN is het doel dat 40% of meer van de patiënten in Nederland dat ook doet.”

Martina Bartelink, die binnen OPEN de rol van Programmamanager vervult, is zeer te spreken over de diensten van de experts van Morgens: “Het OPEN-programma heeft de ambitie om huisartsenpraktijken te helpen patiënten veilig online inzage te geven in hun eigendossier. Een serieuze uitdaging waarbij het met de inzet en het enthousiasme van de medewerkers van Morgens is gelukt om het plan om te zetten in acties en concrete resultaten.”

Wouter Roorda, die sinds begin dit jaar werkzaam is als Senior Consultant bij Morgens, besluit: “Het is mooi om inzichtelijk te maken wat de voortgang is op de hoofddoelen van het OPEN-programma. Dankzij de inspanningen van alle betrokken partijen zie je dat we dagelijks dichter bij die doelen komen en van het OPEN-initiatief een succes aan het maken zijn. Dat motiveert enorm.”