SOLVE Consulting draagt bij aan strategisch project bij Schiphol

29 mei 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Met ruim 72 miljoen passagiers per jaar is Schiphol verreweg ‘s lands grootste luchthaven en de Europese nummer drie, gekeken naar de totale passagierscapaciteit, net achter Charles de Gaulle (Frankrijk, 76 miljoen) en Heathrow (Verenigd Koninkrijk, 80 miljoen). 

De Asset Management (ASM)-afdeling van de luchthaven is verantwoordelijk voor alle operationele activa binnen Schiphol. Denk hierbij aan de gebouwen, de 850.000m2 aan terminalruimte, de zes start- en landingsbanen, maar ook operationele assets zoals de 60 kilometer aan bagageband, en de (bagage)karretjes die in en om het terrein van de luchthaven rondrijden.

Volgend op de bekendmaking van de groeiplannen van Schiphol voor de jaren tot 2030, moest de afdeling Asset Management aan de slag. De luchthaven is van plan het aantal vliegbewegingen per jaar met zo’n 1,5% tot 2% te vergroten, naar 600.000 vliegbewegingen in 2030 (nu zo’n 500.000 vliegbewegingen). Hiermee zou het aantal passagiers uitkomen op tussen de 80 tot 90 miljoen. Activa spelen een grote rol in het mogelijk maken van deze groei. 

SOLVE Consulting draagt bij aan strategisch project bij Schiphol

Onder de projectnaam ‘Future 2030’ ging de afdeling aan de slag met een assetmanagementstrategie voor 2030. Hierin stonden drie vraagstukken centraal: zorgen voor ondersteuning van de groei, het verhogen van de kwaliteit en efficiency van de operationele activa en zorgen dat zoveel mogelijk rekening is gehouden met de belangrijkste stakeholders, waaronder omwonenden, reizigers en plaatselijke werknemers. 

Het projectteam werd tijdens het consultancytraject ondersteund door University of Amsterdam Professor Johannes Strikwerda en de studentconsultants van SOLVE Consulting. Hun bijdrage lag vooral in het in kaart brengen van literatuur omtrent verschillende assetmanagement-vraagstukken en in het adviseren over de herziening van processen en de ontwikkeling van prototypes. 

Leerzame opdracht

Inmiddels is het werk opgeleverd, en kijken de betrokken consultants van SOLVE Consulting enthousiast terug op het project. Volgens teamleider Anniek Schreuder was het een “leerzame en interessante opdracht”, onder andere door de grote impact die de luchthaven heeft op de maatschappij en het vraagstuk: “Het is een unieke kans om een kijkje te kunnen nemen in de keuken van zo’n groot bedrijf.”

Masterstudent Julie van Lieshout wist op haar beurt nog niet veel van het onderwerp af, waardoor deelname aan dit project haar creatieve denkvermogen heeft bevorderd. “Door bezig te zijn met een onderwerp dat je niet goed kent werd ik gedwongen om out-of-the-box te denken.” 

Daarnaast zijn de studentconsultants zeer te spreken over de samenwerking met Schiphol. Zo is consultant llvy van der Steen positief verrast over de samenwerking: “We hadden veel informeel contact en onze kritische blik werd enorm serieus genomen, dat had ik van tevoren niet verwacht.”

Ook consultant Guido ten Voorde had verwacht dat de studenten meer aan de zijlijn zouden staan, maar dit was niet het geval. “Ze gaven feedback op onze input en deden er daadwerkelijk iets mee.” Daarnaast waardeerden de consultants ook de transparantie van Schiphol. “Ik voelde me betrokken bij het project en de leden van de organisatie legden helder uit wat ze van plan waren met onze input”, zegt Feiko Bierman. 

Samenwerking

Niet alleen de samenwerking met Schiphol verliep vlekkeloos, maar ook de samenwerking in het studententeam. “Ik vond het heel leuk om met studenten van verschillende achtergronden samen te werken. Iedereen pakt dingen bijvoorbeeld op een andere manier aan en daar leer je van”, zegt Schreuder. 

Het project is voor SOLVE Consulting een van de eerste in de private sector. Het adviesbedrijf, opgericht in 2007, adviseerde tot voor kort alleen non-profit-organisaties, en daar zijn nu profit-organisaties aan toegevoegd. Voorwaarde is wel dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel hebben staan. 

Eerder dit jaar werd Schiphol door First Consulting geadviseerd over hoe de luchthaven de omslag naar een circulair grondstromenproces kan versnellen.