SOLVE-consultants helpen Uithoorn met sociaal domein koers

24 december 2019 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Gemeente Uithoorn heeft in samenwerking met de jonge consultants van SOLVE Consulting haar strategische plannen voor het sociaal domein uitgewerkt. 

Met ruim 29.000 inwoners is Uithoorn een gemeente in Noord-Holland, gelegen tussen Aalsmeer, Nieuwkoop en Amstelveen. Sinds 2017 maakt gemeente Uithoorn deel uit van Vervoerregio Amsterdam, de opvolger van het gemeentelijke samenwerkingsverband plusregio Stadsregio Amsterdam.

Om zijn beleidsplannen voor de komende jaren te ondersteunen (tot en met 2022), voert de gemeente momenteel een aantal analyses en evaluatietrajecten uit. Een daarvan is gecentreerd rondom de stem van de inwoners van de gemeente, die middenin het sociaal domein staan. Of het nu gaat om beleid voor welzijn, jeugdzorg of de arbeidsmarkt, het draait uiteindelijk om hoe de gemeente haar burgers bedient en vooruithelpt.

Ondersteuning SOLVE Consulting

Ter ondersteuning heeft de gemeente de hulp ingeschakeld van SOLVE Consulting. Het studentenadviesbureau zal de komende periode evaluatiesessies beleggen met beleidsmedewerkers van verschillende afdelingen binnen het sociaal domein. Daarnaast zal het betrokken zijn bij tal van pop-up meetings met bewoners. Tijdens deze meetings zullen de consultants observeren in hoeverre de koerswaarden van de Uithoorn ook daadwerkelijk tot uiting komen in het dagelijks leven van de inwoners.

Uithoorn werkt aan een vernieuwde sociaal domein-koers

Ten aanzien van de communicatie van de koersplannen richting haar burgers, laat gemeente Uithoorn weten: “De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt om de nieuwe taken rond jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning en participatie in te bedden in de gemeentelijke dienstverlening. Met ons ‘KoersPlan Sociaal Domein Uithoorn 2020 - en verder’, krijgen inwoners de kans om mee te denken.” 

Het bij de opdracht betrokken team van SOLVE Consulting bestaat uit verschillende studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam – Olaf de Mare, Tim Goudswaard, Rosalie van Meijl en Lisanne Ament. Dit team is speciaal samengesteld vanwege hun multidisciplinaire aanpak – de studentconsultants hebben verschillende disciplinaire studie-achtergronden, waaronder in bestuurskunde, antropologie en sociologie.

Input voor sociaal domein koersplan

Het team zal in het traject gebruikmaken van de narratieve evaluatiemethodiek – één van de specialiteiten van SOLVE Consultants – om de informatie die zij verzamelen te evalueren, en de bevindingen te vertalen naar concrete inzichten en mogelijke plannen. Gemeentefunctionarissen zullen de resultaten vervolgens gaan gebruiken als input voor het sociaal domein-koersplan. “We kijken ernaar uit om een positieve impact te kunnen maken voor de inwoners van Uithoorn”, aldus het SOLVE-team over de opdracht.