SOLVE Consulting Utrecht en Rotterdam voeren impactanalyses uit

05 december 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Consultants van studentenadviesbureau SOLVE Consulting in Utrecht en Rotterdam hebben de afgelopen weken twee klanten geholpen met het uitvoeren van impactanalyses.

In Rotterdam, ondersteunden ze Stichting Present Rotterdam met het uitvoeren van een analyse over hoe effectief de verschillende projecten die de stichting doet zijn. Stichting Present zet zich in om een brug te slaan tussen mensen die iets hebben te bieden en mensen die die hulp goed kunnen gebruiken. Als ‘makelaar in vrijwilligerswerk’ biedt de stichting vrijwilligers de mogelijkheid om zich in hun eigen woonplaats in te zetten voor mensen die bijvoorbeeld te maken hebben met armoede, gezondheidskwesties of een sociaal isolement. 

“We geloven dat mensen best bereid zijn om zich in te zetten voor de ander en de samenleving. De kloof tussen die bereidheid en het daadwerkelijk in actie komen is voor veel mensen (te) groot. Er is een brug, een verbindende schakel nodig. Stichting Present wil die schakel zijn”, aldus de instelling.

Voor Stichting Present Rotterdam voerden de projectmanagers van SOLVE Consulting, een adviesbureau dat uitsluitend gerund wordt door studenten, zogeheten impactanalyses uit. Ze namen hiervoor de verschillende projecten van de stichting onder de loep en keken naar hoe deze worden geleid en, belangrijker nog, welke impact deze projecten weten te maken. Aan de hand van de adviezen van de junior consultants, zal de stichting een verbeterplan opstellen.

SOLVE Consulting Utrecht en Rotterdam voeren impactanalyses uit

Ook in Utrecht hebben de studentconsultants recent een analyse gedraaid voor het Fair Climate Fund (FCF). Deze instelling financiert en implementeert verscheidene projecten met betrekking tot het reduceren van de CO2-uitstoot en draagt bij aan een betere toekomst voor de minderbedeelden. 

Het FCF richt zich onder meer op de introductie van schonere kookmethoden en het planten van bomen. “Dit leidt tot minder CO2-uitstoot en betere leefomstandigheden voor mensen in ontwikkelingslanden.” De projecten van FCF genereren Gold Standard/ Fairtrade Carbon Credits, die “tegen een eerlijke prijs” verkocht worden aan klanten die hun CO2-voetafdruk willen compenseren. SOLVE Utrecht heeft voor de organisatie onderzocht in hoeverre FCF bijdraagt aan de vermindering van de CO2-uitstoot door het gebruik van de Sustainable Development Goals

Het Utrechtse team van SOLVE Consulting bestaat dit jaar uit circa twintig consultants. Zij streven ernaar om dit jaar minimaal tien projecten succesvol afronden. De Rotterdamse vestiging van het bureau is ietsje groter en telt dit jaar 27 consultants. Bijna twintig daarvan zijn momenteel aan de slag bij vier projecten en “er wordt hard gewerkt om voor de andere consultants ook een gaaf project te vinden”, aldus het bestuur van SOLVE Rotterdam.

Voor 2019 mikt SOLVE Consulting Nederland op het vergroten van de naamsbekendheid, groei en ontwikkeling van de organisatie, hogere kwaliteit van de projecten, hogere toegevoegde waarde voor de consultants en vanzelfsprekend de opdrachtgevers. SOLVE Consulting, dat in augustus nog het nieuwe bestuur bekendmaakte, richt zich vooral op maatschappelijke vraagstukken in non-profit sectoren en zet zich in om zoveel mogelijk sociale impact te maken.