Matthias Qasim over zijn duurzaamheidsproject voor SOLVE Consulting

22 juni 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Freelance journalist Sofie van Hamersveld maakt in samenwerking met Consultancy.nl maandelijks portretten over professionals die betrokken zijn bij SOLVE Consulting Amsterdam. Deze maand: Matthias Qasim, eerstejaars consultant bij SOLVE Consulting Amsterdam.

Zo’n vier jaar geleden, tijdens zijn studie HBO Bestuurskunde, wist Matthias Qasim al dat hij graag bij SOLVE Amsterdam als consultant aan de slag wilde gaan. Nu hij een premaster Organisatiewetenschappen volgt aan de VU, pakt hij de vraagstukken met beide handen aan. ’Ik wist niet dat ik zowel analytisch als creatief bezig kon zijn’’, aldus Qasim.

Gezond verstand en een frisse blik

Qasim noemt zichzelf geen duurzaamheidsexpert, maar is bepaald geen groentje als het gaat om duurzame energie. Als sales advisor bij Vandebron kan hij daar wel het een en ander over vertellen. Maar toen hij werd gevraagd om een afvalvrije bouwplaats te creëren bij het station Driebergen-Zeist voor Rijkswaterstaat, ProRail en BAM moest hij zich wel even achter zijn oren krabben. Circulariteit, hoe pak je zoiets slim aan? ‘‘Met gezond verstand en een frisse blik’’, vertelt Qasim. Samen met drie andere consultants dook hij de data in van de betrokken partijen. ‘’Vaak worden er beslissingen gemaakt onder het mom van: ‘Zo doen we het altijd al.’ Als consultant kun je juist zeggen: ‘Ho stop, het kan op deze manier veel efficiënter’, dat is een heel mooi proces.’’
Matthias Qasim, Consultant - SOLVE Consulting Amsterdam

Circulair

Hij vertelt over het dilemma waarmee de bedrijven kampten. Bij de verbouwing van een station komt veel grond vrij en om een afvalvrije bouwplaats te creëren, is het van belang om ook deze grond te hergebruiken. Hiervoor zijn in Nederland verschillende private grondbanken in het leven geroepen. “Maar dit proces verloopt nog niet optimaal: soms is er onnodig sprake van waardevermindering bij de grondverwerking. Hier wordt de grond niet hergebruikt, maar ge-upcycled buiten het project om, waardoor de grond in waarde daalt”, legt Qasim uit.

Om dit proces efficiënter te laten verlopen, hebben Qasim en de andere consultants een creatieve oplossing gevonden: een online grondbank waar vraag en aanbod gematched worden. Wanneer men kan zien waar er gebouwd wordt of zal worden, kan de grond op geplande tijden de ene naar de andere plek vervoerd worden. Projecten kunnen daardoor ook weer worden afgestemd op grond die in de toekomst vrij zal komen. Qasim: ‘’Het systeem bestaat al, maar moet alleen echt verbeterd worden. Het kan een soort Uber voor grond worden.’’

Consultant in de dop

Als student Organisatiewetenschappen is Qasim benieuwd naar de gehele besluitvorming ‘achter de muur’. Hij heeft zelfs een lijstje met bedrijven waar hij graag een keertje zou willen meekijken, maar die houdt hij nog even geheim. Ook is hij anders gaan kijken naar het beroep consultant: “Je moet niet naar een overleg gaan met het idee dat je al alles weet, maar juist goed doorvragen en later pas met een advies komen.’’ Ook is het volgens hem belangrijk als beginnend consultant niet al te onzeker te zijn. Juist als je je bewust bent van het feit dat de mensen die al sinds jaar en dag in het vak zitten niet per se de mensen zijn die de beste oplossingen hebben, wordt het een stuk leuker. “Juist doordat diegene twintig jaar dezelfde functie heeft, is er toch ruimte voor ons om met een frisse blik de situatie te bekijken”, besluit Qasim.