Node1 over de implementatie van robotic process automation

26 maart 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Veel grote organisaties proberen vandaag de dag robotic process automation (RPA) in hun bedrijfsmodellen te integreren. Om het meeste uit RPA te halen, doen bedrijven er volgens Node1-consultant Alex van Engelen verstandig aan eerst een RPA-strategie te ontwikkelen voordat ze de technologie implementeren. 

Het Amsterdamse Node1 is een digitaal adviesbureau dat is gespecialiseerd in het realiseren van zakelijke en technologische veranderingen bij zijn klanten. Het bedrijf werd opgericht in 2013, en biedt onder meer diensten aan op het gebied van digitale strategie. Ook verzorgt het technologieanalyses en conceptontwikkelingen.

Een dienst waar de laatste tijd steeds meer vraag naar is, is robotic process automation (RPA). Volgens Alex van Engelen van Node1 heeft RPA het potentieel om de productiviteit van bijna iedere organisaties aanzienlijk te verbeteren. In een gesprek met mediaplatform Digital Waves vertelde Van Engelen onlangs over het idee achter RPA en hoe adviseurs van Node1 klanten helpen de technologie optimaal te benutten.

Node1 over de implementatie van robotic process automation

“RPA is een manier om repetitieve taken te automatiseren. In plaats van dat iemand zes uur per dag Excel-documenten invult, kan een robot worden gebruikt om deze stappen uit te voeren, zodat werknemers hun tijd kunnen gebruiken om taken met meer toegevoegde waarde voor de organisatie uit te voeren”, aldus Van Engelen, Digital Consultant bij Node1, een gecertificeerde partner van RPA-softwareontwikkelaar UiPath.

De ‘early adopters’ van RPA beginnen inmiddels het voordeel van de technologie te zien, terwijl degenen die RPA nog niet inzetten binnen hun organisatie beseffen dat dit het moment is om over te stappen op de oplossing. Daarnaast blijkt uit tal van rapporten dat de technologie meer in pacht heeft dan het verbeteren van de productiviteit. Denk aan het verbeteren van de operationele efficiëntie, het verminderen van het risico op menselijke fouten en het vergroten van de tijd die het personeel kan besteden aan andere activiteiten.

Het implementeren van RPA is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Veel organisaties hebben moeite vast te stellen of hun RPA-plannen zullen leiden tot succes in de nabije toekomst. Daarnaast vinden veel organisaties het lastig te bepalen hoeveel meer voordelen RPA biedt in vergelijking met de oude situatie. Dergelijke vraagstukken illustreren volgens Van Engelen het belang van de dienstverlening van Node1.

“Bij het implementeren van RPA bij onze klanten hanteren we altijd een brede aanpak en kijken we niet alleen naar het automatiseringsdeel”, legt Van Engelen uit. “We hanteren een integrale benadering en kijken naar de digitale strategie van een organisatie en naar de bedrijfsprocessen. Daarnaast gaan we bij onze klanten altijd op zoek naar een manier om RPA zo effectief mogelijk in te zetten door de technologie niet te gebruiken als pleister op een wond maar als langetermijnoplossing.”