Consultant blikt terug: 'Ik heb me snel kunnen ontwikkelen'

27 maart 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Maritha Euwema maakte eind vorig jaar de overstap van Hamstra & Partners naar IT-bedrijf Energyworx, waar ze nu HR Manager is. Euwema kijkt met veel plezier terug aan haar leerzame tijd als consultant bij het HR- adviesbureau: “Ik heb me enorm snel kunnen ontwikkelen.” 

Wat trok jou aan, toen je begin 2018 voor Hamstra & Partners koos?

Het begon met een inhoudelijke match: ik vind organisatie-inrichting en beloning heel interessant. Door mijn studie organisatiepsychologie en mijn eerdere ervaring als recruiter weet ik hoe belangrijk deze aspecten zijn voor de motivatie en het welzijn van medewerkers.

Bij Hamstra & Partners kon ik hieraan een bijdrage leveren. Heel tof vond ik dat ik als junior consultant meteen veel ruimte kreeg voor mijn eigen inbreng. Ik heb me daardoor enorm snel kunnen ontwikkelen. Dat is het voordeel van een klein bureau. Ik ging meteen mee naar klanten, kreeg de volle breedte van trajecten mee. 

Kon je ook direct met projecten aan de slag?

Vrij snel kon ik wat kleinere, overzichtelijke projecten doen. Fijn om dat vertrouwen te krijgen, in de wetenschap dat er op de achtergrond ervaren mensen zijn bij wie je altijd terecht kunt met je vragen. Nou is ons vak best specialistisch, het kost tijd om er echt in te komen en goed advies te kunnen geven. Eerst moet je de inhoud meester worden, bij klantgesprekken is het dan nog vooral luisteren en leren. Gaandeweg kun je zelf meer gaan oppakken. 

“Wat ik het leukste projecten vond? De projecten waarbij je de klant van A tot Z kunt helpen: van advies tot implementatie.”

Wat vond je de leukste projecten?

De projecten waarbij je de klant van A tot Z kunt helpen: van het in kaart brengen, structureren en wegen van functies tot het vormgeven van een passend beloningsbeleid. De klant nieuwe inzichten verschaffen, daarin kun je als adviseur je toegevoegde waarde laten zien. 

Heb je een voorbeeld?

We geven de klant bijvoorbeeld inzicht in de interne consistentie in beloning. Soms blijkt de beloning van medewerkers op hetzelfde functieniveau flink te verschillen. Als die verschillen intern niet te verklaren zijn, zul je de beloning toch moeten rechttrekken. Hoe? Dat is sterk afhankelijk van het bedrijf. Bij Hamstra & Partners wordt echt meegedacht met de organisatie, gezocht naar een klantspecifieke oplossing, dat is me opgevallen. 

Wat heb je nog meer geleerd?

Ik heb projectmatig leren werken. Doordat er vaak meerdere projecten tegelijkertijd lopen, leer je hoe je meerdere ballen in de lucht houdt. Over adviseren heb ik ook veel opgestoken: hoe geef je een advies vorm, hoe maak je het klantspecifiek? Beloningsadvies is geen standaardproduct, je kijkt per organisatie wat nodig is. Je moet aanvoelen wat de klant wil en wat intern de verhoudingen zijn. 

Ook door mensen van de werkvloer te spreken?

Bij sommige projecten sprak ik met een afvaardiging van de medewerkers. Je ziet dan hoe mensen zich opstellen, of er argwaan is, nervositeit of vertrouwen en enthousiasme. Uit zulke ontmoetingen komt zoveel naar voren over de organisatie, wat er speelt. Dat zou van mij wel meer mogen: praten met de mensen die het aangaat. 

Zo werkte ik mee aan een groot beloningsproject, waarbij het bedrijf de mening van de medewerkers heel nadrukkelijk wilde meenemen. Zo’n aanpak kost natuurlijk veel meer tijd dan wanneer je een plan achter de tekentafel bedenkt. Maar als iedereen invloed kan uitoefenen, is het begrip groter en dat levert veel winst op tijdens de implementatie. 

Wat was je hoogtepunt bij een klantopdracht?

Toen we een groot project bij een klant afrondden waarbij ook de medewerkers sterk betrokken waren, was niet alleen de directie tevreden over de samenwerking, maar ook de ondernemingsraad reageerde tijdens een afsluitende sessie heel positief. “Hier was echt behoefte aan, jullie hebben ons enorm geholpen”, werd gezegd. Daar hield ik een goed gevoel aan over.