PA Consulting wil omzet in vijf jaar verdubbelen naar £1 miljard

20 februari 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De omzet van PA Consulting Group is het afgelopen jaar gegroeid naar £500 miljoen. In een blik op de toekomst zegt vertrekkend CEO Alan Middleton, die later dit jaar wordt opgevolgd door Panos Kakoullis, dat PA van plan is zijn omzet de komende vijf jaar tijd te verdubbelen naar £1 miljard. 

De omzetgroei van PA Consulting versnelde voor het eerste na een belangrijke investering van The Carlyle Group, een wereldwijde private equity-partij die in september 2015 een belang van 51% nam in het management- en technologieconsultancybedrijf uit het Verenigd Koninkrijk.

Met de private equity-investering lukte het PA Consulting een periode van omzetdalingen achter zich te laten. In de twee jaar na de wereldwijde financiële crisis daalde de omzet van PA met 25%. Terwijl het adviesbureau er vervolgens in slaagde om de omzetcijfers tussen 2010 en 2015 te laten stijgen, was de omzet van PA op het moment dat de transactie met de The Carlyle Group plaatsvond nog altijd circa £20 miljoen lager dan zijn omzet in 2008 – het ging toen om ongeveer £440 miljoen.

Een groot deel van PA’s omzetgroei onder de vleugels van Carlyle werd organisch geboekt, maar ook overnames speelden een aanzienlijke rol. Zo kocht PA Consulting in de afgelopen drie jaar technologisch adviesbureau Sparkler, digitaal- en ontwerpbureau We Are Friday en luchtvaartadviesbureau Nyras, terwijl het in de Verenigde Staten design- en innovatiebureau Essential Design en adviesbureau 4iNNO overnam. 

Omzetontwikkeling van PA Consulting

Het afgelopen jaar groeide de omzet van PA Consulting met 10% naar £500 miljoen. Ondanks dit goede resultaat, wordt dit jaar een spannend jaar voor PA. Het lijkt er namelijk op dat Carlyle de samenwerking met PA wil beëindigen, wat overigens gebruikelijk is bij dit soort investeringen: vaak verlaat een private equity-partij na vier tot zes jaar het schip omdat op die manier van een maximaal rendement geprofiteerd kan worden.

PA heeft al aangegeven dat het bij een vertrek van Carlyle graag weer in private handen zou komen.
 “PA’s voorkeur gaat uit naar een vergelijkbare private equity-constructie. Dit zal PA in staat stellen als onafhankelijk adviesbureau excellente resultaten voor zijn klanten te blijven realiseren en geweldige carrièremogelijkheden te bieden voor zijn medewerkers”, stelde CEO Alan Middleton onlangs. 

Carlyle en het managementteam van PA voeren inmiddels al verkennende gesprekken over de nieuwe private equity-constructie. Welke partijen zijn benaderd of interesse hebben is op het moment van schrijven nog niet bekend. Wat wel bekend is, is dat de nieuwe partij de krachtige groeiambities van PA moet ondersteunen. Het adviesbureau wil in 2024 namelijk een omzet hebben van meer dan £1 miljard, net zoals zijn concurrenten Kearney, Roland Berger en Strategy&. 

“De private equity-constructie en strategie van PA hebben het bedrijf versneld laten groeien, waardoor het beter dan de markt heeft gepresteerd. We zijn perfect gepositioneerd om onze ambitieuze groeiplannen waar te maken, dankzij de manier waarop we inventiviteit naar boven weten te brengen in onze klanten en medewerkers”, aldus Middleton, die dit jaar het CEO-stokje zal overdragen aan Panos Kakoullis.