Twee junior consultants over werken bij PA Consulting

13 september 2019 Consultancy.nl

Maureen Xu en Machiel Hermans werken allebei al enige tijd bij PA Consulting. In gesprek met de redactie van Consultancy.nl delen de twee hun ervaringen over werken bij PA. 

Door hoge werkgelegenheid en vergrijzing concurreren bedrijven in de meeste toonaangevende sectoren om een steeds kleiner wordende groep van talenten. Dit betekent onder meer dat er in diverse sectoren veel vraag is naar jonge, getalenteerde medewerkers met digitale vaardigheden, zo ook binnen de adviesbranche. Maureen Xu, die inmiddels ruim een jaar actief is voor PA Consulting Group als Data Science Consultant, heeft deze ‘war for digital talent’ enige tijd geleden zelf aan den lijve ondervonden.

Voordat Xu de overstap naar advieswereld maakte, was ze druk met haar PhD in Pharmaceutical Analysis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tegelijkertijd deed ze ervaring op bij het Oostenrijkse Instituut voor Technologie, waar ze de rol van Data Analyst vervulde. Na haar PhD te hebben afgerond, besloot Xu dat de tijd rijp was voor een nieuw stap, waarna ze zich aansloot bij PA Consulting. Ze laat weten beslist geen spijt te hebben van haar carrièreswitch: “Ik denk dat PA een perfecte plek is voor mensen die van uitdagingen en diversiteit in hun werk houden. Bij PA werk je in een hoog tempo, dus ik verveel me nooit als ik bezig ben met een project.”

Twee young professionals over werken bij PA Consulting

Na ruim een jaar bij PA te hebben gewerkt, stelt Xu dat ze in het bijzonder onder de indruk is van de verscheidenheid en complexiteit van het werk dat het bedrijf haar biedt. Zo is ze al op hoog niveau in de bezig geweest met AI en data science. Deze technologieën zette ze in om een taakplanningsprobleem op te lossen waarmee een grote farmaceut kampte, terwijl ze text mining heeft ingezet om de onderliggende oorzaken van operationeel risico voor verzekeringsmaatschappijen te achterhalen. Ook bouwde ze voor een Nederlandse klant een deep learning-model dat kon worden ingezet als een leidraad voor zijn handelsstrategie. 

Daarnaast biedt PA Consulting Xu ook veel kansen om te blijven leren en haar vaardigheden te blijven doorontwikkelen – iets dat essentieel is voor werknemers in dit digitale tijdperk. Data analytics is bijvoorbeeld een veld dat zich in rap tempo ontwikkelt. Om die reden werd Xu door PA aangemoedigd trainingen bij te wonen en conferenties te bezoeken om op die manier op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen die in haar werkveld plaatsvinden. Xu is bijzonder tevreden over deze bijscholingsmogelijkheden: “PA kent een zeer goed kennisuitwisselingsprogramma.”

Ze legt uit hoe dit er bij PA in de praktijk uitziet: “Binnen ons data science-team hebben we tweewekelijkse gemeenschapsvergaderingen waar we ons werk evalueren en waar we verhalen delen over geavanceerde AI-technologieën. Daarnaast biedt PA ook mogelijkheden om werkgerelateerde certificaten te behalen. Verder heb ik het geluk gehad om betrokken te zijn geweest bij meerdere uitdagende projecten van klanten uit verschillende sectoren waarbij ik mijn vaardigheden heb verbeterd in het toepassen van data science en data-analyses om problemen op te lossen.”

Het beste van twee werelden

Vlak voordat Xu begon bij PA, startte Machiel Hermans, die inmiddels al achttien maanden de rol van Consultant Analyst vervult bij het adviesbureau. Voordat hij bij PA begon, studeerde Hermans cum laude af aan de Universiteit van Tilburg in Public Governance. Hij begon zijn carrière in de adviessector bij KPMG, waar hij zijn scriptie schreef. De organisatie waar Hermans momenteel voor werkt is aanzienlijk kleiner dan het Big Four-kantoor. Hij benadrukt echter dat PA de ideale werkplek is om als beginnend consultant naam te maken in de adviessector. 

“Werken bij PA biedt mij het beste van twee werelden.”
– Machiel Hermans, Consultant Analyst bij PA

“Na een stage bij een Big Four-kantoor heb ik er bewust voor gekozen om voor een kleiner adviesbureau te werken, dat niettemin nog steeds een grote internationale voetafdruk heeft. Werken bij PA biedt mij dus het beste van twee werelden”, legt Hermans uit. “Enerzijds biedt het bedrijf starters de mogelijkheid om meerdere sectoren en praktijken eenvoudig te verkennen. Aan de andere kant profiteren starters nog steeds van internationale faciliteiten zoals werken in het buitenland, krijgen ze trainingen in ons Cambridge Technology Center en hebben ze de beschikking over een aanzienlijk internationaal netwerk.” 

Hermans geeft aan dat werken bij PA ook betekent dat je vrij rap snel een hoop belangrijke verantwoordelijkheden krijgt, waardoor nieuwe consultants snel belangrijke ervaringen opdoen. Hierdoor maken ze eveneens in korte tijd veel persoonlijke ontwikkeling door. Vlak nadat Hermans startte bij PA, kreeg hij de verantwoordelijk voor het leiden van klantteams, het faciliteren van workshops en het zelfstandig werken aan producten. “Vanaf de eerste dag word je op locatie bij een klant geplaatst en moet je met hem of haar meedenken”, vertelt Hermans, die laat weten dat deze aanpak de leercurve die een consultant doorloopt ten goede komt: “Het is geweldig om te ervaren hoe jouw werkzaamheden impact hebben op organisaties van klanten.”

Hermans richt zich momenteel voornamelijk op klanten uit de publieke sector en is al betrokken geweest bij meerdere transformatieprojecten. De grootste daarvan was een procestransformatie van een klant. PA had als taak het primaire proces van deze klant te harmoniseren en te verbeteren, toezicht te houden op het ontwerp en de herontwikkeling van dit proces, terwijl de professionals van PA zich voor de klant ook bezighielden met procesautomatisering en verandermanagement. Na de ontwerpfase hielp het adviesbureau de opdrachtgever eveneens bij de uitvoering door ongeveer tien implementatieteams te coachen. 

Terwijl hard werken op zichzelf een beloning is, zo stelt Hermans, vindt zijn werkgever het ook belangrijk om successen en resultaten te vieren om op die manier een positieve werksfeer te bevorderen. “We werken veel op locatie bij onze klanten. Om die reden is het erg belangrijk om in nauw contact te blijven met PA-collega's. Zo hebben we onder meer een tweewekelijkse borrel op ons kantoor waar we best practices delen die we bij onze klanten hebben ontdekt. En vorig jaar gingen we met alle medewerkers van het Nederlandse PA-kantoor skiën in het Oostenrijkse Kirchberg. Dat was echt een mooie en hele leuke ervaring!”


Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius - a company of RoyalHaskoningDHV AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Common Eye Conclusion Count & Cooper CPMview Critical Minds De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens Mount Consulting MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Student Consultant Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Velox Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup