PA Consulting lijft Amerikaans product design en innovatiebureau in

16 november 2018 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

PA Consulting Group heeft Essential Design overgenomen, een Amerikaans bedrijf dat zich richt op innovatiestrategie en product design. Het is voor het van oorsprong Britse consultancykantoor de derde acquisitie in een tijdsbestek van twaalf maanden. 

Tot eind 2017 had PA Consulting Group vijf jaar lang geen grote overname gedaan: een steeds zeldzamer gegeven in de sterk verzadigde consultancymarkt van vandaag. Het is een tijd waarin veel concurrenten op zoek gaan naar anorganische groeimogelijkheden om van te profiteren en om hun concurrenten mee voor te blijven. In december van vorig jaar doorbrak PA Consulting zijn langere overname-inactiviteit, toen het het in de UK gevestigde luchtvaartconsultancybureau Nyras overnam. Medio 2018 nam het vervolgens ook Sparkler over, een digital consultancybureau met ongeveer 60 experts in de UK. 

De nieuwste acquisitie is die van Essential Design, een bedrijf gespecialiseerd in het verbeteren van producten, klantervaringen en het stimuleren van innovatie. Het team, bestaande uit onderzoekers, ontwerpers, adviseurs en ingenieurs, werkt vooral voor klanten in de consumentensector, biowetenschappen en gezondheidszorg.

PA Consulting lijft Amerikaans product design en innovatiebureau in

Frazer Bennett, Chief Innovation Officer bij PA Consulting, reageert verheugd op de deal: “Het team van Essential Design creëert ontwerpgerichte visies die inspireren tot verandering. Dit sluit perfect aan bij het doel van PA Consulting: 'Wij geloven dat de kracht van onze vindingrijkheid bijdraagt aan een positieve toekomst voor de mens.’”

De overname van Essential Design voegt vooral product design- en innovatiecapaciteiten toe aan PA’s footprint. Essential Designs kantoor in Boston (VS), zal gaan fungeren als PA Consulting’s expertisecentrum voor innovatie en productontwerp in de Verenigde Staten. Het kantoor zal samenwerken met het bestaande Global Innovation & Technology Centre van PA in Cambridge (UK). De twee hubs zullen ook in de toekomst nauw samenwerken met het door PA nieuw geopende digitale centrum in Belfast (Noord-Ierland).

Volgens Scott Stropkay en Richard Watson, oprichters van Essential Design, betekent de krachtenbundeling met een wereldwijde speller als PA, dat het “meer complete ervaringen voor klanten” zal kunnen creëren. “Hierdoor kunnen we nog beter aan hun behoeften voldoen.” Ze voegen toe: “Sparkler is de afgelopen drie jaar sterk gegroeid aangezien de vraag naar digitale inzichten en innovatie is toegenomen – door onderdeel te worden van PA kunnen we onze stijgende koers voortzetten.”

PA Consulting Group, dat ondersteund wordt door private equity-partij Carlyle, heeft wereldwijd zo’n 2.600 werknemers in dienst en genereert een omzet van net boven de €400 miljoen.