Wereldwijde inkomsten van PA Consulting door grens van £400 miljoen

11 mei 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

PA Consulting Group heeft wereldwijd een jaar van sterke groei achter de rug, waarin het bureau zijn omzet door de grens van £400 miljoen zag breken. Bovendien wist PA een betere winstmarge te boeken dan in de gouden jaren voor de financiële crisis. 

Sinds de oprichting in 1943 door de Engelsmannen Ernest Butten, Tom Kirkham en David Seymour is het kantoor dat ooit bekendstond als Personnel Administration uitgegroeid tot een van ’s werelds grootste adviesbureaus. PA Consulting Group biedt met zo’n 2.600 medewerkers bedrijfsadvies en diensten op het gebied van technologie en innovatie aan klanten werkzaam binnen diverse branches, waarbij het werk binnen de publieke sector goed is voor ongeveer de helft van de omzet van het bureau. Ook in Nederland is PA Consulting Group al zo’n vijftig jaar actief. Het in Utrecht gevestigde kantoor van PA Consulting Nederland wordt sinds het najaar van 2017 geleid door Mark Griep. 

Tussen 2004 en 2008 beleefde PA een gouden periode, waarbij in 2008 het absolute hoogtepunt werd bereikt. Dat was echter ook het jaar waarin de financiële crisis uitbrak, en PA werd hard getroffen. In lijn met de trend die zichtbaar was binnen de bredere adviesbranche, was de omzet van PA in 2010 gekelderd tot onder het niveau van 2005. Wel wist het bureau altijd uit het rood te blijven en lukte het zelfs om de winstgevendheid gedurende de crisisjaren en de nasleep daarvan te verhogen, via een reeks aan optimalisatie-inspanningen. 

Wereldwijde inkomsten van PA Consulting door grens van £400 miljoen

Op advies van toenmalig voorzitter Marcus Agius – die onlangs is opgevolgd door John Alexander – haalde PA in 2015 de Amerikaanse private equity-investeerder The Carlyle Group binnen voor verdere versterking van de ingezette stijgende lijn. De groep nam een belang van 51% in PA Consulting Group, wat het adviesbureau in staat stelde een ambitieuze groeistrategie uit te voeren. In 2016, het eerste volle jaar na de investering van The Carlyle Group, kwamen de totale provisieopbrengsten van PA uit op £376 miljoen, waarbij de inkomsten voor aftrek van interest, belastingen, afschrijvingen en goodwill (EBITDA) uitkwamen op £52 miljoen. 

Dankzij de 6% groei die vorig jaar werd geboekt, zijn de totale provisieopbrengsten nu door de grens van £400 miljoen gebroken, wat (ten tijde van schrijven) gelijkstaat aan ruim €466 miljoen. De EBITDA groeide met een nog indrukwekkendere 25% om zo uit te komen op £65 miljoen, wat betekent dat de winstmarge zelfs beter was dan gedurende de gouden jaren tussen 2004 en 2008. 

CEO Alan Middleton wijst op een mix van thought leadership en M&A-activiteiten als de sleutel voor het succes van het kantoor: “Terwijl we onze klanten aan het helpen waren, hebben we tegelijkertijd ook extra inspanningen gestoken in het opbouwen van onze eigen business, waar innovatie de kern is van alles wat we zijn en doen. In 2017 verschenen we op meer industrieplatforms, publiceerde en promootten we meer thought leadership en kwamen we vaker in de media.”

Naast door organische groei, werd de expansie in 2017 in het bijzonder voortgedreven door PA’s eerste echt grote acquisitie sinds 2012, waarbij de Britse luchtvaartconsultancy Nyras werd overgenomen. 

PA Nederland

Ook het Nederlandse kantoor leverde een mooie bijdrage aan de gerealiseerde organische groei. Vorig jaar wist PA Consulting Nederland met 20% in omvang toe te nemen, daarbij onder meer geholpen door de vele grootscheepse digitaliseringstrajecten die het bureau heeft begeleid bij zijn diverse opdrachtgevers. Het Nederlandse team bestaat tegenwoordig uit ruim 65 consultants en het is de bedoeling dat dit aantal de komende jaren oploopt tot boven de 100.