John Alexander nieuwe bestuursvoorzitter van PA Consulting Group

26 april 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

John Alexander, voormalig bestuursvoorzitter van ERM, is bij PA Consulting Group aangesteld als nieuwe bestuursvoorzitter. Hij neemt het stokje over van Marcus Agius, die in het kader van een gepland opvolgingsproces een stap terugdoet en de rol van vicevoorzitter inneemt.

De afgelopen ruim vier jaar heeft Marcus Agius aan het hoofd gestaan van PA Consulting Group, met circa 2.600 professionals een wereldwijd een internationaal management- en IT-consultancybureau opererend in meer dan twintig landen. Hij volgde in 2013 Jon Moynihan op, die na het bedrijf meer dan twintig jaar te hebben geleid, met pensioen ging. Agius is voormalig bestuursvoorzitter van Barclays.

Onder leiding van Agius werd in september 2015 een grote investering gerealiseerd door private equitybedrijf The Carlyle Group, dat een meerderheidsbelang nam in PA Consulting Group, waardoor de adviesorganisatie zijn ambitieuze groeidoelstellingen verder gestalte kon geven. Op het moment van deze transactie was de intentie van Agius om af te treden als bestuursvoorzitter vóór de volgende investeringsperiode, naar verwachting vijf jaar later.

Marcus Agius en John Alexander - PA ConsultingJohn Alexander

Als opvolger van Agius heeft PA Consulting Group gekozen voor John Alexander, een professional met meer dan 35 jaar ervaring in de sector, waarbij hij onder meer veelvuldig betrokken was bij private equity-investeringen. Gedurende zijn loopbaan heeft hij uitgebreide internationale werkervaring opgedaan in Azië, de VS, Australië, het Midden-Oosten, het Verenigd Koninkrijk en Europa. Alvorens zijn benoeming bij PA Consulting, was Alexander ruim negen jaar CEO van ERM. Bij de wereldwijde milieu- en duurzaamheidsadviesorgansatie leidde hij het proces om nieuwe private equity-investeerders aan te trekken, via twee afzonderlijke investeringscycli, ter ondersteuning van de verdere organische en acquisitiegedreven groei van het bedrijf. Onder zijn leiderschap wist hij ERM van een ondernemingswaarde van $525 miljoen naar meer dan $1,75 miljard uit te bouwen.

Agius zegt in een reactie op de benoeming van Alexander: “John is de perfecte persoon om het voorzitterschap bij PA op zich te nemen. Zijn brede zakelijke ervaring zal van groot nut zijn voor het bedrijf en, net zo belangrijk, ik geloof dat zijn waarden en stijl bij PA goed zullen werken.” Om een vlotte overgang van verantwoordelijkheden naar John Alexander te garanderen, heeft Agius vanaf 3 april de rol van vicevoorzitter op zich genomen. Gedurende de rest van de investeringsperiode zal hij volledig betrokken blijven bij PA en het bestuur.

Zelf geeft de kersverse bestuursvoorzitter aan: “Ik ben verheugd in deze spannende tijd lid te worden van het bestuur van PA Consulting. PA is een uitstekend bedrijf dat zich kenmerkt door de kwaliteit van zijn mensen, klanten en prestaties door de jaren heen. Het is uitstekend dat Marcus zich blijft inzetten voor PA en ik kijk uit naar de mogelijkheid om met hem, Alan Middleton (CEO bij PA) en de rest van het leiderschapsteam samen te werken om de voortdurende groei en ontwikkeling van het bedrijf te ondersteunen.”

Nederland

Ook in Nederland deed zich eind afgelopen jaar een bestuurswissel voor – sinds oktober wordt PA Consulting Group in Nederland geleid door Mark Griep, die destijds het stokje overnam van Jaap Büchli als nieuw Country Head. Büchli stond sinds 2011 aan het roer en onder zijn leiding heeft het bureau zijn footprint in ons land aanzienlijk uitgebreid en een sterk trackrecord weten op te bouwen in het strategie-, organisatie-, innovatie- en digitale domein. Zo wist het Nederlandse kantoor van PA Consulting Group het afgelopen jaar een groei van 20% te realiseren en wil het adviesbureau in ons land voor de komende periode groeien naar meer dan honderd professionals. Momenteel bestaat het Nederlandse team uit meer dan 65 business consultants, designers, data scientists en technologie-experts.

In oktober van vorig jaar stelde PA Consulting Group in ons land tevens een nieuwe partner aan. Het betreft Ton de Jong, die zich richt op de verdere ontwikkeling en professionalisering van PA’s overheidssector in Nederland.