Ton de Jong start als partner in overheidspraktijk van PA Consulting

02 oktober 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Ton de Jong, voormalig topman van Sweco en Capgemini Consulting, heeft zich als partner aangesloten bij PA Consulting Group. Bij zijn nieuwe werkgever gaat de ervaren bestuurder zich richten op  de verdere ontwikkeling en professionalisering van PA’s overheidssector in Nederland.

“De rode lijn in mijn carrière is het bouwen aan nieuwe business, het samenstellen van de juiste teams en het realiseren van groei in de professionele dienstverlening. Ik kijk er naar uit nu aan de slag te gaan bij PA, omdat ik het inspirerend vind gezamenlijke doelstellingen en professionele ontwikkeling te bereiken met slimme, zelfstandige en onafhankelijke mensen”, zegt Ton de Jong (50). Hij brengt meer dan 25 jaar ervaring mee in business design en transformatie, strategie, digitale transformatie en complexe verander- en IT-trajecten in overheid en professionele dienstverlening.

Tussen december 2012 en september 2016 gaf De Jong leiding aan de Nederlandse organisatie van ingenieursbureau Sweco, het voormalige Grontmij (nu geleid door Eugene Grüter). Daarvoor was hij vijf jaar lang Country Managing Director van Capgemini Consulting in Nederland* en in die periode was hij ook lid van het Global Executive Committee van de consultancypraktijk van Capgemini. De Jong werkte daarvoor zijn hele loopbaan voor Capgemini Consulting en haar juridische voorganger Ernst & Young Consulting**. Hij trad in 1991 in dienst bij het bureau, klom op tot partner binnen de Public Sector industriepraktijk, waarna hij eind 2008 het roer overnam. 

Over zijn motivatie om zich aan te sluiten bij PA Consulting Group zegt hij: “PA heeft wereldwijd een sterke reputatie in de overheidssector. De bundeling van expertise en ervaring op het gebied van consulting, technologie en innovatie biedt een enorme kans om onze positie in de publieke sector uit te breiden.” Tot de klantenkring van PA’s overheidstak behoren onder meer de Rijksoverheid, provincies en verschillende gemeenten. Zo hielp PA bijvoorbeeld recent de gemeente Rotterdam met het toepassen van Big Data om fraudeopsporing te verbeteren. 

Ton de Jong - Partner bij PA Consulting Group

Internationaal – PA heeft meer dan 2.500 medewerkers verdeeld over 28 kantoren op vier continenten – werkt PA in de publieke sector voor grote namen als de Verenigde Naties (VN), verschillende Britse ministeries, de Europese Commissie en de Politie van de Verenigde Arabische Emiraten, om maar een paar voorbeelden te noemen. 

Als belangrijkste pijler voor de komende jaren wijst De Jong op digitalisering, een thema dat binnen de overheid steeds meer centraal komt te staan. “De digitale overheid is een belangrijk thema, ook hier in Nederland: een thema waar een nieuw niveau van dienstverlening, continuïteit van de bedrijfsvoering en gegevensbeveiliging en privacy voor nodig zijn.” Smart cities is een ander opkomend thema – een onderwerp dat volgens hem bij uitstek geschikt is voor de combinatie van consulting, innovatie, design en technologie diensten die PA in huis heeft. “Op lokaal niveau worden we geconfronteerd met een grote interesse voor smart cities. Dit biedt mogelijkheden voor PA om ons verder te ontwikkelen als hoogwaardige consultants en vernieuwende resultaten te boeken voor onze klanten.” 

“Ton’s aanstelling is een nieuwe stimulans om onze successen met digitalisering, data science en transformatie verder uit te bouwen. Hij brengt een schat aan ervaring mee in de overheidssector, naast zijn kennis en achtergrond in management consulting. We zijn er heel blij mee dat Ton heeft besloten zich bij ons aan te sluiten”, aldus Mark Griep, Country Head van PA in Nederland.

Sinds september 2015 is PA voor een groot gedeelte eigendom van The Carlyle Group. Onder de vleugels van het Amerikaanse private equitybedrijf heeft PA ambitieuze plannen uitgestippeld voor de komende jaren. 

* De Jong nam in 2008 het stokje over van Mario van Vliet, die de overstap maakte naar Deloitte en daar nog steeds Managing Partner is van Deloitte Consulting. 

** In 2000 lijfde Capgemini de adviestak van Ernst & Young in voor €11,5 miljard, tot de dag van vandaag een van de grootste deals in de geschiedenis van de management consultancysector.