Data science talents van EY VODW kijken rond in Israël

17 januari 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Recent startte de vijfde lichting aan het Data Science Talent Program van EY VODW. Om een vliegende start te maken bezocht de groep van young professionals verschillende technologische bedrijven in Israël, een grote speler op het gebied van digitale innovatie.

Het EY VODW Data Science Talent Program is een tweejarige opleidingstraject voor young professionals met tot maximaal twee jaar aan werkervaring. Kennis, persoonlijke vaardigheden en praktijkervaring staan in het programma centraal. Deelnemers beginnen met een intensieve data science-opleiding die vijf weken duurt, waarna ze aan de slag gaan bij klanten van het bedrijf.

Daarnaast gaat iedere lichting van data science-talenten van EY VODW aan het begin van het programma ook op excursie naar het buitenland, vertelt Sander van der Hoek, Director van het data-traineeship: “Als onderdeel van de opleiding gaan we op reis om elkaar beter te leren kennen, nieuwe en bestaande relaties te ontmoeten, om kennis op te doen en om geïnspireerd te raken.

Dit jaar zijn de talenten naar Israël gevlogen, een toonaangevend land op het gebied van moderne technologie. Zo is Israël volgens de Bloomberg 2019 Innovation Index het vijfde meest innovatieve land ter wereld.

De trainees bezochten Tel Aviv, een ware hotspot voor technologische startups. “In totaal hebben we vijf bedrijven en negen vergaderingen bezocht in Israël”, vertelt Van der Hoek. “Daarvan hebben we veel geleerd en daarnaast hebben we veel inspiratie opgedaan. Denk hierbij aan startups, scale-ups maar ook aan gevestigde bedrijven.”

Data science talents van EY VODW kijken rond in Israël

Reisverslag

Na aankomst in Tel Aviv bezocht de groep allereerst moederbedrijf EY. “Daar werden we verwelkomd door Martin Duifhuizen, Senior Manager Bedrijfsinnovatie en -ontwikkeling. Hij vertelde ons het succesverhaal van Israël en waarom Tel Aviv een belangrijke wereldwijde tech-hub is geworden. Israël kent geen natuurlijke hulpbronnen, waardoor ze geen andere keuze hadden dan innovatief te worden en technologie te exporteren. Bovendien duwt het Israëlische leger veel kennis en technologie in het bedrijfsleven”, aldus Van der Hoek. 

De volgende dag ging het gezelschap langs bij Monday.com, dat projectmanagementsoftware levert en wereldwijd zeer snel groeit, zegt Van der Hoek: “Het bedrijf focust op het verhogen van productiviteit, het omarmen van klantbehoeften en het versterken van medewerkers. Centraal in dit concept staat hun data science-platform BigBrain: hierom staat het Monday.com-kantoor letterlijk vol met schermen met dashboards. Deze maand zullen we samen met Monday.com aan een project gaan werken om hun leadscore-model te verbeteren.” 

Hierna gingen de professionals van EY VODW op bezoek bij JoyTunes, een startup die zich richt op het ontwikkelen van revolutionaire muzikale apps, zoals Simply Piano. “Deze app is hun vlaggenschip”, legt Van der Hoek uit. “De applicatie bevat AI-technologie en ondersteunt gebruikers bij het leren van pianospelen. Verder vertelde Nathaniel Yankelevich, een softwareontwikkelaar bij Joytunes, ons over de uitdagingen bij het verkrijgen van inzichten over hun klantenbestand en hoe data science kan worden gebruikt voor effectieve marketing.” 

Tijdens de tweede dag in Tel Aviv bezocht EY VODW onder meer Waze, een navigatieapp die in 2013 door Google werd overgenomen. Waze verschilt met traditionele gps-navigatiesoftware op het punt dat de kaart door lokale gemeenschappen van gebruikers wordt bijgehouden en verbeterd. “We hadden een interessante ontmoeting met Roy Sasson, Head Data Science bij Waze en daarnaast onderzoeker aan de Universiteit van Tel Aviv, die ons de visie van Waze haarfijn uitlegde”, vertelt Van der Hoek. 

De laatste dag stond met een bezoek aan onder andere multinational IBM in het teken van AI. “Men denkt daar dat AI menselijk werk niet zal vervangen: het zal mensen zelfs nog beter maken in wat ze doen. Toen ons werd gevraagd naar de toekomst van data science, werd vervolgens verteld dat het steeds belangrijker wordt voor een datawetenschapper om een stap terug te doen en niet meteen in de complexiteit te duiken. We hebben ook de mogelijkheden besproken om samen aan een project te werken. Dat gaan we deze maand verder uitzoeken”, besluit Van der Hoek.