Finavista betrokken bij SAP S/4HANA-project in chemiesector

06 januari 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Finavista heeft een groot bedrijf in de chemiesector geholpen bij de succesvolle ingebruikname van SAP S/4HANA.

“De organisatie die wij ondersteund hebben is een wereldwijde speler in chemische producten”, vertelt Marcel Schenk, directeur van Finavista. Het chemiebedrijf (waarvan op verzoek van de opdrachtgever de naam niet wordt prijsgegeven) opereert binnen een internationale markt die alsmaar concurrerender wordt. Om hierop in te spelen heeft het chemiebedrijf als strategisch doel gesteld om slagvaardiger te opereren.

Het implementeren van een wereldwijd ERP-systeem vormt een belangrijk onderdeel van de realisatie van deze doelstelling. Hierdoor kan de organisatie zijn bedrijfsprocessen stroomlijnen, de manier van werken in alle landen standaardiseren en zijn innovatiekracht vergroten.

Keuze voor SAP S/4HANA

Na een marktverkenning werd besloten SAP te implementeren en na maanden van ontwikkeling en go-live voorbereidingen is de implementatie van S/4HANA inmiddels een feit. Het digitale transformatieprogramma werd afgetrapt met de livegang in Nederland, daarna volgden enkele andere landen die deel uitmaakten van de eerste uitrol-groep.

SAP S/4HANA maakt chemiebedrijf slagvaardiger

Finavista heeft een belangrijke rol gespeeld in de masterdata-werkstroom. Deze werkstroom had als doel de nieuwe masterdata-structuur op te zetten, om ervoor te zorgen dat er in S/4HANA sprake is van ‘één bron van waarheid’. Ook moest dit team zorgen dat alle data goed werd overgezet van het oude naar het nieuwe systeem. 

Masterdata beslaat verschillende grote operationele gebieden – waaronder data over klanten, assets, productiematerialen en medewerkers – en is van groot belang voor ieder goed werkend systeem. Want, hoe goed een systeem ook werkt, als de data incompleet of vervuild is, dan kan het systeem onder het mom van ‘garbage in garbage out’ nooit voldoen aan de wensen. “Wij waren verantwoordelijk voor het opschonen van de gegevens in de huidige bronsystemen, evenals de datatransformatie naar SAP S/4HANA”, licht Schenk toe. 

Schenk geeft verder aan trots te zijn om onderdeel te zijn van het SAP-programma, omdat “het een van de eerste keren is dat een SAP 4/HANA-implementatie van zo’n grote omvang tot een goed einde is gebracht” in ons land. Dit terwijl juist vele grote SAP-implementaties niet aan de verwachtingen voldoen – denk aan de problemen bij Leaseplan en het Lidl fiasco.

Terwijl de eerste stappen met succes zijn gezet, zal de komende jaren nog hard gewerkt worden aan de verdere uitrol. Verspreid over de komende jaren worden alle andere regio’s stap voor stap overgezet op SAP S/4HANA. Finavista blijft aan boord als de huisadviseur voor masterdata en datamigratie.