Na Lidl trekt ook LeasePlan stekker uit mislukt SAP-project

29 oktober 2019 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Na Lidl kampt nu ook LeasePlan met de gevolgen van een mislukt SAP-project. Zo erg als bij de supermarktketen is het niet – Lidl moest €500 miljoen afschrijven aan verloren IT-kosten – maar toch heeft het autoleasebedrijf met meer dan €100 miljoen een behoorlijke financiële strop moeten incasseren. Bovendien heeft het mislukte SAP-traject gezorgd voor een vertraging in de digitaliseringsagenda van tenminste drie jaar.

Met een vloot van 1,8 miljoen leaseauto’s in circa dertig landen, behoort LeasePlan tot de grootste leasemaatschappijen ter wereld. Het Nederlandse bedrijf, opgericht in 1963, leaset auto’s van bedrijven, en verkoopt tweedehands auto’s, waarvan het leasecontract is afgelopen, aan bedrijven en particulieren.

Het was in 2006, toen LeasePlan voor het eerst ging werken met SAP. In de tussenliggende jaren zijn er meerdere SAP-projecten afgerond, maar het bedrijf draait nog altijd grotendeels op verschillende zogeheten ‘legacy’-softwarepakketten. Toen LeasePlan in 2016 werd overgenomen door een consortium van investeerders, onder leiding van private equity-bedrijf TDR Capital, besloot het bedrijf zijn SAP-ambities op te schroeven. LeasePlan trapte een grootschalig programma af, erop gericht om een Core Leasing System (CLS) te ontwerpen en te bouwen dat is gebaseerd op SAP’s enterprise resource planning (ERP)-technologie.

Car-as-a-Service

Door middel van het gebruik van SAP, wilde LeasePlan een volledig digitale Car-as-a-Service-bedrijf worden, dat “hoogwaardige diensten levert” aan zijn klanten door middel van het binnen de gehele organisatie inzetten van digitale platformen. Het tweede doel was om de interne operaties binnen alle landenorganisaties van LeasePlan te stroomlijnen en verbeteren en tegelijkertijd een lagere ‘total cost of ownership (TCO) te bewerkstelligen.

Toen LeasePlan vorig jaar nog volop in de planningsfase zat van de toen nog waarschijnlijke beursgang, was er volgens het bedrijf op SAP-gebied nog geen vuiltje aan de lucht. In roadshows om aandelen aan te prijzen, liet LeasePlan herhaaldelijk weten dat het erg hoge verwachtingen had van het SAP-systeem. Voor beleggers een reden om aanzienlijke IT-gedreven kostenbesparingen in te calculeren in de waardering van het bedrijf.

Niet alle beleggers vielen echter voor het charmeoffensief. Het was rond die periode dat de eerste vraagtekens werden gezet bij de noodzaak en voortgang van het SAP-project. Omdat het autoleasebedrijf niet de prijs leek te krijgen die de aandeelhouders in hun hoofd hadden, werd de beursgang in oktober van vorig jaar uiteindelijk afgeblazen.Na Lidl trekt ook LeasePlan stekker uit mislukt SAP-projectZo’n twaalf maanden verder, heeft zich het slechtst mogelijke scenario voor LeasePlan ontvouwd. Het autoleasebedrijf heeft aangekondigd de stekker uit het SAP-project te trekken. De omvangrijke internationale uitrol van het systeem kwam niet van de grond en is gestaakt. Kostenpost: tenminste €98 miljoen aan kosten die niet teruggehaald kunnen worden, liet CEO Tex Gunning tijdens een recente meeting met aandeelhouders weten.

“Het systeem is niet klaar voor de taak die het heeft binnen de huidige, opkomende digitale wereld. De monolithische aard (van het SAP system) remt het vermogen incrementele product- en dienstenverbeteringen door te voeren, en dat in een tijd van versnelde technologische veranderingen. Als gevolg hiervan, wordt het system geherstructureerd”, zo liet de topman weten.

Next Generation Digital Architecture

Intussen werkt LeasePlan aan een alternatief plan, of zoals het bedrijf het noemt, een “Next Generation Digital Architecture” (NGDA). In plaats van zijn vertrouwen te stellen in een enkele leverancier, overweegt het autoleasebedrijf hoogwaardige ‘third-party’-oplossingen te gaan inzetten, in combinatie met in-house IT-ontwikkeling. Voor diverse modules (zoals contractmanagement, verzekeringsclaims, voorspellend onderhoud) zal LeasePlan gebruik gaan maken van toonaangevende, kant en klare oplossingen, en deze vervolgens combineren met bestaande LeasePlan best practices. Op die manier wil LeasePlan vorm geven aan hun nieuwe infrastructuur.

Deze aanpak is volgens Gunning beter geschikt en in overeenstemming met de digitale revolutie die momenteel in de leasesector speelt. Deze maakt een meer schaalbare en flexibele IT-infrastructuur mogelijk, zorgt dat incrementele productontwikkelingen en -updates soepeler kunnen worden doorgevoerd en versterkt bovendien de integratie met externe oplossingen, om zo het innovatieproces te versnellen. “LeasePlan zal in staat zijn om effectief te kunnen putten uit de data van 1,9 miljoen voertuigen, waardoor ‘slimme’ vlootproducten en diensten ontwikkeld kunnen worden. Daarnaast zorgt het ervoor dat ieder aspect binnen de customer journey van klanten – op een digitaal kostenniveau – goed kan worden gemanaged”, voegde Gunning toe.

De gehele transitie bij LeasePlan zal tussen de drie tot vijf jaar in beslag gaan nemen – het is onbekend met welke kosten de autoleasemaatschappij geconfronteerd wordt, nu het langer vastzit aan haar legacy-systemen. Voor de IT-afdeling van LeasePlan is er ondanks al deze ontwikkelingen niet alleen maar slecht nieuws te melden. Zo is bijvoorbeeld de nieuwe MyLeasePlan app door autorijders wereldwijd goed ontvangen. En afgelopen zomer doorliep LeasePlan Bank, het financial services-onderdeel van LeasePlan, een succesvolle migratie. LeasePlanBank implementeerde daarbij een nieuw core banking en CRM-systeem, waarmee het een van de eerste banken in West-Europa was die draait op een 100% publieke cloudoplossing.