Millennials ervaren betrekkelijk veel stress op werk
Millennials ervaren relatief veel stress op de werkvloer. Dat zeggen onderzoekers van de Young Advisory Group, die in opdracht van NBBU, een brancheorganisatie voor flexbedrijven, een studie uitvoerden naar leden van Generatie Y op de arbeidsmarkt.
In de jaren 90 van de vorige eeuw was het niet ongewoon dat banken hypotheken verstrekten aan starters zonder eigen kapitaal. Tegenwoordig is dat beslist een uitzondering. De woningmarkt is voor starters tamelijk onbereikbaar geworden, wat naast stijgende huizenprijzen ook deels komt doordat de arbeidsmarkt is veranderd: het aantal vaste contracten, op basis waarvan banken vroeger hypotheken verstrekten, is de afgelopen jaren flink afgenomen. Volgens het CBS was in 2003 21,6% flexwerker en had 73,4% een vast contract, terwijl het circa vijftien jaar later gaat om 34,8% (flexibel) en 60,9% (vast).
De hierboven beschreven omstandigheden, waar leden van Generatie Y – de welbekende millennials – middenin zitten, scheppen logischerwijs niet bijzonder veel rust en stabiliteit. En laat dat nou eens de ‘gouden’ combinatie voor stress zijn, waar veel leden van Generatie Y mee kampen, aldus de onderzoekers van de Young Advisory Group.
In het onderzoek komt naar voren dat 61% van de millennials gemiddeld tot heel veel stress ervaart in zijn of haar dagelijkse leven, terwijl de ruime minderheid (39%) geen stress ervaart. “Dit beeld van stresservaring onder millennials is bovendien betrekkelijk onafhankelijk van de factor opleidingsniveau. We vonden enkel een klein verschil bij hbo’ers: zij onderschrijven iets vaker dan gemiddeld dat ze veel stress ervaren”, aldus de onderzoekers.
Uit de studie blijkt eveneens dat er verschillende oorzaken zijn voor de stresservaringen van millennials. Zo geeft 44,1% aan dat de stress wordt veroorzaakt door lange werkdagen, terwijl 42,6% van de respondenten zegt gestrest te zijn door prestatiedruk. Verder ervaart 40% van de ondervraagden stress door een verstoorde werk-privébalans, heeft 26,1% door financiële zorgen een stressvol bestaan, wijt 23,1% de onrust aan persoonlijk omstandigheden en is 14,4% gestrest door het monotone karakter van zijn of haar werkzaamheden.
Hoewel er tussen de omvang van de stresservaring en het opleidingsniveau geen harde relatie is gevonden door de onderzoekers, is er volgens hen wel een verband tussen de oorzaken van stress en het opleidingsniveau. Zo kampen wo’ers met name met stress doordat ze twijfelen over hun eigen prestaties, zijn mbo’ers vooral gestrest door financiële zorgen, terwijl hbo’ers op de verschillende oorzaken vrij gemiddeld scoren. “Ondanks deze verschillen, zijn onregelmatige werk- en rusttijden een universele bron van stress voor millennials”, besluiten de onderzoekers van de Young Advisory Group.