New Nodes helpt Den Haag met ontwikkeling van 5G-netwerk

15 november 2019 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Adviesbureau New Nodes ondersteunt de gemeente Den Haag en telecomgigant T-Mobile bij de ontwikkeling van een volledig dekkend 5G-netwerk voor de hofstad. 

T-Mobile en Den Haag hebben de gezamenlijke ambitie om de hofstad als eerste gemeente in Nederland te voorzien van een volledig dekkend 5G-netwerk. Ter voorbereiding op de komst van dit netwerk heeft de telecomprovider in samenwerking met de gemeente Den Haag drie 5G-onderzoekslocaties geopend. Adviesbureau New Nodes, een specialist op het gebied van digitale technologie, helpt T-Mobile bij het inrichten en aansturen van deze drie locaties. 

Binnen de verschillende onderzoeklocaties wordt ingezet op de kracht van open en toegankelijke innovatieprocessen, vertelt New Nodes: “Samen met studenten, hogescholen, universiteiten, startups, het Futurelab van T-Mobile en ervaren bedrijven gaan we op zoek naar waardevolle toepassingen die gebruikmaken van de mogelijkheden die 5G biedt. In de verschillende labs draait het om wat digitale innovatie kan bijdragen aan duurzame ontwikkelingen in de stad, bijvoorbeeld op het gebied van economie, gezondheid, veiligheid, mobiliteit en voeding.”

New Nodes helpt Den Haag met ontwikkeling van 5G-netwerk

Met behulp van de verschillende onderzoeklocaties wordt gewerkt aan de stad van de toekomst, legt New Nodes uit op zijn website: “Denk hierbij aan een slimme en levendige, maar ook leefbare stad die verbindt en optimaal gebruikmaakt van innovaties. Het creëren van waarde door te innoveren met digitale technologie en de kracht van samenwerken staan bij hierbij centraal. En dat past helemaal bij onze visie.” 

De gemeente Den Haag en T-Mobile willen met hun samenwerking verschillende concrete ambities realiseren. Zo willen ze het innovatieklimaat versterken en de economische ontwikkeling van Den Haag bevorderen. Daarnaast zetten de twee partijen in op het stimuleren van innovatie door partijen in een netwerk te verbinden en er actief mee samen te werken. Verder investeert het tweetal in de ontwikkeling van concrete slimme oplossingen, die waar mogelijk worden toegepast in de publieke ruimte. 

New Nodes heeft veel ervaring met het ontwikkelen en coördineren van innovatieomgevingen. Voor dit project is het adviesbureau onder meer verantwoordelijk voor het definiëren van de strategische thema’s die de basis vormen voor de ontwikkeling van concrete vraagstukken en innovaties. Ook begeleidt New Nodes de ontwikkeling van klantgerichte, kort-cyclische innovatievaardigheden waarmee kansen en ideeën worden vertaald naar concrete, uitvoerbare experimenten.

Verder houden de experts van het consultancykantoor zich bezig met het ontwerpen en uitvoeren van de experimenten, het betrekken van de juiste externe innovatiepartners bij de experimenten, advisering rondom de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen én het creëren van bewustwording rondom de toegevoegde waarde en de mogelijkheden van een 5G-netwerk. Ten slotte houdt New Nodes zich ook bezig met realiseren van draagvlak door in gesprek te gaan met interne en externe belanghebbenden.