New Nodes helpt T-Mobile samenwerken met startups

17 mei 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

New Nodes heeft T-Mobile ondersteund bij de uitbouw van zijn Futurelab. In deze omgeving richt het telecombedrijf zich op het creëren van innovatieve technologieën. Johan ten Dolle, partner bij New Nodes, hielp onder meer bij het inrichten van de processen en besluitvorming.

Met meer dan 4 miljoen mobiele kanten, ruim 240.000 vaste klanten, een omzet van meer dan €1,3 miljard en een brutowinst van €425 miljoen is T-Mobile een van Nederlands grootste telecomproviders.

Het bedrijf – dat samen met Tele2 en Ben deel uitmaakt van Deutsche Telekom – beschikt bovendien al drie jaar op rij over het al beste geteste netwerk. Dit betekent natuurlijk niet dat T-Mobile op zijn lauweren kan rusten. De concurrentie blijft groot, niet alleen vanuit de vertrouwde spelers, maar ook vanuit nieuwe technologiebedrijven die toetreden tot de markt. Bovendien dalen de tarieven, waardoor de marges steeds verder onder druk staan.

In het behouden van een leidende positie is een belangrijke rol weggelegd voor technologische innovatie, waarmee T-Mobile zich kan onderscheiden in de markt. Om de eigen innovatiekracht te versterken heeft T-Mobile het Futurelab opgericht. Hierin werkt T-Mobile in een aparte omgeving samen met verschillende veelbelovende startups. Enerzijds kan T-Mobile de jonge startups ondersteunen op basis van zijn uitgebreide kennis en netwerk, en anderzijds draagt de frisse creativiteit van de startups bij aan de innovatiecultuur bij T-Mobile. Zo komen de partijen samen tot technologische innovaties die kunnen worden vertaald naar waardevolle proposities. New Nodes helpt T-Mobile samenwerken met startups

“Het spanningsveld tussen exploitatie en exploratie speelt bij veel organisaties”, legt New Nodes-partner Johan ten Dolle uit. “De dagelijkse druk op operatie en resultaat is een groot risico voor innovatie. T-Mobile creëert om die reden een innovatieomgeving. Deze omgeving schept ruimte voor ongeplande, goede ideeën. Er wordt gebruikgemaakt van de innovatiekracht van startups. Met behulp van de juiste experimenten worden de ideeën onderzocht en beoordeeld op groeipotentie. Twee vragen zijn daarin leidend. Welke ideeën leveren de meeste waarde? En, hoe vertaal je deze naar businesscases en schaalbare, te implementeren bedrijfsmodellen?”

Vanuit New Nodes – een Amersfoorts adviesbureau dat organisaties helpt gebruik te maken van de mogelijkheden van digitale technologie – heeft Ten Dolle het Futurelab ondersteund bij de verdere uitbouw van het Futurelab. De belangrijkste doelstelling is zorgen dat er met weinig middelen experimenten kunnen worden uitgevoerd die leiden tot kansrijke waardevolle innovaties. Hierbij is gekozen voor een werkwijze die is gebaseerd op de aanpak van succesvolle startups als Dropbox, Amazon en Google. 

Ten Dolle werkte hierbij samen met medewerkers van T-Mobile, startups en klanten aan het bouwen van een innovatiecultuur en het inrichten van de processen en de besluitvorming. Daarnaast heft Ten Dolle geholpen met het maken van afspraken met de intern betrokken afdelingen, om zo te komen tot een schaalbaar en implementeerbaar bedrijfsmodel. Hiermee moeten innovaties kunnen worden vertaald naar schaalbare proposities die vervolgens naar de markt kunnen worden gebracht. 

Ewout Karel, innovatiemanager bij T-Mobile en oprichter van het Futurelab, is zeer te spreken over de bijdrage van Ten Dolle: “Als innovatiemanager is het goed om flexibel te zijn en een tikkeltje chaotisch. Innovatie en het verkennen van new business doe je immers door moedwillig te verdwalen. Maar ook innovatieprocessen zijn gebaat bij structuur, zodat ze leiden tot doordachte, gevalideerde cases ten behoeve van besluitvorming. Die houvast biedt Johan continu, hij kan de teugels laten vieren, snapt hoe innovatie werkt, structureert en concretiseert op precies het juiste moment. Johan weet de weg!” 

Ook Ten Dolle zelf kijkt met veel plezier terug op de opdracht: “Het benutten van bewezen aanpakken en deze toepassen vind ik enorm interessant en doe ik met veel energie!”