Nederlandse maakindustrie kijkt reikhalzend uit naar 5G-kansen

01 juli 2019 Consultancy.nl 7 min. leestijd
Meer nieuws over

Tweederde van de fabrikanten in Nederland heeft de ambitie om in de komende twee jaar te investeren in 5G-technologie. Hiermee lopen de investeringsplannen de Nederlandse maakindustrie voor op die van hun collega’s in België en Duitsland, maar achter op die in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

De uitrol van een 5G-netwerk wordt beschouwd als een enorme kans voor het bedrijfsleven. 5G volgt het 4G-netwerk op en is daarmee de nieuwste generatie van mobiele internetconnectiviteit; een technologie die nog hogere snelheden en betrouwbaardere verbindingen biedt. Volgens tech-experts mag met het 5G-netwerk rekening gehouden worden met gemiddelde up- en downloadsnelheden van ongeveer 10 Gbps. Ter vergelijking: met het huidige 4G-netwerk worden momenteel downloadsnelheden van 1 Gbps gehaald, terwijl de uploadsnelheid blijft steken op zo’n 500 Mbps.

De hoge snelheden die 5G biedt brengen verschillende mogelijkheden met zich mee, zoals de grote uitbouw en ontwikkeling van het Internet of Things (IoT), dat een hoogwaardige infrastructuur behoeft om enorme hoeveelheden data te kunnen transporteren, wat een meer verbonden wereld oplevert. Met dit in het achterhoofd is niet zo verrassend dat uit een nieuw onderzoek van Capgemini blijkt dat executives uit de industriële sector reikhalzend uitkijken naar de uitrol van het 5G-netwerk. De nieuwe telecomtechnologie wordt samen met ‘cloud computing’ en ‘advanced automation’ beschouwd als een van de grootste aanjagers van de digitale transformatie.

5G is de belangrijkste ‘enabler’ van de digitale transformatie

De experts van Capgemini ondervroegen voor hun onderzoek zo’n 800 bestuurders uit 12 landen, werkzaam in 10 subsectoren*, en kwamen tot de conclusie dat 33% van de Nederlandse fabrikanten van plan is om binnen twee jaar 5G te implementeren, terwijl 20% zelfs binnen een jaar deze stap wil gaan zetten. Beveiliging (53%) en de mogelijkheid om producten sneller te lanceren (48%) zijn volgens respondenten de twee belangrijkste zakelijke argumenten om te investeren in 5G. Zo verwachten ze bijvoorbeeld dat overgaan op 5G zal leiden tot betere videobewaking en tot real-time analyses van bedrijfsomstandigheden, waardoor de algehele veiligheid van operaties en personeel naar een hoger niveau wordt getild.

Door de snelheid en effectiviteit van innovatie- en R&D-processen te verbeteren, kunnen fabrikanten hun diensten gemakkelijker upgraden en nieuwe producten sneller op de markt brengen. 5G kan hier de ideale uitkomst bieden door allerlei subprocessen – zoals design en prototyping – sneller te ondersteunen. 5G maakt daarnaast ook co-innovatie binnen partnerschappen en ecosystemen gemakkelijker, omdat de technologie de middelen biedt om betere verbindingen in gedeelde processen te realiseren die bovendien beter en nauwkeuriger gevolgd kunnen worden.

5G kan eveneens grote voordelen voor fabrikanten opleveren op het gebied van de efficiëntie van de bedrijfsvoering. Door het omarmen van technologieën zoals predictive maintenance, augmented reality of het op afstand bieden van de productie, kunnen industriële bedrijven hun operaties beter stroomlijnen en hun activiteiten op een efficiëntere manier laten plaatsvinden. Op dit gebied zijn er succesvolle voorbeelden in overvloed.

Zo kunnen luchtvaartmaatschappijen predictive maintenance gebruiken om van tevoren beter te plannen hoe en wanneer zij hun vliegtuig moeten onderhouden, waardoor het risico op kapotte onderdelen wordt verkleind, wat uiteindelijk minder vertraging voor reizigers oplevert. Daarnaast kunnen railvervoerders gebruikmaken van augmented reality om hun machinisten beter te trainen door middel van real-life simulaties, terwijl op afstand aangestuurde robotica chemische bedrijven kan helpen om het beheer en transport van gevaarlijke materialen te optimaliseren.

De bereidheid om 5G te implementeren per land

Zover is het nog niet

Er is echter nog steeds een lange weg te gaan voordat het 5G-netwerk tot de werkelijkheid behoort. Naast politieke zorgen, zoals het uitsluiten van Chinese bedrijven om de 5G-infrastructuur aan te leggen, zijn er nog andere knelpunten. Een daarvan is dat telecomproviders niet snel genoeg willen overgaan op de technologie. Om 5G te ondersteunen, zullen ze zwaar moeten investeren: in het verwerven van de licentierechten en in het netwerk. Omdat de precieze terugverdientijd nog onduidelijk is, zijn veel telecombedrijven nog wat afwachtend met hun 5G-plannen.

Deze stand van zaken roept vooral grote kapitaalkrachtige maakbedrijven op om na te denken of zij misschien het heft in eigen handen moeten nemen. Zo is een derde (33%) van de Nederlandse fabrikanten volgens Capgemini van plan een eigen 5G-licentie aan te vragen. Wereldwijd gaat het volgens de onderzoekers om hetzelfde percentage, waarbij autonomie en veiligheid gelden als de belangrijkste drijfveren om zelf aan de touwtjes te willen trekken.

Pierre Fortier, Principal Consultant binnen de Telecom, Media & Technologie-praktijk van Capgemini Invent, zegt dat voor een volwassen 5G-netwerk industriële bedrijven en het telecom-ecosysteem de komende maanden samen moeten gaan werken. Alleen dan kan op serieuze wijze een grootschalige uitrol worden gerealiseerd. “Co-innovatie tussen industriële bedrijven en het telecom-ecosysteem, in de vorm van pilots en open experimenteerplatforms, in de vorm van pilots en open experimenteerplatforms, zal essentieel zijn om vruchtbare business, service- en bedrijfsmodellen te creëren die de adoptie van 5G zullen bevorderen.”

Industriële bedrijven die graag 5G-licenties willen aanvragen

5G onder het vergrootglas

Capgemini’s onderzoek is gepubliceerd op een moment dat 5G flink onder een vergrootglas ligt. Zo is er een hevig publieke discussie aan de gang over wie verantwoordelijk moet zijn voor de aanleg van de infrastructuur. Huawei heeft op dit terrein wereldwijd de meeste expertise in huis. Maar van vanwege politieke inmengingen, waarbij het gaat om veiligheidsoverwegingen dan wel concurrentiebelangen, wordt de Chinese techgigant waarschijnlijk niet door veel Europese landen gekozen om de infrastructuur aan te leggen.

Dat vermoeden wordt deels bevestigd door de recente beslissing van het Britse parlement, dat Huawei heeft uitgesloten voor 5G-projecten in zijn land. Als andere landen in Europa de Britse koers volgen, kost dat zeer veel geld, want volgens een rapport van brancheorganisatie GSMA zal het aanleggen van het 5G-netwerk in Europa naar schatting €55 miljard duurder uitvallen als Huawei-apparatuur verboden wordt. De precieze reden voor het cordon sanitaire: Huawei wordt verdacht van spionage via zijn zendmastapparatuur. Het bedrijf zegt zelf dat het gaat om nepnieuws, net als een paar andere landen, die zich achter de Chinezen scharen. Zo hebben meerdere Russische telecombedrijven Huawei gevraagd om hun 5G-infrastructuur op te tuigen.

Daarnaast is er ook nog een grote maatschappelijke discussie gaande over 5G en veiligheid. Verschillende artsen en gezondheidsinstanties maken zich grote zorgen over de impact van 5G-straling op de gezondheid van de mens. In een brief aan de Tweede Kamer eerder dit jaar uitten diverse ministeries hun zorgen hierover. Ze lieten een onderzoek uitvoeren naar de gezondheidsrisico’s van 5G en daaruit bleek dat de 5G-frequentie kan leiden tot oververhitting en tot schade aan weefsels en organen.

* Het betreft de volgende subsectoren: lucht- en ruimtevaart en defensie, luchthaven- en spoorwegexploitanten, automobiel-, chemische, consumentenproducten, energie en nutsvoorzieningen, industriële machines, logistiek, medische hulpmiddelen, farmaceutische en biowetenschappen en halfgeleider- en hightechproductie.