Hoe werken voor Been MC verschilt van Accenture en Deloitte

10 juli 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Werken voor een Big Five-consultancybureau – een Big Four-kantoor of Accenture – is erg anders dan actief zijn voor een boutique adviesbureau. Dat zeggen drie consultants van Been Management Consulting, die eerder werkten voor Deloitte en Accenture. 

Na een interessante periode bij grote internationale adviesbureaus werken Keswin Corporaal, Marine Clément en Tim van Rees momenteel bij Been Management Consulting. Volgens de drie adviseurs heeft werken voor een groot kantoor zeker zijn voordelen, maar tegelijkertijd is werken voor Been Management Consulting minstens zo leuk. 

“Eerst werkte ik elf jaar binnen de change managementgroep van Accenture”, vertelt Clément. “We draaiden grote implementatieprogramma’s – vaak werkte ik met wel vijftig collega’s van verschillende afdelingen aan één klus. Bij Been ben ik manager en bij hier is veel meer persoonlijke aandacht: iedereen kent elkaar. Laatst vroeg Tosca van de HR-afdeling of ik even met haar koffie wilde drinken. Ik dacht dat dat slecht nieuws zou betekenen, maar ze wilde gewoon praten over hoe het gaat en wat mijn ambities zijn. Bij een groot bureau zit je meestal niet elke week naast de HR-manager op kantoor of aan de lunchtafel.” 

Keswin Corporaal, Marine Clement en Tim van Rees - Been MC

Van Rees herkent zich in de woorden van Clément: “Tussen 2005 en 2014 werkte ik bij Deloitte. Daarna ben ik gaan zzp’en, deels ook voor Been. Inmiddels ben ik hier Associate Partner. Ik heb altijd gewerkt in de supply chain en de farmaceutische sector. Wat mij erg aanspreekt bij Been, is de combinatie van hoofd en hart. Bij grote adviesbureaus gaat het vaak om analyseren, strategie en door naar de volgende klant. Noem het de traditionele ‘raas er doorheen’-consultancy. Bij Been werken we met de klant ook aan de zachte kant. We noemen dat ‘het andere veranderen’.” 

Ook voor Corporaal klinkt het als een bekend verhaal: “Ik werkte ook binnen de supply chain, maar dan bij Accenture. Dat was tussen 2012 en 2018. Daarvoor werkte ik als inkoper bij Océ, onderdeel van Canon. Sinds juli 2018 ben ik manager bij Been MC. Hier hoef je niet met zes lagen te overleggen voordat iets naar de klant gaat. Ik heb een sterke mening en dan is het fijn dat je niet blind een partner hoeft te volgen. Op het gebied van ondernemerschap en eigen verantwoordelijkheid is de leercurve hier heel stijl en dat schat ik beslist op waarde.” 

Toch is het volgens het drietal zeker niet vervelend om ervaring te hebben opgedaan bij een multinationaal adviesbureau. Corporaal: “De kracht van een grote organisatie is dat er altijd een expert is die op een heel specifiek terrein alles weet. En stel je een vraag op intranet, dan krijg je zomaar antwoord uit China of de VS.” Van Rees sluit zich daar bij aan: “Bij Deloitte zijn de databases voor benchmarking bijvoorbeeld heel professioneel. En de mogelijkheid om te werken met internationale collega’s is binnen supply chain ook handig.” Clément voegt toe: “Als je bij de Big Five een taak doorschuift naar de volgende dag, is deze voordat je weer begint al opgelost door een collega uit India.” 

Niettemin hebben Clément, Van Rees en Corporaal het gevoel goed op hun plek te zitten bij Been Management Consulting. Dit komt volgens Corporaal onder meer door de werkcultuur: “Het is niet minder druk dan bij Accenture, maar wél flexibeler. Overigens leg ik die druk mijzelf op, het is geen verwachtingspatroon van collega’s.”

Van Rees vult aan: “Been's organisatiestructuur is niet enorm strak en hiërarchisch. In principe werk ik veertig uur, maar met een evenement haal af en toe wel eens de vijftig.” Clément geeft aan daarnaast het persoonlijke karakter van het bureau erg te waarderen: “Je krijgt bloemen op je eerste werkdag, taart na je proeftijd en een versierde stoel bij verjaardagen.” 

De drie adviseurs verwachten dan ook dat ze voorlopig nog wel actief zullen blijven bij Been Management Consulting. Clément hoopt de komende tijd door te groeien tot Senior Manager: “Het liefst in de life sciences-industrie of gezondheidszorg, om zo ook op sociaal gebied een verschil te kunnen maken.” Van Rees: “Ik hoop dat Been over een paar jaar een nog succesvollere supply chain-praktijk heeft.” Corporaal geeft aan dat hij graag verder carrière wil maken bij Been Management Consulting: “Het lijkt mij mooi om uiteindelijk de partner te worden die bekendstaat om projecten met een maatschappelijke impact.”