Drukkerijgroep Optimum Group koopt labelproducent Belona

26 maart 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Drukkerijgroep Optimum Group heeft labelproducent Belona uit Oud Gastel overgenomen. De deal kwam mede tot stand onder begeleiding van Van Oers Corporate Finance.

De directeur-eigenaar van Belona, Hans Reedijk, ziet de verkoop van het bedrijf een logisch gevolg van de ontwikkelingen in de markt. Reedijk: “Groepsvorming is de enige mogelijkheid om te overleven in de huidige markt. Deze beweging zien we overigens niet alleen in de Benelux, maar wereldwijd. Voor een zelfstandig bedrijf in deze sector wordt het steeds lastiger om hierin optimaal te opereren: niet alleen de toeleveranciers, maar ook de klanten worden steeds groter qua omvang. Ik ben daarom verheugd dat Belona onderdeel is geworden van de Optimum Group.” 

Belona was de laatste grote drukkerij in Nederland die niet tot een groep behoorde. Alexander den Boer, die vanuit Van Oers Corporate Finance de deal tot een goed einde bracht, is overtuigd in de synergieën tussen de kersverse partners. “Belona ziet voor de komende jaren nog erg veel kansen en binnen de Optimum Group is het ook realistisch dat deze kansen sneller gerealiseerd worden.” 

Hij voegt toe dat de overname de huidige consolidatie binnen de markt van zelfklevende etiketten in de Benelux onderstreept. Eind vorig jaar werd het in Dalfsen gevestigde Drukkerij Eshuis ingelijfd door een investeerder (participatiemaatschappij Wadinko) en eerder in 2018 werden etiketproducent Etiket BV en drukkerijgroep Pharmalabel overgenomen door de grotere branchegenoten de Geostick Groep en St-Luc Labels & Packaging.

Drukkerijgroep Optimum Group koopt labelproducent Belona

Als gevolg van de rooskleurige marktvooruitzichten – de grote labelmarkt in de Benelux is gegroeid tot meer dan €600 miljoen – werpen financiële investeerders zich steeds vaker in de strijd. Zo werd Optimum Group in december 2017 zelf overgenomen door IK Investment Partners, een pan-Europese private equity-onderneming gefocust op investeringen in Scandinavië, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk en de Benelux.

Met een omzet van van ruim €100 miljoen behoort Optimum Group tot een van de grootste spelers in de markt voor zelfklevende etiketten in de Benelux. Het bedrijf is gespecialiseerd in UV-flexo en digitaal drukwerk voor een brede productrange van onder meer blanco en bedrukte etiketten (waaronder booklets, meerlaagse en linerless etiketten), shrink sleeves, bedrukte banderollen en flexibele verpakkingen. Optimum bedient voornamelijk klanten in de voeding, retail, logistieke en chemische sectoren. 

Het Belona-merk (inclusief Sema Label) blijft behouden, ook het kantoor in Oud Gastel blijft operationeel. Het bedrijf opereert inmiddels als een zelfstandige unit naast zusterbedrijven Etiket Nederland, Vila Etiketten, Speciaal drukkerij Max. Aarts, W&R Etiketten (allen gevestigd in Nederland) en EPB en ASQ (gevestigd in België). 

Lees ook: Wereldwijde fusie- en overnamemarkt groeit naar $3.4 biljoen.