Wereldwijde fusie- en overnamemarkt groeit naar $3.4 biljoen
De wereldwijde M&A-dealwaarde heeft vorig jaar het op twee na hoogste niveau bereikt van de afgelopen twintig jaar, zo blijkt uit een rapport van Bain & Company. Gedreven door een solide fusie- en overnamefundament en een overschot aan kapitaal, kwam de strategische dealwaarde in 2018 uit op $3,4 biljoen, $0,5 biljoen meer dan het jaar ervoor.
Het bijna-record kwam tot stand ondanks een vertraging in het vierde kwartaal. De hoge dealwaarde is met name een gevolg van het sterke momentum in het eerste halfjaar van 2018. Het overgrote deel van de in 2018 gerealiseerde deals – zo’n 83% wanneer wordt gekeken naar de dealwaarde en zo’n 90% als het gaat om dealvolume – werd gesloten door strategics, een aandeel dat de afgelopen tien jaar relatief stabiel is gebleven.
Recordhoogte beschikbaar kapitaal
Volgens de onderzoekers is het aantal private equity buyout-bedrijven dat op zoek is naar deals de afgelopen tien jaar ieder jaar gestaag gestegen. Inmiddels zijn dit er ongeveer 1.200. “Ze zijn actiever en beschikken over recordhoogtes aan kapitaal – zo hebben ze circa $641 miljard om aan buy-outs te besteden”, legt Les Baird uit, hoofd van de wereldwijde M&A-praktijk van Bain & Company.
De groei in dealwaarde het afgelopen jaar werd aangedreven door een reeks factoren. Enerzijds zijn vooral deals gesloten door bedrijven die in de huidige sterke economie willen groeien, anderzijds zorgt bijvoorbeeld digitale disruptie in de markt ervoor dat bedrijven hun businessmodel moeten veranderen, waardoor ze zich genoodzaakt zien hun krachten met andere partijen te bundelen. “Bedrijven houden van groei en het maakt niet uit of die groei afkomstig is van organische bedrijfsactiviteiten of van een goed beheerde acquisitiemachine. Beleggers belonen het vermogen om duurzaam nieuwe bedrijven en groei toe te voegen”, aldus Baird.
Veel overnames in digital door grote techspelers
Zoals verwacht, vormden bedrijven actief op het gebied van digitale en opkomende technologieën het afgelopen jaar de populairste overnamedoelen. Uit de analyse blijkt dat een aanzienlijk deel van de deals betrekking had op overnames van spelers die actief zijn in zelfrijdende auto's, e-commerce, Internet of Things (IoT), digitale productie, digitale beveiliging, digitale marketing, reclame en digitale gezondheidszorg.
‘Digital-native’ bedrijven, zoals Alibaba en Amazon, kochten onder meer andere digitale bedrijven op om hun interne capaciteiten uit te breiden. Ele.me, een bezorgdienst-platform, stelde Alibaba in staat om zijn activiteiten uit te breiden in de voedings- en bezorgdienstenmarkt in China. En Amazon nam voor $1 miljard farma-startup PillPack over, waarmee de techggigant zijn footprint wist uit te breiden in de snel groeiende farmamarkt. Andere prominente technologie-overnames zijn de overname van open source-softwarebedrijf Red Hat door IBM, Microsofts overname van GitHub, Salesforce.coms overname van MuleSoft, en Adobe’s overname van het digital experience-platform Marketo.
Revolutie in 2018: van schaal naar scope
Een van de bevindingen die in het oog springen, is het keerpunt dat is bereikt tussen schaal- en scope-deals. Tot vorig jaar waren er altijd meer schaaldeals dan scopedeals, maar in 2018 waren scopedeals goed voor 51% van alle strategische deals, met een transactiewaarde van $1 miljard of meer. “Dit is mogelijk de grootste ontwikkeling in de fusie- en overnamesector van de afgelopen tien jaar”, stelt Baird.
Schaaltransacties zijn bedoeld om marktleiderschap en een lagere kostenpositie te versterken door behaalde schaalvoordelen (lees: kostensynergieën). Scope deals zijn bedoeld om de omzetgroei te versnellen door aantrekkelijke marktsegmenten of nieuwe capaciteiten toe te voegen. De overname van De Vegetarische Slager door Unilever is daar een goed voorbeeld van. In de praktijk zijn sommige deals een combinatie van zowel schaal als scope, maar de overgrote meerderheid neigt naar de een of de andere variant.
(Digitale) disruptie
De consultants van Bain schrijven de groei in scopedeals toe aan de disruptie in de markt: “2018 zal worden herinnerd als het jaar waarin het woord disruptie een prominente plek kreeg in het zakelijke lexicon. Veel bestuurders worstelen met toepassingen op het gebied van onder meer e-commerce, data-analytics, mobile, Internet of Things en andere digitale ontwikkelingen, en zien dat hun bedrijfsmodellen mogelijk verouderen en dat zij actie moeten ondernemen. Voor deze en andere vragen waarmee deze leiders worden geconfronteerd, bleken fusies of overnames in veel gevallen het antwoord.”
Vooruitkijkend naar 2019 geeft Baird aan: “We verwachten dat de trend zich zal voortzetten, vooral omdat steeds meer bestuurders afhankelijk zijn van fusies en overnames om hun aloude dilemma van ‘zelf bouwen of kopen?’ op te lossen, als het draait om het investeren in groei-initiatieven en het uitbouwen van capaciteiten.”
Als de trend zich daadwerkelijk voortzet, heeft dit waarschijnlijk invloed op de balans tussen strategics en sponsors. Historisch gezien hebben strategics altijd het voordeel gehad in schaaldeals: de eigen kostensynergieën gaven hen een waarderingsvoordeel, een voordeel waarvan ze bij veel scopedeals in mindere mate kunnen profiteren. Verder nivelleert de opkomst van sponsorplatforms en de groeiende financiële slagkracht van deze sponsors het speelveld in zekere zin. Tegen deze achtergrond worden “private equity-bedrijven geconfronteerd met toenemende druk van beleggers om hun geld te kapitaliseren”, zo stelt Lennert Spek, een partner bij het Amsterdamse kantoor van Bain & Company.