Hoe kunnen zp'ers robotisering gebruiken tijdens projectuitvoering?

20 februari 2019 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Hoe kunnen zp'ers een van de grootste opkomende trends – robotisering – gebruiken tijdens het uitvoeren van projecten? Die vraag zal volgende maand centraal staan tijdens de periodieke HeadsUp kennissessie, een initiatief van HeadFirst.

Draaide een van de laatste edities van HeadsUp om de belangrijkste trends en ontwikkelingen die in 2019 een impact zullen hebben op de flexmarkt, zo zal de aankomende editie van het periodieke kennisevenement op 12 maart in het bijzonder gecentreerd zijn rondom robotisering, een alsmaar belangrijker onderwerp in het bedrijfsleven. Robotisering, of robotica, draait om het proces waarbij werkzaamheden worden uitgevoerd door robots in plaats van menselijke arbeid. 

Robotisering heeft enorme impact 

Volgens tal van deskundigen, zal robotisering de komende jaren, ongeacht in welke sector of vakgebied, een enorme impact hebben op de manier waarop functies en werkzaamheden worden uitgevoerd. De angst voor de opkomst en gevolgen van robotisering lopen, vanuit een sectorperspectief bekeken, wel flink uiteen. Zo maken professionals in de financiële sector zich zorgen om de opkomst van robotisering, terwijl ze in de technologiesector juist bijzonder positief zijn over deze ontwikkelingen. En waar studenten de gevolgen van robotisering op hun baanperspectief vrezen, zijn op hun beurt HR professionals nog niet echt bezig met, laat staan goed voorbereid op het fenomeen.

Dat robotisering kan bijdragen aan een hogere kwaliteit en efficiency binnen zowel grote organisaties als kleinere bedrijven, en dat de ontwikkeling de komende jaren een enorme impact zal hebben, erkent ook HeadFirst. Regelmatig organiseert het bedrijf, onderdeel van HeadFirst Source Group, voor zelfstandig professionals (zp’ers) het zogeheten HeadsUp evenement. Dit event heeft als doel zp’ers – hoogopgeleide, zelfstandig opererende kenniswerkers die hun specialistische kennis verhuren – te informeren, inspireren en verbinden. De kennissessies hebben elke maand een ander thema, waar inspirerende sprekers hun kennis delen over een actueel onderwerp. 

Hoe kunnen zp'ers robotisering gebruiken tijdens projectuitvoering?

Volgens HeadFirst, dat gespecialiseerd is op het gebied van inhuur van externe professionals, is het ook tijd voor zelfstandige professionals om goed na te denken over hoe robotisering hen in de toekomst kan helpen bij het uitvoeren van opdrachten. Volgens de kennisbemiddelaar kan dat op verschillende manieren. Zo kan robotisering onder meer gebruikt worden om de contracteringsfase te automatiseren – na het sluiten van een overeenkomst met een klant kan dan al het ‘papierwerk’ automatisch verlopen. Of robotisering kan bij de uitvoering worden ingezet voor het automatisch genereren van rapportages (statusupdates of andere managementinformatie). Ook zijn er toepassingen denkbaar om het dienstenaanbod voor klanten te verbeteren of hen te helpen hun efficiency bij vraagstukken te verhogen.

Robotisering: volop kansen voor zp’ers

Ook voor zelfstandig professionals liggen er ten aanzien van robotisering volop kansen, stellen de organisatoren van de komende editie van HeadsUp. Tijdens het event komende maand zullen twee sprekers in een duopresentatie hun kennis en inzichten met deelnemende zp’ers delen. Het gaat om Remo Antonius, accountmanager business solutions bij Ricoh Nederland, en Niels Brouwer, senior document consultant bij dezelfde printerfabrikant. De twee experts zullen de deelnemers inzicht geven in wat robotisering nu echt inhoudt voor zp’ers en hun opdrachtgevers*. 

De HeadsUp-kennissessie zal worden afgetrapt door Antonius, die de deelnemers meeneemt in alle ins en outs over de verschillende vormen van robotisering en hoe deze nu al bij opdrachtgevers worden ingezet. Van eenvoudige robotisering tot vergaande kunstmatige intelligentie. Centraal daarbij staat de vraag: ‘Hoe ontwikkelt dit zich verder en hoe kunnen zp’ers zelf robotisering in de praktijk toepassen. Praktijkvoorbeelden bij organisaties als Rabobank, Bol.com en Coolblue zullen de revue passeren. In het tweede deel van de kennissessie zal Brouwer inzoomen op Robotic Process Automation (RPA). Hij zal inzicht geven in de mogelijkheden van softwarerobots én demonstreert ‘live’ hoe deze gebouwd kunnen worden. 

De HeadsUp-kennissessie vindt plaats op 12 maart in het Jaarbeurs Beatrixgebouw in Utrecht. Na het inhoudelijke programma is er tijdens een informele borrel gelegenheid voor de zp’ers om bij te praten met de relatiemanagers van HeadFirst en om te netwerken met andere zp’ers. Aanmelden voor het event kan door een e-mail te sturen

Lees ookHeadFirst blikt tevreden terug op kennissessie flexmarkt

* Remo Antonius is al meer dan 25 jaar actief in de document verwerkende wereld. De laatste jaren is hij vooral actief bij klanten in Nederland met een focus op Enterprise Information Management. Sinds twee jaar is hij in dienst bij Ricoh Nederland, waar Capture en RPA zijn belangrijkste aandachtsgebieden vormen. Niels Brouwer is een ervaren consultant met een technische achtergrond. Hij werkt al ruim acht jaar voor Ricoh Nederland en heeft op het gebied van input- en outputmanagementoplossingen voor diverse grote bedrijven projecten uitgevoerd.