HeadFirst blikt tevreden terug op kennissessie flexmarkt

20 december 2018 Consultancy.nl

Op 11 december 2018 vond bij HeadFirst in Hoofddorp de achtste HeadsUp plaats. De kennissessie gaf inkijk in de trends en ontwikkelingen in de flexmarkt. Dat hier behoefte aan was, bleek uit de ruim 100 zelfstandig professionals die in het Jaarbeurs Beatrixgebouw aanwezig waren. 

Paul van Leeuwen, manager team Relations HeadFirst trapte de 2018-editie van het evenement af met een terugblik op het afgelopen jaar, een jaar dat voor HeadFirst vol beweging zat op het gebied van fusies. Zo breidde HeadFirst Source Group uit met zowel Myler als Staffing Management Services, waardoor de diversiteit aan opdrachtgevers van 100 naar 150 is gestegen. 

Aansluitend deelde van Leeuwen een ‘sneak-peak’ van de eerste ZP Facts editie van 2019. Het onderzoeksrapport is de marktmonitor voor Zelfstandig Professionals, voortgekomen uit een samenwerking tussen HeadFirst en Universiteit van Tilburg en komt één keer per kwartaal uit. Conclusie: de gevolgen van de Wet DBA en de schaarste zijn al goed zichtbaar in de flexibele arbeidsmarkt. De cijfers zorgden voor een passend bruggetje naar de presentaties van Boris Emmerig en Wim Davidse. 

Roadmap vervanging Wet DBA

Aan de hand van een tijdlijn van 1 mei 2016 tot nu friste Boris Emmerig, Advocaat en Belastingadviseur bij Holla Advocaten, het DBA-geheugen van de Zelfstandig Professionals op. Daarbij werd – zoals altijd als het over de Wet DBA gaat – duidelijk: er moet nog veel verhelderd worden. Koolmees schepte de verwachting dat voor het eind van het jaar meer informatie zou volgen, maar zijn voortgangsbrief bleef beperkt tot een inzicht in de problemen rondom de vervanging van de Wet DBA. “Het is positief dat het Kabinet een onderverdeling heeft gemaakt in de onderkant, midden en bovenkant van de zzp-markt. Maar het feit blijft dat zij de neiging hebben om ondernemerschap af te remmen. Daarbij wordt het wetgevingsvoorstel bemoeilijkt door de verkiezingen begin volgend jaar”, aldus Emmerig. 

HeadFirst blikt tevreden terug op de ‘Flextrends in 2019’ seminar

De theorie werd gevolgd door een demo van de Engelse webmodule. Ondanks dat zij hier zelf geen invloed op hebben, is het goed dat zij het proces kennen. Zeker aangezien deze webmodule naar grote waarschijnlijkheid de basis zal vormen voor de Nederlandse webmodule, legde Emmerig uit. “Bij het doorlopen van de tool blijkt dat er niet alleen ontzettend veel vragen de revue passeren, de uitkomst laat het ook afweten op momenten dat het ‘moeilijk’ wordt.” Emmerig besluit zijn verhaal met een belangrijke les: “Leun niet achterover, maar ga nu al aan de slag. Houd jurisprudentie in de gaten – of laat deze in de gaten houden -, vraag zelf beschikking aan bij de Belastingdienst en vooral vertoon het gedrag van een echte ondernemer.”

Flex & werk in 2019 – en daarna

De derde presentatie werd verzorgd door Wim Davidse, hoofdredacteur Flexmarkt magazine en Flexstrateeg Dzjeng. De rode draad in zijn verhaal: flex is momenteel booming in Nederland. “Niet voor niets zijn wij dan ook nummer 5 in Europa”. Hij trapte af met een brede uiteenzetting aan data die het fundament vormen van zijn toekomstvoorspelling.

Een van zijn eerste voorspellingen is dat de Nederlandse economie vanaf de tweede helft van 2019 tot aan minimaal 2020 zal stagneren. Davidse: “Wij bevinden ons nog volop in de top van de conjunctuurcyclus. Het werkloosheidspercentage staat historisch laag, slechts 3,7%. Dit heeft echter ook nadelige gevolgen: Alles onder de 4% is slecht voor de werkgever. Krachten worden te duur en de match is niet altijd goed. Daardoor raakt alles oververhit en zakken wij weer in een recessie. Een voordeel: er komt dan weer wat ruimte op de arbeidsmarkt.”

“65% van de kinderen die nu op school zitten zullen een beroep uitoefenen dat nu nog helemaal niet bestaat.”
– Wim Davidse, Flexmarkt & Dzjeng

Tot op heden leek enkel het werk van ‘laagopgeleiden’ onder vuur te liggen, maar Davidse laat zien dat automatisering inmiddels ook zijn weg gevonden heeft binnen ‘hoogopgeleid’ werk. Hij licht zijn verhaal toe met een voorbeeld: “In Amerika is een proef gedaan, waarbij 20 top advocaten het op moesten nemen tegen AI, in een opdracht om fouten te halen uit vijf geheimhoudingsverklaringen. In 92 minuten ontdekten zij 85% van de fouten, AI deed er slechts 26 seconden over én kwam tot 94% van de fouten.” Davidse benadrukt dat in Nederland al veel met AI wordt geëxperimenteerd, maar dat levert nog niet heel veel op waardoor de arbeidsproductiviteit niet wezenlijk verbetert.

“De professional van 2020 wordt gepakt door transparantie, beleving en flexibiliteit. Zij zijn niet verslaafd aan werk, maar aan geluk. Daar moeten organisaties echt rekening mee gaan houden”, gaf Davidse aan. Aan de andere kant moeten zelfstandig professionals erop voorbereid zijn dat werk gaat veranderen. “In de toekomst zullen er functies zijn die wij nu nog niet kennen”, aldus Davidse, die afsloot met een laatste belangrijke les: leerplicht voor iedereen tot pensionering.

Deelnemers toonden zich positief over de seminar. Enkele ingestuurde reacties van deelnemers beschreven de sessie als “super interessant”, “goede inhoudelijke presentaties waarin diverse actualiteiten zijn toegelicht”, en “veel nuttige informatie”. Afgelopen jaar verwelkomde HeadFirst honderden zelfstandig professionals in de Jaarbeurs op de HeadsUp seminars. Na een korte winterstop geven zij hier in 2019 een vervolg aan, met interessante onderwerpen en inspirerende sprekers.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius - a company of RoyalHaskoningDHV AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Common Eye Conclusion Count & Cooper CPMview Critical Minds De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens Mount Consulting MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Student Consultant Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Velox Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup