HeadsUp seminar geeft inkijk in trends en ontwikkelingen in de flexmarkt

05 december 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Op 11 december organiseert HeadFirst de zogeheten ‘HeadsUp’ kennissessie. Centraal in deze editie staat de vraag welke trends en ontwikkelingen het komende jaar een impact zullen hebben op de flexmarkt.

De flexmarkt is volop in beweging. Gekeken naar het zzp-segment, lijkt er aan de enorme golf aan nieuwe zelfstandig ondernemers geen einde te komen. In 2005 telde ons land nog zo’n 1.054.000 zelfstandig ondernemers (waarvan 677.000 zonder personeel) en anno 2018 (Q3) zijn dit er 1.460.000 (waarvan 1.081.000 zonder personeel), zo blijkt cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

De markt verandert

De meeste zzp’ers zijn werkzaam in de sectoren bouw en zakelijke dienstverlening. Terwijl het aantal zzp’ers in de markt snel toeneemt, verandert er een hoop in het flexlandschap. Zo veranderen nieuwe technologieën de manier waarop zzp’ers kunnen werken, en veranderen de klantverwachtingen en marktomstandigheden dusdanig, dat van zelfstandige professionals meer verwacht wordt als het gaat om onderwerpen als ethiek of duurzaamheid.

Tijdens het evenement zal Wim Davidse, hoofdredacteur van Flexmarkt magazine, ingaan op belangrijke trends voor zelfstandig professionals in 2019. Hoe ontwikkelt de markt verder? Welke rol speelt technologie? Hoe verhoudt de zzp-market zich tegenover de arbeidsmarkt? “Wim Davidse is bij uitstek de meest geschikte persoon om hier alles over te vertellen. Door de jaren heen heeft hij de status van ‘toekomstverteller’ meer dan verdiend. Als spreker en hoofdredacteur van Flexmarkt magazine, de inspiratiebron voor excellent ondernemen in flex, brengt hij zijn inzichten en inspiratie enthousiast over de bühne”, laat organisator HeadFirst weten.

HeadsUp seminar geeft inkijk in trends en ontwikkelingen in de flexmarkt

Afschaffing VAR en Wet DBA

Ook op het gebied van wet- en regelgeving is er veel beweging in de flexmarkt de laatste jaren. Zo is er nog altijd veel te doen om hoe de werkrelatie tussen zzp’ers en opdrachtgevers georganiseerd zou moeten worden. Een heet hangijzer de laatste jaren was de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (wet DBA) die werd ingevoerd in 2016 als vervanging van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). In plaats van de VAR werden modelovereenkomsten tussen de opdrachtgever en opdrachtnemers geïntroduceerd. In deze modelovereenkomsten moesten de opdrachtnemer en opdrachtgever samen afspraken maken over de uit te voeren opdracht en samenwerking. Na veel kritiek vanuit het bedrijfsleven en de politiek op de nieuwe wetgeving – deze zou onvoldoende helderheid geven over vraagstuk rondom schijnzelfstandigheid – werd handhaving op de wet DBA uiteindelijk vooruitgeschoven door het kabinet-Rutte III, dat de Wet DBA wil vervangen voor een nieuwe regelgeving voor zzp’ers, zo bleek uit het nieuwe regeerakkoord.

Helderheid over een nieuwe regelgeving is er nog niet. Wel liet minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onlangs weten dat de nieuwe Wet DBA niet voor 2021 zal verschijnen. In de tussentijd zal de Belastingdienst wel op schijnzelfstandigheid bij kwaadwillende opdrachtgevers handhaven. Met als gevolg dat opdrachtgevers nu al maatregelen nemen. “Dit jaar zijn diverse stappen gezet rondom de (vervanging van de) Wet DBA. Zo handhaaft de Belastingdienst sinds 1 juli op schijnzelfstandigheid bij kwaadwillende opdrachtgevers. Maar wat is de actuele stand van zaken?” Boris Emmerig, Advocaat en Belastingadviseur bij Holla Advocaten en een goed ingevoerde jurist op het gebied van de Wet DBA, zal de deelnemers van HeadsUp hierover bijpraten.

HeadsUp seminar

Het seminar op 11 december zal, niet verrassend, worden afgetrapt door de organisator. HeadFirst telt dagelijks circa 7.000 professionals die binnen het netwerk (HeadFirst Source, Myler, Proud Company en Designated Professionals) aan het werk zijn bij ruim honderd opdrachtgevers in Nederland, België en Luxemburg. Daarmee is HeadFirst een van de grootste spelers in de flexmarkt. 

Tijdens een keynote-presentatie zullen de onderzoekers van het bedrijf inzichten geven in de laatste marktontwikkelingen op thema’s als opdrachten, professionals, contracten, uren en tarieven. ook zullen ze een inkijkje geven in de eerste resultaten van de 2019-editie van ZP Facts, de door HeadFirst ontwikkelde marktmonitor voor zelfstandig professionals, die het ieder jaar uitbrengt. Het event vindt plaats in het Jaarbeurs Beatrixgebouw, Utrecht, en duurt van 17.45 tot ongeveer 21.00.