De beste adviesbureaus voor fusies & overnames en due diligence

04 september 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd

De Big Four accountants- en advieskantoren, strategy consultancybureau Bain & Company en zakelijk dienstverlener Alvarez & Marsal gelden volgens analistenbureau ALM als de belangrijkste wereldwijde organisaties op het gebied van M&A-advies.

De wereldwijde M&A-markt beleeft voorspoedige tijden. Terwijll het aantal fusies en overnames vorig jaar nog terugliep, steeg de totale dealwaarde wel. Volgens recente data van Mergermarket hebben wereldwijde fusies en overnametransacties inmiddels de hoogste post-crisis waarde ooit bereikt. In de eerste zes maanden van dit jaar is wereldwijd een totale dealwaarde van $1,94 biljoen gerealiseerd, verdeeld over 8.560 deals, blijkt uit de cijfers van het analistenbureau.

Tegelijkertijd zitten private equity-partijen nog altijd op een enorme geldberg van maar liefst $1,7 biljoen, terwijl investeerders worstelen met het vinden van een goede bestemming voor een deel van dit enorme kapitaal, zo blijkt uit een eerdere analyse
 van Bain & Company.

M&A-advies

Bij de totstandkoming van deze duizenden deals spelen M&A-adviesbureaus en andere specialisten (advocaten, belastingadviseurs, accountants en bankiers) een cruciale rol. Deze partijen worden onder meer ingeschakeld voor ‘corporate strategy’ (hoe M&A-activiteit aansluit bij de algehele strategie van een organisatie), ‘M&A-strategy’ (welke M&A-aanpak de meeste waarde oplevert) en ‘target search & selectie’ (het vinden en selecteren van een geschikte overnamekandidaat, vaak uitgevoerd door gespecialiseerde M&A-adviesbureaus en corporate finance-kantoren). Nadat mogelijke overnamedoelen zijn bepaald, worden consultancypartijen vervolgens ingeschakeld om te ondersteunen bij de due diligence-fase, waarin deze targets langs verschillende dimensies worden geanalyseerd – financiële analyses, leiderschapskwaliteiten, HR, technologie en juridische aspecten.

Het inschakelen van het juiste adviesbureau voor al deze benodigde stappen bij M&A-trajecten kan voor de betrokken organisaties een grote uitdaging vormen. In de markt zijn er honderden gekwalificeerde adviesbureaus die een bewezen staat van dienst hebben in het M&A-domein, van grote kantoren tot kleinere gespecialiseerde spelers en corporate finance-boutiques. Een manier om organisaties goed op waarde te kunnen schatten is door te kijken naar de dealwaarde en dealvolumes die ieder bureau weet te realiseren, iets dat analistenbureaus zoals bijvoorbeeld Mergermarket en Thomson geregeld doen.
De beste adviesbureaus voor fusies & overnames en due diligenceEen andere benadering die kan worden gevolgd, is te kijken naar de servicekwaliteit van adviesbureaus. Dat is precies wat wereldwijd onderzoeksbureau ALM heeft gedaan in zijn concurrentieanalyse, getiteld ‘Transactions - Acquisitions Consulting’. De lijst omvat alle gangbare managementconsultancy-diensten die bij strategische M&A-trajecten van belang zijn, waaronder due diligence, waarderingen, transactie-executie evenals post-integratie werkzaamheden. De onderzoekers beoordeelden aanbieders van M&A-diensten op basis van de breedte en diepte van hun dienstverlening en keken naar hun vermogen om impact voor hun klanten te realiseren*.

Koplopers

Volgens de onderzoekers zijn er zes partijen die zich koploper mogen noemen in het veld: De Big Four (Deloitte, EY, KPMG en PwC), Alvarez & Marsal en Bain & Company. Alle Big Four accountancy- en advieskantoren worden vooral geprezen om hun sterke ‘end-to-end’-dienstverlening in de verschillende fases van deals (advisory, executie en integratie). Van de Big Four komen PwC en Deloitte volgens de onderzoekers net iets beter naar voren, dankzij een sterker human capital-element in hun dienstverlening, betere advanced analytics- en data science-capaciteiten en een beter portfolio van adviesdiensten gericht op investment banking en het aantrekken van kapitaal.

Bain & Company bedient al jaren de wereldwijde top van private equity-partijen. Het private equity-rapport dat het strategiekantoor jaarlijks uitbrengt, wordt gezien als een belangrijke uiting van kennisleiderschap binnen de private equity-markt. Alvarez & Marsal is de kleinste van de genoemde zes leiders, met wereldwijd ongeveer 3.000 professionals in dienst – ter vergelijking, bij Bain & Company werken 8.000 consultants. Alvarez & Marsal wordt vooral erkend om zijn transaction support-diensten en zijn vermogen topmanagement te begeleiden bij complexe deals.

De overige M&A- en corporate finance-specialisten in de ranglijst zijn: The Boston Consulting Group
 (BCG), McKinsey & Company, FTI Consulting, L.E.K. Consulting, Northland, West Monroe Partners, het recent gerebrande Crowe, Houlihan Lokey, Stax, A.T. Kearney, AlixPartners, Baker Tilly, Grant Thornton, Oliver Wyman, Protiviti, RSM en Roland Berger.

Lees ook: 
Techtrends en diepe private equity zakken stuwen ICT M&A naar recordhoogte
De beste corporate finance en overname adviseurs van Nederland

* De ranking van ALM is op wereldwijd niveau opgesteld. Partijen die enkel lokaal actief zijn, zijn in deze analyse niet meegenomen.